Ja çfarë mendonte Aristoteli se do të thoshte të jesh vërtet i pasur

Çfarë kuptimi kanë gjithë ato para?

Nëse doni të kuptoni diçka, duhet të dini se ku po shkon. Grekët e lashtë mendonin se kjo “pika fundore” – ose telos – është ajo që përcakton gjithçka. Është pikërisht thelbi i ekzistencës së një gjëje ose personi – çfarë duhet bërë këtu në Tokë.Për një person, kjo nuk është diçka e lehtë për t’u njohur. Pak prej nesh e dinë se çfarë “supozohet” të bëjmë në jetë dhe askush nuk është plotësisht i sigurt se ku do të përfundojnë. Siç shkroi Soren Kierkegaard, “Jeta mund të kuptohet vetëm duke parë prapa; por duhet jetuar duke parë përpara.”

Me gjërat, ideja e një telos bëhet shumë më e lehtë: një varkë duhet lundruar, një libër duhet lexuar dhe një birrë duhet pirë. Mund të ndodhë që një telos të ndryshojë herë pas here (mund të të hedh librin tim dhe kështu ta bëj armë). Megjithatë, objekti përcaktohet nga qëllimi i tij. Kështu i kuptonte gjërat Aristoteli, dhe kjo është gjithashtu arsyeja pse ai e urrente kaq shumë paranë.

Zhvillimi i mekanizmave të shkëmbimit
Aristoteli nuk ishte historian (dhe madje edhe ata grekë që e quanin veten historianë nuk ishin gjithmonë aq të nxehtë në këtë), dhe kështu analiza e tij e “shkëmbimit” erdhi nga këndvështrimi i një filozofi. Ai fillon me pyetjen: Cili është qëllimi i parave? Siç e kemi parë, kjo është mënyra e vetme për ta kuptuar plotësisht atë. Sipas Aristotelit, “shkëmbimi” kalon në katër faza të veçanta:

Së pari, ne kemi shkëmbim bazë, ose shkëmbim të gjërave me gjëra. Për shembull, Filipi shkon në treg me një pulë të bukur e të shëndoshë dhe e ndërron me Calista për një nga kapelat e saj të thurura me famë botërore. Natyrisht, nuk është gjë e lehtë të tërheqësh pula gjatë gjithë kohës, dhe jo të gjithë duan një pulë. Kjo është arsyeja pse u shpik paraja.

Së dyti, ne kemi transaksione që lehtësohen nga paratë. Filipi i ofron Ismenes tre qindarka argjendi për qetët e saj të vogla. Ismene nga ana e saj përdor një nga këto qindarka për të blerë një kapele të thurur nga Calista. Kemi një mall të këmbyer me para, i cili këmbehet me mall.

Së treti, kemi blerje të ulëta dhe shitje të larta. Këtu njerëzit vijnë në treg jo për gjërat që u nevojiten, por gjërat që duan t’i shesin për një fitim. Pra, Ismene e shet përsëri kapelen e saj të thurur Calista për dy herë më shumë në qytetin tjetër. Filipi i shet qetë e vogla për tre herë më shumë kur ata janë rritur.

Së katërti, ne kemi fajde, ose “rritje e parave nga paraja“. Calista, e pasur me kapelat e saj të leshta në modë, por praktike, vendos të heqë dorë. Në vend të kësaj, ajo u jep njerëzve para me një çmim të caktuar (zakonisht në një përqindje të shumës). Ajo nuk bën dhe nuk jep asgjë; pasuria e saj thjesht shumëfishohet pa ndryshuar asnjë mall.

Paratë natyrore kundër atyre të panatyrshme
Për Aristotelin, dy format e para të shkëmbimit janë “natyrore” dhe dy të fundit ai i quan “të panatyrshme“.

Kur kemi të bëjmë me shkëmbime dhe transaksione të thjeshta, ka një qëllim të qartë në mendje. Është një qëllim që është i nevojshëm si për individët, ashtu edhe për shoqërinë më gjerësisht. Kjo do të thotë, i jep një personi atë që dëshiron. Siç thotë Aristoteli, paratë në këtë rast “janë e nevojshme vetëm për aq sa të plotësojnë nevojat e njerëzve“. Kjo është e natyrshme në dy kuptime të fjalës.

Së pari, na ndihmon të plotësojmë ato dëshira që kanë shumica e njerëzve: veshje, strehim, ushqim, argëtim, etj. Së dyti, ekziston një “kufi” i natyrshëm për qëllimin. Pasi qetë po lërojnë një fushë, ose kapela e leshit po të mban ngrohtë, qëllimi i parave harxhohet. Një nevojë është e kënaqur, një klient është i lumtur dhe ka një fund për të.

Por kur njerëzit fillojnë të grumbullojnë ose mbledhin para për hir të parave, atëherë ato zvarriten në të panatyrshmen. Nuk ka asnjë qëllim të identifikueshëm për blerjen e pasurisë. Nuk ka asnjë telos përfundimtar për fytyrën e artë të lakmisë. Paratë, si me numrat, nuk kanë pikë përfundimtare – thjesht duhet të merrni gjithnjë e më shumë prej tyre. Çështja bëhet e qartë nëse e zëvendësoni bukën me “para“. Ju ndiheni të uritur dhe ju pëlqen një karbohidrate e mirë, kështu që dilni jashtë dhe blini një copë bukë. Kjo është e natyrshme dhe normale. Por nëse jeni të ngopur, ose keni tashmë disa copa bukë, megjithatë vazhdoni të blini katër, pesë, gjashtë prej tyre, atëherë kjo do të ishte e çuditshme. Do të ishte e panatyrshme. Buka ka një qëllim për diçka. Paraja ka një qëllim për diçka.

Lloji i mirë i pasurisë
Për Aristotelin, e gjithë kjo lidhet me rrëfimin e tij për atë që e bën dikë “të pasur“. Pasuria nuk përcaktohet nga numri i gjërave që kemi, qofshin ato aktive apo para në bankë. Në vend të kësaj, ajo vjen nga të pasurit e shumë gjërave që janë të dobishme për ju. Do të thotë të jesh në gjendje të kënaqesh me aktivitete të ndryshme për shkak të asaj që ke. Siç shkruan Aristoteli, “Të jesh i pasur konsiston në përdorimin e gjërave dhe jo në zotërimin e tyre; sepse është veprimtaria dhe përdorimi i gjërave të tilla që përbën pasurinë”.

Siç thotë shprehja e vjetër, “nuk mund të çosh para në varr“. Pasuria për hir të saj nuk i shërben asnjë qëllimi. Për Aristotelin, “pasuria e pakuptimtë” nuk mund të quhet aspak pasuri.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here