Inflacioni vjetor deri në 5.0% në zonën e euros. Deri në 5.3% në BE

Norma vjetore e inflacionit të zonës së euros ishte 5.0% në dhjetor 2021, nga 4.9% në nëntor. Një vit më parë, norma ishte -0.3%. Inflacioni vjetor i Bashkimit Evropian ishte 5.3% në dhjetor 2021, nga 5.2% në nëntor.

Një vit më parë, norma ishte 0.3%. Këto shifra janë publikuar nga Eurostat, zyra statistikore e Evropës Bashkimi. Normat më të ulëta vjetore u regjistruan në Maltë (2.6%), Portugali (2.8%) dhe Finlandë (3.2%). Më e larta vjetore normat u regjistruan në Estoni (12.0%), Lituani (10.7%) dhe Poloni (8.0%). Krahasuar me nëntorin, vjetor inflacioni ra në shtatë shtete anëtare, mbeti i qëndrueshëm në dy dhe u rrit në tetëmbëdhjetë.

Në dhjetor, kontributin më të lartë në normën vjetore të inflacionit të eurozonës e ka pasur energjia (+2.46 përqind pikë, pp), e ndjekur nga shërbimet (+1,02 pp), mallrat industriale joenergjetike (+0,78 pp) dhe ushqimi, alkooli dhe duhani (+0,71 pp).

Më poshtë është grafiku i inflacionit për BE dhe zonën euro, në një periudhë 10 vjecare. Rritja e menjëhershme ne 2021 ka thyer rekord të normës së rritjes në 10 vitet e fundit.

Burimi: Eurostat

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here