Ne jemi njerëzit e vetëm në univers

Të gjitha format e jetës, kudo në universin tonë, janë të lidhura kimikisht por krejtësisht unike.

Le të fillojmë me një mohim.
Ndërsa disa kolegë hamendësojnë ekzistencën e më shumë se një Universi, sot ne do të kufizojmë veten dhe imagjinatën tonë në flluskën tonë të informacionit: sfera me një rreze të barabartë me distancën që drita ka udhëtuar që kur filloi koha rreth 13.8 miliardë vjet më parë. Duke marrë parasysh zgjerimin e universit, flluska jonë e informacionit ka një rreze prej rreth 46 miliardë vite dritë. Universe të tjera teorike, me ligje të tjera të fizikës, qëndrojnë jashtë flluskës sonë kozmike dhe kështu janë përtej fuqisë sonë të shqyrtimit.

Këtu mund të shtojmë edhe një sqarim tjetër për të mbështetur diskutimin tonë në të besueshmen: Me jetë nënkuptoj çdo rrjet të vetë-qëndrueshëm të reaksioneve kimike të aftë të metabolizojnë energjinë nga mjedisi dhe të riprodhohen, duke ndjekur rregullat e përzgjedhjes natyrore darviniane. Pra, nuk ka makineri shpirtërore më të avancuara se ne; nuk ka re të çuditshme inteligjente që banojnë në yje; dhe asnjë tufë nanobotësh që banojnë në vrimat e krimbave të pajisur me një lloj vetëdije kolektive. Përbindëshat fluturues të spagetit janë mirë. (Shikoni më poshtë.)

Cfarë ndan i gjithë universi?
Tani mund të fillojmë vërtet.
Ndoshta rezultati më i mrekullueshëm i shkencës moderne është të kuptuarit tonë se të njëjtat ligje të fizikës dhe kimisë zbatohen në pafundësinë e hapësirës dhe kohës. Tani jemi në gjendje të shikojmë yjet dhe galaktikat foshnjore miliarda vite dritë larg nesh dhe miliarda vjet të vjetra. Kur i shikojmë dhe analizojmë vetitë e tyre, zbulojmë se ato kanë të njëjtat elemente kimike (megjithëse në raporte të ndryshme) dhe se ato evoluojnë sipas të njëjtave ligje dinamike që ndjek vetë dielli ynë. Ligjet fizike dhe kimike janë të njëjta kudo. Kjo na lejon ne krijesat që banojmë në tokë të zgjerojmë kërkimet tona në të gjithë universin.

Ne gjithashtu e dimë – dhe ky është një tjetër zbulim i mrekullueshëm i astronomisë moderne – që shumica e yjeve vijnë me një oborr planetesh dhe se planetët priren të kenë shumë hëna të tyre. Secila prej tyre është bota e vet, me veti fizike unike dhe përbërje kimike. Ka planetë të mëdhenj dhe të vegjël; ato shkëmbore dhe të gazta; planetë me shumë hëna, vetëm disa, ose asnjë. Planetët rrotullohen si maja, me një pjerrësi të madhe ose të vogël. (Pjerrësia e Tokës është 23,5° nga vertikali; e Uranit është 97,7°.) Planetët mund të kenë atmosferë më të trashë ose më të hollë me gazra të ndryshëm në to. Lista vazhdon.

Përbindëshi fluturues i spagetit
Në numra të rrumbullakët, vetëm galaktika jonë Rruga e Qumështit duhet të mbajë rreth një trilion botë, secila prej tyre një entitet unik me historinë e vet.

Nëse shtojmë qindra miliarda galaktika të tjera brenda flluskës sonë kozmike, ne numërojmë rreth një trilion botë në universin tonë, japim ose marrim një faktor prej njëqind. (Një koment i çuditshëm: Është qesharake që ky është kaq afër numrit të Avogadro-s, numri i atomeve në një gram hidrogjen.)

Në këtë pikë, ju mund të sugjeroni në mënyrë mjaft të arsyeshme se brenda këtij diversiteti mahnitës të botëve, pothuajse gjithçka është e mundur. Mund të duket kështu në shikim të parë. Por kjo liri e dukshme e numrave shumë të mëdhenj nuk është aq e lirë sa duket. Uniteti i ligjeve të fizikës dhe kimisë vepron si një kufizim shumë i fuqishëm për atë që mund dhe nuk mund të ekzistojë në natyrë.

Në shkencë nuk mund të përjashtojmë realisht atë që mund të ekzistojë, për sa kohë që ajo plotëson ligjet e fizikës siç i njohim ne. Por ne mund të përdorim ligjet e fizikës dhe kimisë për të konkluduar se çfarë mund të ekzistojë. Rasti në fjalë: Përbindëshi fluturues i spagetit është mjaft i besueshëm. Ne mund të imagjinojmë një kushëri të oktapodit që doli nga uji disa miliarda vjet më parë në planetin MumbaXX. Pas miliona vitesh, krijesa jonë rriti pupla në tentakulat e saj dhe u arratis. Ose, nëse jo pupla, ndonjë mekanizëm balonimi duke përdorur ajrin e nxehtë nga trakti tretës i tij ose nga vrimat termike ku ushqehet.

