Hendeku i parave midis beqarëve dhe çifteve të martuara është zgjeruar, falë inflacionit

Rritja e shpejtë e çmimeve dhe më shumë se dy vjet jetesë në pandemi kanë rritur presionin financiar për ata që nuk kanë asete të bashkuara

Është më mirë, nga ana financiare, të jesh i martuar sesa beqar, siç ka qenë pothuajse gjithmonë. Por hendeku i parave midis çifteve të rinj të martuar dhe beqarëve është zgjeruar, falë inflacionit dhe rritjes së çmimeve të shtëpive.

Sipas të dhënave më të fundit nga Banka e Rezervës Federale në vitin 2010, vlera mesatare neto e familjeve të martuara ishte katër herë më shumë. Dhe tani, pas një periudhe inflacioni të shpejtë dhe më shumë se dy vitesh jetese pandemike, beqarët po mbeten më pas, thonë ekonomistët në Fed dhe gjetkë.

Kjo moshë 25 deri në 34 vjeç është një kohë tranzicioni, është një kohë e formimit të familjes dhe mendoj se ka rëndësi nëse mund t’i bashkoni apo jo burimet tuaja financiare me dikë tjetër,” tha Lowell Ricketts, një shkencëtar për Institutin për Barazi Ekonomike në St. Louis Fed.

Të martuarit po testohen gjithashtu nga inflacioni. Vetëm se ata kanë një jastëk më të madh, të përbashkët, shpesh me dy të ardhura dhe asete të bashkuara. Ata mbajnë një përqendrim më të madh të pasurisë dhe në mënyrë të konsiderueshme më pak borxhe, sipas hulumtimit.

Kombinimi i aseteve ishte veçanërisht i dobishëm gjatë dekadës së fundit, pasi pasuria e shumë familjeve u ndërlikua nga rritja e çmimeve të banesave dhe një treg i fortë i aksioneve.

Ndërsa njerëzit martohen më vonë, numri i familjeve me persona të vetëm po rritet, që do të thotë se më shumë njerëz beqarë po përballen me sfida të shumta financiare tërësisht vetëm. Gjatë katër dekadave të fundit, numri i familjeve me persona të vetëm është pothuajse dyfishuar, sipas të dhënave nga Freddie Mac.

Vitin e kaluar Alyssa Cruz, një kataloguese e bibliotekave 27-vjeçare që jeton në Columbus, Ohio, mori një rritje të shumëpritur që e ndihmoi të  hapte llogarinë e saj të parë të investimit.

Me rritjen e çmimeve për gjërat thelbësore si benzina dhe sendet ushqimore, ajo tha se përparimi që bëri vitin e kaluar tani po ndihet i lëkundur. Këto ditë, ajo dhuron rregullisht plazma kur ka nevojë për ndihmë për të zgjatur buxhetin e saj dhe për të siguruar fondin e saj të urgjencës. Ajo mund të dhurojë dy herë në javë, duke fituar afërsisht 50 deri në 60 dollarë për çdo donacion.

Asetet më të mëdha, të tilla si pronësia e shtëpisë, ndihen ende larg.

Nëse do të heqim dorë nga ajo që duket në Facebook, të gjithë po martohen dhe blejnë shtëpi,” tha zonja Cruz.

Përballueshmëria e banesave në qershor 2022 arriti nivelin e saj më të keq që nga qershori 1989 dhe çmimet e shtëpive janë rritur me 44% gjatë dy viteve të fundit, sipas të dhënave nga Redfin Corp. Me çmimet e banesave kaq të larta dhe inventarin e shtëpive fillestare kaq të ulët, më shumë beqarë po luftojnë për të gjetur shtëpi të përballueshme për të blerë.

Këtu çiftet e martuara kanë një nga avantazhet e tyre më të mëdha. Duke aplikuar për një hipotekë, këta çifte mund të punojnë së bashku për të  grumbulluar paratë e nevojshme për një paradhënie të shëndetshme.

Beqaret përballen me pengesa shtesë për të krijuar pasuri.

Zonja Cruz tha se po ndërmerr hapa për të fituar më shumë para ndërsa përgatitet të kthehet në shkollë dhe të fitojë një diplomë master në analizën e të dhënave. Ajo tha se do të dëshironte të afrohej më pranë familjes së saj, në mënyrë që të shpenzojë më pak para për karburant dhe bileta avioni kur i viziton.

Gabie Kur-Oliva tha se e ka parë fuqinë e lidhjes së financave në martesën e saj. Ajo dhe bashkëshorti i saj, mësuesi dygjuhësh i arsimit special, Pablo Oliva, u martuan në pranverën e vitit 2020. Kur çifti i Long Island, N.Y., u takuan për herë të parë, zoti Oliva kishte gati 10,000 dollarë borxh me kartë krediti.

Gjithmonë kam menduar për të ardhmen, por karriera ime nuk më lejonte të mendoj përtej vështirësive financiare që kisha. Takimi me Gabie më hapi vizionin”, tha zoti Oliva.

Së bashku, ata punuan për të shlyer borxhin e tij. Zonja Kur-Oliva, e cila kishte paratë në kursimet e saj, pagoi plotësisht kartën e tij të kreditit me interes të lartë. Ata rregulluan gjithashtu që zoti Oliva t’ia kthente pa interes.

Siguria dhe mbështetja që i japin njëri-tjetrit në marrëdhënien e tyre ka rritur gjithashtu karrierën e zonjës Kur-Oliva në marrëdhëniet me publikun, tha ajo. Pa bashkëshortin e saj që merrej me përmirësimet e shtëpisë dhe asistonte në kujdesin e fëmijëve për djalin e tyre 1-vjeçar, ajo nuk do të ishte në gjendje të punonte më shumë orë ose të merrte punë shtesë këshilluese, të cilat ajo i atribuon të gjitha për rritjen e karrierës së saj.

Ndërkohë beqarët do përballen me çdo fatkeqësi të mundshme vetëm nga shëndeti apo çështje të tjera. Ndërsa kursimet emergjente dhe përgatitjet e tjera financiare mund të zbusin goditjen, ato nuk mund të ofrojnë të njëjtën mbështetje.

Burimi: The Wall Street Journal

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here