Gratë kanë më shumë gjasa të tradhtojnë sesa burrat – ja pse

Shkenca po zbulon se gratë luftojnë më shumë se burrat kur bëhet fjalë për të qëndruar besnike në marrëdhënie.

Edhe kur martesa juaj është e mirë, ju ende ju mungon ajo ndjenja emocionuese sa nuk mund të hani apo të flini kur jeni duke kaluar një kohë kaq intensive emocionalisht dhe seksualisht me një person të ri. Kjo është ajo që më bënte të vazhdoja dhe nuk mund t’i thoja jo.”

Kështu Annika, 45 vjeç, nga Melburni, i përshkruan përvojat e saj me tradhëtinë dhe nuk është aspak e vetme. Sipas një numri në rritje të kërkimeve, shumë gra në marrëdhënie afatgjata janë seksualisht aventureske dhe kanë dashnorë të fshehtë.

Pikëpamja se janë kryesisht burrat që tradhtojnë sepse partneret e tyre humbasin interesin për seksin është e vjetëruar. Shkenca thotë se në fakt janë femrat ato që luftojnë më shumë me monogaminë sepse mërziten në dhomën e gjumit. Gratë dëshirojnë shumëllojshmërinë seksuale dhe ndërsa disa e mbysin dëshirën, të tjerat tregohen të pabesa.

Wednesday Martin, një antropolog dhe autor i “E pavërtetë“, i referohet këtij kërkimi të ri si “korrigjimi i madh“. Martin intervistoi dhjetëra sociologë, studiues të seksit dhe antropologë për librin e saj mbi pabesinë femërore dhe thotë se fotografia e trishtuar dhe e dhimbshme e pikturuar e libidos femërore është jashtëzakonisht e gabuar. Ajo është e gjallë dhe shkelmuese – dhe e etur për t’u kënaqur.

Hulumtimi i ri po korrigjon nocionet e rreme se gratë kanë më pak libido, se gratë janë më të natyrshme monogame dhe se është më e lehtë për gratë të jenë partnere për jetën,” shpjegon Martin. “Gratë nuk e pëlqejnë më pak seksin se burrat – por ato mërziten nga ngjashmëria seksuale.”

Ndërsa meshkujt mund të kenë nivele më të larta të dëshirës spontane, gratë marrin drejtimin për dëshirën e përgjegjshme ose të nxitur.

Dëshira spontane është kur papritmas mendon: “Do të ishte mirë të bësh seks.” Të vjen si uri apo etje,” thotë Martin. “Dëshira e përgjegjshme ose e shkaktuar ndodh kur diçka ju sugjeron idenë e seksit – jeni duke parë ose duke lexuar diçka, ose një partner fillon një takim seksual – dhe ju ndiheni të eksituara. Për atë lloj dëshire, libidoja e grave është po aq e fortë sa ajo e burrave. Ne e kemi përvetësuar këtë ide se meshkujt janë seksi më i bukur dhe kjo është e pavërtetë.”

Arsyet pse gratë tradhtojnë
Martin thotë se miti se femrat tradhtojnë për arsye emocionale ndërsa meshkujt për arsye seksuale po përmbyset gjithashtu. Ajo citon një studim nga Universiteti Shtetëror i Misurit mbi një grup grash që përdorën uebsajtin e Ashley Madison posaçërisht për të tradhtuar.

Ky hulumtim hedh poshtë disa nga nocionet tona më të dashura për tradhtinë femërore: që gratë tradhtojnë vetëm kur janë të pakënaqura në martesat e tyre; se ndryshe nga meshkujt, ata kërkojnë lidhje emocionale, jo kënaqësi seksuale; dhe se gratë thjesht ‘ngecin’ në lidhje”, tha Martin.

Gratë e studiuara shkuan në faqe, krijuan një profil, verifikuan kandidatët, i takuan ata personalisht dhe i ‘audicionin’. Ky ishte një proces shumë i qëllimshëm. Ato donin të gjenin partnerë për seks dhe raportonin se ishin në martesa pa seks ose pa orgazmë dhe ato thjesht donin atë që nuk mund të merrnin në shtëpi. Por shumica ishin partnerë të lumtur ose të martuar, dhe këto lidhje ishin një mënyrë që ato të qëndronin në marrëdhëniet e tyre kryesore. Pra, ekziston miti se gratë që tradhtojnë janë të martuara në mënyrë të pakënaqur.