Rregullat e vendosura në karbon
Pra, çfarë mund të presim të gjejmë ndërsa skanojmë koleksionin e gjerë të botëve dhe kërkojmë për krijesa të gjalla? Ndërsa askush nuk mund t’i përgjigjet kësaj, ne mund të vendosim disa rregulla bazë.

Rregulli numër një: Jeta do të jetë e bazuar në karbon. Pse? Për shkak se karboni është atomi i lehtë, me një shkathtësi kimike, asnjë element tjetër nuk mund të krahasohet. Karboni ka katër elektrone të jashtme të paçiftuara. Mund të formojë lidhje të ngushta kimike duke i ndarë këto elektrone me elementë të tjerë kimikë. Një alternativë e mundshme është silici, por biokimia e tij do të ishte shumë e kufizuar në krahasim, me lidhje afërsisht gjysmë më të forta se ato të karbonit. Jeta ka nevojë për shkathtësi për të lulëzuar.

Rregulli numër dy: Jeta ka nevojë për ujë të lëngshëm. Po, ju mund të gjeni baktere të ngrira në permafrost, por ato nuk janë të gjalla. Meqenëse jeta është, në thelb, një rrjet reaksionesh komplekse biokimike që lëvizin përbërësit në këtë drejtim, ajo ka nevojë për një tretës – një mjedis ku mund të shpalosen reaksionet. I përbërë nga oksigjeni dhe hidrogjeni, dy nga elementët kimikë më të bollshëm kudo në univers, uji ka një avantazh të qartë. Plus, ai ka vetinë shumë unike që akulli noton – uji në gjendjen e tij të ngurtë është më pak i dendur sesa në gjendjen e tij të lëngët.

Amoniaku nganjëherë propozohet si një mundësi. Por është një gaz në temperaturën e dhomës dhe kthehet në lëng vetëm nën -28° F në një presion normal. Një planet i ftohtë me një atmosferë të rëndë mund të ketë amoniak të lëngshëm, por kjo po kërkon shumë nga jeta. Në të vërtetë, çdo formë jete në këto kushte do të kishte një metabolizëm shumë të ngadaltë. Uji është kjo substancë magjike që është transparente, nuk ka erë apo shije dhe zgjerohet ndërsa ngrin (një veti kyçe për jetën me bazë uji në klimat më të ftohta, pasi ka ujë të lëngshëm poshtë akullit). Është gjithashtu përbërësi kryesor i trupit tonë.

Asnjë njeri tjetër në Univers
Duke pasur parasysh këto dy kufizime, thelbi i jetës duhet të jetë i thjeshtë. Ai do të përfshijë karbon, ujë dhe disa gjëra të tjera (në minimum, azot).

Detajet, megjithatë, nuk janë të thjeshta. Çdo planet që mund të përmbajë jetë do të ketë historinë e vet. Si pasojë, jeta atje do të ketë gjithashtu historinë e saj – një histori e cila varet nga historia e planetit pritës. Karakteristikat e një planeti formojnë jetën në të. Nga ana tjetër, çdo gjë që jeton në një planet do të formësojë vetitë e planetit. Në çdo botë, seleksionimi natyror vepron si një presion historik për mbijetesë. Ndërsa kushtet në planet ndryshojnë, shumë herë për shkak të vetë pranisë së jetës në planet, jeta do të përshtatet në mënyra unike. Nuk do të duket kurrë njësoj në botë të ndryshme.

Si pasojë, dhe pavarësisht nga thelbi i përbashkët i jetës karbon-ujë, nuk do të ketë forma të njëjta jete në planetë të ndryshëm. Sa më komplekse të jetë forma e jetës, aq më të ulëta janë gjasat që ajo të përsëritet diku tjetër, qoftë edhe përafërsisht.

Nëse përbindëshi fluturues i spagetit ekziston, ai do të ekzistojë vetëm në një botë.

Në të njëjtën mënyrë, ne ekzistojmë vetëm në një botë. Ne jemi njerëzit e vetëm në këtë univers.
Dhe nëse marrim parasysh atë që kemi mësuar nga historia e jetës në Tokë, gjasat janë që jeta inteligjente të jetë jashtëzakonisht e rrallë. Ndërsa inteligjenca është qartësisht një pasuri në luftën për mbijetesë midis specieve, ajo nuk është një qëllim evolucioni; evolucioni nuk ka asnjë qëllim.

Derisa të bëhet inteligjente, jeta është e lumtur vetëm duke u përsëritur. Me inteligjencën, do të jetë e pakënaqur vetëm duke u përsëritur. Ky, me pak fjalë, është thelbi i gjendjes njerëzore.

Duke i bashkuar të gjitha këto, ne propozojmë që ne jemi vërtet të lidhur kimikisht me pjesën tjetër të kozmosit dhe se ndajmë të njëjtën bazë për jetën si çdo gjallesë tjetër hipotetike. Në të njëjtën kohë, ne jemi unikë, dhe po ashtu edhe të gjitha krijesat e tjera të gjalla. Jeta është një forcë e mahnitshme. Duke u nisur nga një kod i bazuar në karbon dhe një paraardhës i përbashkët gjenetik, ai mund të krijojë një larmi mahnitëse mrekullish – në këtë botë, dhe ndoshta në të tjerat.

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here