Facebook Inc. ndryshon emrin në Meta

Prej disa ditësh zëra nga kompani Facebook, dolën për ndryshimin e emrit. Dhe asgjë nuk ishte e rreme. Sot, Drejtori i Përgjithshëm i kompanisë, Zuckerberg bëri me dije ndryshimin zyrtar të emrit të Facebook në Meta (Metaverse). Mark Zuckerberg tha se kompania e tij po riemëron veten si Meta në një përpjekje për të përfshirë vizionin e saj të realitetit virtual për të ardhmen – atë që Zuckerberg e quan “metaverse”.

Aplikacioni Facebook, së bashku me Instagram, WhatsApp dhe Messenger, janë këtu për të qëndruar; askush nuk do të ndryshojë emrat e tyre. Struktura korporative e kompanisë gjithashtu nuk do të ndryshojë. Por më 1 dhjetor, aksionet e saj do të fillojnë të tregtohen nën një simbol të ri, “MVRS”.

Skeptikët theksojnë se duket se është gjithashtu një përpjekje për të ndryshuar temën nga “Facebook Papers”, një dokument i rrjedhur i quajtur kështu nga një konsorcium i organizatave të lajmeve që përfshin Associated Press. Shumë prej këtyre dokumenteve, të përshkruara për herë të parë nga ish-punonjësi i Facebook, i kthyer në sinjalizues, Frances Haugen, kanë zbuluar se si Facebook injoroi ose minimizoi paralajmërimet e brendshme për pasojat negative dhe shpesh të dëmshme që algoritmet e tij shpërthyen në të gjithë botën.

Çfarë është metaversi? Mendoni për atë si interneti i sjellë në jetë, ose të paktën i dhënë në 3D. Zuckerberg e ka përshkruar atë si një “mjedis virtual” ku mund të futesh brenda – në vend që të shikosh vetëm në një ekran. Në thelb, është një botë e komuniteteve virtuale të pafundme, të ndërlidhura, ku njerëzit mund të takohen, punojnë dhe luajnë, duke përdorur kufje të realitetit virtual, syze të realitetit të shtuar, aplikacione për smartphone ose pajisje të tjera. Ai gjithashtu do të përfshijë aspekte të tjera të jetës në internet si blerjet dhe mediat sociale, sipas Victoria Petrock, një analiste që ndjek teknologjitë në zhvillim.

Kompani të tjera të teknologjisë si Microsoft, prodhuesi i gjysëmpërcuesve Nvidia dhe prodhuesi i Fortnite Epic Games kanë përshkruar të gjitha vizionet e tyre se si do të funksionojë metaverse.

Njoftimi vjen në mes të një krize ekzistenciale për Facebook. Ajo përballet me një kontroll të shtuar legjislativ dhe rregullator në shumë pjesë të botës pas zbulimeve në “Letrat” e Facebook shkruan Associated Press.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here