Industria e diamantëve në krizë

Një diamant është përgjithmonë“, slogani i famshëm nga De Beers, po sfidohet nga një numër në rritje i konsumatorëve që zgjedhin diamante, ar dhe gurë të tjerë të çmuar të krijuar në laborator.

Kërkesa në rënie për diamant
Kërkesa për diamante ka qenë në rënie, veçanërisht në Kinë. Faktorët përfshijnë rënien e normave të martesave, rritjen e popullaritetit të arit dhe gurëve të çmuar të krijuar në laborator, dhe një zhvendosje në shpenzimet e konsumatorëve drejt përvojave të udhëtimeve pas pandemisë. Sipas indeksit të diamantit të papërpunuar të Zimnisky, çmimet e diamanteve kanë rënë 5.7% këtë vit dhe më shumë se 30% nga niveli i tyre më i lartë i të gjitha kohërave në 2022.

Ndikimi i diamantëve të rritur në laborator
Rritja e diamanteve të rritura në laborator është një faktor i rëndësishëm në rënien e çmimeve të diamanteve natyrore. Ankur Daga, CEO i Angara, deklaroi se në SHBA, gjysma e gurëve të unazave të fejesës do të rriten në laborator këtë vit, nga vetëm 2% në 2018. Diamantet e rritur në laborator, të cilët mund të jenë deri në 85% më të lirë se ato natyrale, krijohen në mjedise të kontrolluara duke imituar procesin natyror të formimit. Pjesa e tyre e tregut u rrit nga 2% në 2017 në 18.4% në 2023.

Sfidat dhe perspektiva
Industria e diamanteve përballet me sfida të mëdha. Daga parashikon që çmimet e diamanteve natyrale mund të bien edhe 15%-20% gjatë vitit të ardhshëm. Megjithatë, disa ekspertë të industrisë mbeten me shpresë. Anish Aggarwal, bashkëthemelues i Gemdax, beson se industria mund t’i adresojë këto sfida duke rindezur dëshirën e konsumatorëve përmes marketingut, të ngjashme me mallrat e tjera luksoze si orët dhe çantat e nivelit të lartë.

Aggarwal theksoi nevojën për marketing në shkallë të gjerë, një strategji që industria e diamanteve nuk e ka ndjekur në gati dy dekada. Kohët e fundit, Signet Jewelers njoftoi një bashkëpunim marketingu me De Beers për të rritur kërkesën për diamante natyrale, duke parashikuar një rritje prej 25% në angazhimet gjatë tre viteve të ardhshme. Ky partneritet midis minatorit dhe shitësit më të madh të diamanteve në botë mund të ndikojë ndjeshëm në industri.

Kreu i komunikimit i Anglo American, Marcelo Esquivel, vuri në dukje gjithashtu se normat më të larta të angazhimit dhe rritja e të ardhurave të disponueshme mund të ndihmojnë në zbutjen e sfidave të tregut.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here