FDA po heton luleshtrydhet organike si shkak në shpërthimin e hepatitit A

Administrata e Ushqimit dhe Barnave po heton shpërthimet e hepatitit A në lidhje me disa marka luleshtrydhesh organike.

FDA deklaroi se 17 raste janë identifikuar në Kaliforni, Minesota dhe Kanada, duke çuar në 12 shtrime në spital, sipas faqes së saj të internetit.

Luleshtrydhet e freskëta organike të markës FreshKampo dhe HEB të blera midis 5 marsit 2022 dhe 25 prillit 2022 nuk duhet të hahen ose shiten. Produktet u shpërndanë në mbarë vendin në dyqane, duke përfshirë Aldi, HEB, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joe’s, Walmart, Weis Markets dhe Winco Foods. Më shumë produkte mund të shtohen pasi hetimi është në vazhdim.

Datat kur filloi sëmundja ishin nga 28 marsi deri më 30 prill.

Aktualisht, luleshtrydhet që mund të jenë të infektuara kanë afat të kaluar. Njerëzit që i kanë ngrirë për përdorim të mëvonshëm duhet t’i hedhin.

Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë marke keni, kur keni blerë luleshtrydhet tuaja ose nga i keni blerë ato përpara se t’i ngrini, luleshtrydhet duhet të hidhen tutje, sipas FDA.

FDA deklaron se simptomat e hepatitit A shfaqen 15 deri në 50 ditë pas konsumimit të ushqimit ose ujit të kontaminuar dhe përfshijnë lodhje, të përziera, të vjella, dhimbje barku, verdhëz, urinë të errët dhe jashtëqitje të zbehtë.

FDA tha më tej se profilaksia pas ekspozimit rekomandohet për dikë që nuk është vaksinuar kundër hepatitit A, i cili ka qenë i ekspozuar ndaj virusit në dy javët e fundit. FDA thotë se vaksinimi mund të parandalojë një infeksion të hepatitit A nëse jepet brenda 14 ditëve nga ekspozimi.

Ata me vaksinim të mëparshëm ndaj hepatitit A ose infeksion të mëparshëm ndaj hepatitit A nuk kërkojnë PEP.

Kushdo që mendon se mund t’i ketë këto simptoma pasi ka ngrënë luleshtrydhet ose nëse i ka ngrënë ato në dy javët e fundit, duhet të kontaktojë ofruesin e kujdesit shëndetësor.

 
Burimi: WNKY
 
 
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here