Një tjetër pjesë kritike e hulumtimit nga Dr. Marta Meana në Universitetin e Nevadës zbuloi se “institucionalizimi” në një partneritet afatgjatë zbut dëshirën seksuale të grave më shumë se të burrave. Meshkujt që bëjnë seks të rregullt me partneret e tyre janë më të kënaqur seksualisht dhe me marrëdhënien e tyre, por nuk është e njëjta gjë për gratë, tha ajo.

Tani hulumtuesit e seksit janë duke konsideruar mundësinë që femrat thjesht kanë nevojë për shumëllojshmëri dhe risi të përvojës seksuale më shumë se meshkujt”, thotë Martin.

Është një nocion që gratë si Gabriella, 28 vjeçe, nga Sydney, e kanë ditur prej disa kohësh. “Kam pasur shumë marrëdhënie që nga lidhja ime e parë afatgjatë kur isha në universitet,” thotë Gabriella. “Unë e dua seksin dhe mërzitem lehtësisht, por burrat e marrin një lidhje si një fyerje ndaj mashkullorisë së tyre. Ata të gjithë mendojnë se duhet të jenë ‘mjaftueshëm’ për mua dhe kur përpiqem dhe diskutoj mënyrat për të mbajtur gjallë interesin, ata më trajtojnë sikur të mos jam ‘normale’ Çfarë duhet të jetë ‘normale’ – një grua që shtrihet prapa dhe e duron seksin e mërzitshëm vetëm për hir të tij? Kjo është historia që gratë janë shitur dhe është thjesht e gabuar.

Shpërthimi i mëtejshëm i mitit se gratë janë krijuar për monogami është puna e biopsikologes Meredith Chivers në Universitetin Queen’s, Kanada. Chivers dhe ekipi i saj ftuan burra dhe gra të shikonin porno ndërsa kishin monitorë në trup për të matur reagimin e tyre fizik dhe rrjedhjen e gjakut, gjë që tregonte zgjimin e tyre seksual. Meshkujt e drejtë ishin kryesisht të ndezur nga imazhet e seksit heteroseksual dhe gratë që kryenin marrëdhënie seksuale me gra, por gratë heteroseksuale kishin një “menu zgjimi” më të larmishme.

Trupi i grave iu përgjigj burrave që bënin seks me burra, grave që bënin seks me gra, burrave dhe grave që bënin seks dhe imazheve të një ereksioni. Tradicionalisht mendojmë se meshkujt ndihen të ndezur nga çdo gjë dhe e vërteta është se trupi i një femre i përgjigjet më shumë stimujve seksualë”, tha Martin.

Kujdesi për epshin dhe libidon
Pra, a çon libidoja femërore e çliruar gjithmonë në pabesi? Nuk ka pse, thotë Martin. Jo nëse gratë mund të flasin sinqerisht me partnerin e tyre për dëshirën e tyre për shumëllojshmëri seksuale dhe aventura. Ajo thotë se kjo mund të shmangë mërzinë e pashmangshme që pushton shumë marrëdhënie afatgjata.

Gratë fillojnë të ofrojnë shërbime seksiAi e dëshiron, unë me të vërtetë nuk dua, por do ta mbaroj.” Më pas, femrat hyjnë në ciklin e të menduarit, “Mendoj se nuk më pëlqen shumë seksi. Në fakt nuk po e pëlqejnë seksin me partnerin me të cilin kanë shumë vite”, shpjegon ajo.

Një gjë e thjeshtë që çiftet mund të bëjnë është të fillojnë një aktivitet të ri, emocionues së bashku, si të mësojnë se si të bëjnë kajak ose të kërcejnë së bashku. “Çiftet marrin një nxitim të neurokimikave dhe hormoneve të ngjashme me atë kur ne përjetojmë dashurinë e qenve. Pra, ju mund ta merrni atë ndjenjë eksitimi pa dalë jashtë marrëdhënies suaj,” shpjegon ajo.

Imagjinoni sa më të mira do të ishin marrëdhëniet nëse çiftet do ta kuptonin se kur një grua fillon të ndihet e mërzitur seksualisht, kjo nuk duhet të nënkuptojë fundin. Mendoni për martesat dhe marrëdhëniet që mund të përmirësohen nëse gratë mund të diskutojnë dëshirën e tyre për aventura seksuale dhe të punojnë me partnerin e tyre për të gjetur zgjidhje që i afrojnë më shumë.”

Burimi: New York Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here