Rritja natyrore e popullsisë është drejt fundit?

Numri i vendeve që përjetojnë më shumë vdekje sesa lindje në një vit të caktuar po rritet vazhdimisht. Një analizë e të dhënave të OKB-së nga Instituti Federal për Kërkimet e Popullsisë nga Gjermania tregon se “balanca natyrore” e lindjeve dhe vdekjeve po bie në mbarë botën, duke shkaktuar plakje dhe madje ulje të popullsisë.

Gjermania ishte vendi i parë në botë që përjetoi një tepricë vdekjesh. Çdo vit që nga viti 1972, atje lindnin më pak njerëz sesa vdiqën. Para vitit 1990, kjo filloi të ndodhte edhe në Hungari (1982) dhe Republikën Çeke (1986).

Nga mesi i shekullit aktual, megjithatë, të gjitha vendet në Evropë, me përjashtim të Norvegjisë dhe Suedisë, pritet të shohin rritjen natyrore natyrore të popullsisë të kthehet negative. Vende të populluara si Brazili dhe Kina gjithashtu parashikohet të përjetojnë këtë ndryshim përpara vitit 2050.

Pas vitit 2100, vendet më në rritje natyrale do të gjenden në Afrikë, me disa që vazhdojnë edhe në Gadishullin Arabik, në Oqeani dhe në Azinë Qendrore. Suedia është i vetmi vend evropian që pritet të mbajë rritjen natyrore të popullsisë pas asaj date. Por një tepricë vdekjesh nuk do të thotë automatikisht se një popullsi po tkurret.

Migrimi gjithashtu luan një rol të madh në ekuacion dhe mund të mbështesë rritjen e popullsisë nëse një vend është në gjendje të tërheqë (dhe të gatshëm të pranojë) mjaft migrantë. Gjermania, pavarësisht historisë së saj të gjatë të lindjeve negative neto, përfiton nga një tepricë imigrimi, që do të thotë se më shumë njerëz emigrojnë në vend sesa emigrojnë në shumicën e viteve, me efektin që popullsia e saj vazhdon të rritet paksa.

Vende të tjera evropiane – kryesisht në pjesën lindore të kontinentit – kanë qenë më pak të suksesshme në nxitjen e emigracionit, gjë që bëri që rritja e tyre e përgjithshme e popullsisë të kthehej negative.

Japonia është një shembull tjetër i një vendi të zhvilluar që deri vonë nuk ishte i pjesshëm ndaj imigracionit, duke e vendosur gjithashtu në listën e vendeve në tkurrje për shkak të tepricës së vdekjeve.

I njëjti fat pritet për Korenë e Jugut dhe Kinën, dy vende të tjera aziatike me lindje në rënie që nuk e kanë pozicionuar veten si marrës të migracionit.

Vendet me normën më të lartë të rritjes së popullsisë 2021

Kjo statistikë tregon 20 vendet me normën më të lartë të rritjes së popullsisë në vitin 2021. Në Siri, popullsia u rrit me rreth 5.32 për qind krahasuar me një vit më parë, duke e bërë atë vendin me normën më të lartë të rritjes së popullsisë në vitin 2021.

Burimi: Statista

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here