Morrat që jetojnë në qerpikët tanë: A duhet të shqetësohemi?

Shumica prej nesh kanë insekte të vogla që jetojnë në fytyrat tona, duke përfshirë edhe në qerpikët tanë. Këto krijesa njihen si morrat Demodex dhe janë pjesë e mikrobiomës sonë normale të lëkurës.

Këto morra janë të vegjël, pjesërisht të tejdukshme dhe me tetë këmbë. Ata ushqehen me qeliza të vdekura të lëkurës dhe vaj, zvarriten përreth, hanë dhe bëjnë vezë. Për shkak se ato janë kaq të vogla, disa mund të vendosen në një kokë gjilpëre, duke i bërë ato praktikisht të padukshme për syrin e lirë.

A duhet të shqetësohemi?
Ndërsa mund të tingëllojë shqetësuese, këto morra janë zakonisht të padëmshme. Ato zakonisht mbahen nën kontroll nga sistemi ynë imunitar, megjithëse ndonjëherë mund të shkaktojnë probleme si skuqje, inflamacion, djegie dhe madje edhe probleme me shikimin.

Kur lindin problemet:
Problemet ndodhin kur ekuilibri midis morrave dhe sistemit tonë imunitar prishet, duke çuar në një mbipopullim të të tyre. Kjo mund të rezultojë në kushte të tilla si blefariti (i karakterizuar nga skuqje, kruajtje dhe inflamacion rreth syve) ose rosacea (një skuqje e kuqe në fytyrë).

Nëse keni simptoma të tilla si skuqje e syve, acarim, djegie, lot ose probleme me shikimin, këshillohet të shihni një mjek okular. Për skuqjen dhe ënjtjen e fytyrës të shoqëruar me rosacea, rekomandohet konsultimi me një dermatolog.

Si t’i menaxhoni dhe trajtoni:
Trajtimet për morrat Demodex përfshijnë pastrime dhe peceta fytyre me përqendrime të ulëta të vajit të pemës së çajit, pika sysh me ilaçe dhe disa antiparazitarë dhe antibiotikë për raste të rënda. Qëllimi nuk është zhdukja e tyre plotësisht, por zvogëlimi i numrit të tyre në një nivel të menaxhueshëm.

Masat parandaluese:
Kujdesuni për higjienën e lëkurës: Lani fytyrën, vetullat dhe qerpikët me një pastrues të butë të sigurt për t’u përdorur rreth syve. Hidratoni fytyrën rregullisht.
Shmangni ndarjen e produkteve kozmetike: Morrat Demodex mund të mbijetojnë në edhe në produkte kozmetike për periudha të shkurtra, kështu që është thelbësore të ndryshoni produktet sipas udhëzimeve dhe të shmangni ndarjen e tyre.
Kufizoni ekspozimin ndaj diellit: Rritja e nxehtësisë dhe djersës mund të çojë në prodhim më të madh të vajit, duke siguruar më shumë ushqim për morrat. Mbajtja nën kontroll e ekspozimit ndaj diellit mund të ndihmojë në ruajtjen e ekuilibrit midis morrave dhe sistemit tuaj imunitar.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here