Të rriturit që informohen nga TikTok janë 3-fishuar në 2 vitet e fundit, ndërsa platformat e tjera kryesore të mediave sociale po shohin rënie

Pavarësisht nga një rrjedhë e vazhdueshme e dezinformatave në mediat sociale, njerëzit ende e përdorin atë për të marrë lajmet e tyre. Dhe gjithnjë e më shumë, lajmet po i marrin nga TikTok.
Numri i të rriturve amerikanë që marrin rregullisht lajmet e tyre nga TikTok u rrit ndjeshëm në dy vitet e fundit, nga 3% në 2020 në 10% në 2022, sipas një sondazhi të sapo publikuar të kryer nga Pew Research Center. Organizata anketoi më shumë se 12,000 të rritur në SHBA nga 18 korriku deri më 21 gusht.

Sipas rezultateve, popullariteti i TikTok si burim lajmesh është më i fortë tek ata të moshës 18 deri në 29 vjeç. Në atë grup, 26% i marrin rregullisht lajmet e tyre nga TikTok këtë vit—nga 18% në 2021 dhe 9% në 2020.

Por përdorimi i TikTok për lajme po rritet edhe në grupmoshat e tjera.

10% e njerëzve të moshës 30 deri në 49 vjeç marrin rregullisht lajmet e tyre nga TikTok këtë vit, nga 6% vitin e kaluar dhe 2% në 2020. Në mesin e njerëzve mbi 50 vjeç, vetëm 4% i marrin lajmet e tyre rregullisht atje, pa ndryshuar shumë nga viti i kaluar 3%.

Sipas sondazhit, një e treta e përdoruesve të TikTok po marrin lajmet e tyre nga aplikacioni, nga 22% që raportuan se e bënin këtë në vitin 2020.

Por fitimi i TikTok është humbje e një platforme tjetër, dhe Facebook, Twitter dhe Reddit po shohin të gjitha rënie në konsumin e rregullt të lajmeve nga përdoruesit e tyre.

Sipas sondazhit, përqindja e përdoruesve që thonë se i marrin rregullisht lajmet e tyre nga Facebook ka rënë me 10% në dy vitet e fundit, nga 54% në 2020 në 44% në 2022. Rënia e Twitter ishte më e vogël, duke rënë me 6% që nga viti 2020. Ndërkohë, Reddit ka rënë me 5% në të njëjtën periudhë.

Megjithatë, pavarësisht rënieve, pjesa e të rriturve amerikanë që marrin rregullisht lajmet e tyre nga këto tre platforma është ende më e madhe në secilin rast sesa me TikTok. Në përgjithësi, 53% po përdorin Twitter për të marrë lajmet e tyre, krahasuar me 44% për Facebook dhe 37% për Reddit – të gjitha më të larta se 33% e TikTok. Por me rëniet që po shohim, pyetja është nëse, apo ndoshta kur, TikTok do t’i tejkalojë ato shifra.

Shumë sy do të jenë te mënyra sesi TikTok dhe platformat e tjera i afrohen zgjedhjeve afatmesme. Disa prej tyre kanë njoftuar përpjekje për të luftuar dezinformimin. TikTok tha se do të ndalonte përmbajtjen politike me pagesë nga ndikuesit dhe se kishte bashkëpunuar me organizata që kontrollojnë faktet për të shënuar informacione të pasakta.

Twitter dhe Meta (kompania mëmë e Facebook) njoftuan lëvizje të ngjashme, me këtë të fundit duke thënë se do të kufizonin gjithashtu reklamat e reja politike një javë përpara zgjedhjeve. Twitter tha se do të zbatonte “Politikën e tij të Integritetit Qytetar” duke etiketuar tweet-et me informacione mashtruese me lidhje me burime të besueshme. Por nuk ka gjasa që përpjekje të tilla t’i pastrojnë platformat nga keqinformimi.

Sido që të jetë, më shumë amerikanë do të ndjekin dramën afatmesme në TikTok se kurrë më parë.

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here