Si dhe pse debatojnë çiftet?

Debatet janë një pjesë normale dhe shpesh e shëndetshme e një marrëdhënieje. Gjithçka varet nga zgjedhja e llojit të duhur të argumenteve.

Për çfarë keni debatuar për herë të fundit? Mund të ketë qenë me partnerin tuaj, mikun tuaj, prindin tuaj…

Ne të gjithë debatojmë. Edhe personat që praktikojnë jogën, me fjalë të buta dhe të qetë do të debatojnë herë pas here. Por arena më e zakonshme e mosmarrëveshjeve është në marrëdhëniet tona. Si për sa i përket cilësisë ashtu edhe sasisë, pak aspekte të tjera të jetës sonë përfshijnë një intensitet të tillë ndjesie. Nuk është e lehtë të jetosh me ose përkrah dikujt, ose të lundrosh në telenovelën e paligjshme të dashurisë. Nga rrëmuja e tualetit dhe mashtrimi i Netflix te fjalët mizore dhe egoizmi, marrëdhëniet janë fushëbeteja e lagur nga lotët e jetës sonë.

Por cilat janë ato gjëra që na bëjnë më të lënduar? Falë një sondazhi të ri nga YouGov, ne e dimë përgjigjen – për amerikanët të paktën.

Sa është shumë?
Ndonjëherë një dramë e vogël në jetë mund të jetë argëtuese. Adrenalina e një ndeshje të bërtiturash, një fjalë e thënë me zemërim – mund të ndihet emocionuese. Debati me bashkëshortin ose partnerin rrit presionin e gjakut dhe dëmton sistemin tuaj imunitar. Sipas raportit të YouGov, 26% e njerëzve në një debat ngrenë zërin dhe 14% qajnë pothuajse çdo herë. Kjo me të vërtetë nuk është aq e mirë për trupin tuaj.

Pra, sa po debatojnë njerëzit? Mbi 90% e çifteve debatojnë. Pothuajse gjysma e të gjithë çifteve do të debatojnë disa herë në muaj, dhe 8% thanë se ata debatonin çdo ditë. Është interesante se vetëm 3% e njerëzve thanë (ose pretenduan) se nuk kishin fare argumente. Është e qartë se debati me një partner është një pjesë e zakonshme dhe normale e një marrëdhënieje.

Sigurisht, çifte të ndryshme kanë standarde të ndryshme për atë që llogaritet si një “argument“. Për disa njerëz, një ton i vendosur ose një kërkesë e vrazhdë mund të jetë një argument.

Për çfarë (nuk) po debatojnë?
Sipas sondazhit të YouGov, arsyeja më e zakonshme për një argument është “toni i zërit“. Për 39% të të anketuarve, nuk ka aq rëndësi se çfarë po thoni, sesa si po e thoni. Mendoni për këtë për një moment. Shkaku më i zakonshëm i një argumenti nuk është thelbi, por qëndrimi i dikujt ndaj tij. E mahnitshme. Nëse mund të frenoni sarkazmën ose vërejtjen tuaj të frikshme, shumë herë mund të shmangni plotësisht një debat.

Pas kësaj, gjërat janë pak më praktike. Amerikanët debatojnë për paratë, kush bën çfarë punë (ose kush jo) dhe marrëdhëniet me anëtarët e familjes. Kjo ndoshta është e vërtetë jo vetëm për amerikanët. Është një temë e sitcom-eve dhe shakave që nga fillimi i kohës, por ne vërtet grindemi shumë për vjehrrit tanë.

Çuditërisht, temat e nxehta si feja dhe politika renditen afër fundit të listës. Sigurisht, një shpjegim i mundshëm është se këto çështje zgjidhen ose pranohen në fazat e mëparshme të një marrëdhënieje. Nëse shkoni në një takim dhe gjeni se partneri juaj i darkës është një bankier i krishterë, republikan me instruktorin tuaj ateist, demokrat të jogës, mund të mos e shihni më kurrë njëri-tjetrin.

Zgjidhni betejat tuaja dhe luftoni me drejtësi
Në disa mënyra, një argument është një shenjë e mirë. Argumentet mund të jenë hapa konstruktivë përpara: pastrojnë ajrin dhe hekurosin rrudhat përpara se të bëhen një humnerë e pakalueshme. YouGov na thotë se “gjysma e amerikanëve në marrëdhënie serioze (50%) thonë se kanë një stil shumë ose disi të shëndetshëm të debatit me partnerin e tyre, ndërsa 30% thonë se stili i tyre i të debatuarit është shumë ose disi i pashëndetshëm”. Ndryshe nga besimi popullor, debati mund të jetë i shëndetshëm – nëse bëhet siç duhet.

Në një mënyrë të veçantë, një argument është një lloj komplimenti. Njerëzit debatojnë vetëm për gjërat që u interesojnë dhe, në fund të fundit, e kundërta e dashurisë nuk është urrejtja, por indiferenca. Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në revistën Family Process, disa nga çiftet më të lumtur në botë debatojnë po aq sa gjithë të tjerët. Ajo që vuri në dukje gazeta është se çiftet më të lumtura dhe më të gjata debatuan për çështje që kanë rëndësi në të vërtetë dhe ata gjithashtu i zgjidhin ato. Ata i njohin pengesat dhe kërkojnë të rregullojnë të ardhmen. Çështjet më të vogla injorohen. Në fund të fundit, nuk ka rëndësi nëse bashkëshorti juaj harron të vendosë kapakun përsëri në tubin e pastës së dhëmbëve.

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here