Rritet numri i mushkonjave tigër në Evropë

Një specie pushtuese e mushkonjave, e njohur si mushkonja tigër, është vendosur në 13 vende të BE-së, duke përfshirë Francën, Spanjën dhe Greqinë. Ekspertët ia atribuojnë praninë e saj një rritjeje të rasteve të etheve dengue në të gjithë Evropën. Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) e ka lidhur ndryshimin e klimës me kushtet e favorshme për përhapjen e mushkonjave tigër.

Përhapja dhe Monitorimi

Mushkonjat tigër janë gjetur deri në Paris, ku po bëhen përgatitjet për Lojërat Olimpike në fund të korrikut. Autoritetet atje po monitorojnë dhe i kapin në mënyrë aktive këto insekte. ECDC ka paralajmëruar se udhëtimet ndërkombëtare do të rrisin më tej rrezikun e shpërthimeve në Evropë.

ECDC këshillon njerëzit që të eliminojnë ujin e ndenjur nga kopshtet dhe ballkonet, të cilat shërbejnë si terrene shumimi për mushkonjat. Gjithashtu, rekomandohen masa parandaluese përdorimi i sprejit kundër mushkonjave dhe vendosja e rrjetave në dritare dhe dyer.

Kërcënimi në rritje

Gjatë dy dekadave të fundit, mushkonjat janë bërë një shqetësim në rritje në Evropë. Mushkonja tigër aziatike, ose Aedes albopictus, e konsideruar si speciet më invazive të mushkonjave në nivel global, po përhapet në të gjithë Evropën nga baza e saj jugore. Deri tani ka vendosur themeluar në Austri, Bullgari, Kroaci, Francë, Gjermani, Greqi, Hungari, Itali, Maltë, Portugali, Rumani, Slloveni dhe Spanjë. Është regjistruar gjithashtu në Belgjikë, Qipro, Çeki, Holandë dhe Sllovaki. Kjo mushkonjë gjendet edhe në vendin tonë.

Këto mushkonja mund të transmetojnë sëmundje të tilla si ethet dengue, chikungunya dhe virusi Zika, të cilat më parë ishin të kufizuara në pjesë të Afrikës, Azisë dhe Amerikës. Një tjetër specie mushkonjash, Aedes aegypti, e cila mbart ethet e verdha dhe sëmundje të tjera, është gjetur në Qipro. Ekspertët janë të shqetësuar për potencialin e tij për t’u përhapur më tej në Evropë për shkak të preferencës për kafshimin e njerëzve dhe aftësisë së tij për të transmetuar sëmundje.

Rritje e rasteve të etheve Dengue

Ethet dengue fillojnë me simptoma të ngjashme me gripin, por mund të përshkallëzohen në kushte të rënda dhe potencialisht fatale. Shpërthimet masive janë shtuar vitet e fundit. Në vitin 2022, Franca regjistroi tetë incidente të infeksioneve të shumta, Italia katër dhe Spanja dy. Ndërsa shumica e rasteve evropiane importohen, duke reflektuar lëvizjen ndërkombëtare të njerëzve dhe mallrave, infeksionet e fituara në vend janë gjithashtu në rritje, me 130 raste të raportuara në 2023, nga 71 në 2022.

Virusi i Nilit Perëndimor, i transmetuar gjithashtu nga mushkonjat, tani është i pranishëm në më shumë rajone evropiane se kurrë më parë. Një rast u raportua në Spanjën jugore në fillim të marsit, duke nënvizuar se sa të favorshme janë kushtet klimatike për mushkonjat edhe në fillim të vitit, sipas ECDC.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), ethet dengue janë endemike në mbi 100 vende, me më shumë se gjashtë milionë raste dhe 7,000 vdekje të raportuara vitin e kaluar. Numri më i madh i rasteve ndodh në Bangladesh, Malajzi, Tajlandë dhe Vietnam.

Malaria, sëmundja më vdekjeprurëse që transmetohet nga mushkonjat, përhapet përmes pickimit të mushkonjave femra të infektuara Anopheles, të cilat janë gjetur edhe në Evropë. Ka shqetësime se incidentet e malaries mund të rriten në kontinent nëse kushtet bëhen të favorshme.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here