Ja pse e ndezim modalitetin e fluturimit kur jemi në fluturim

Si udhëtarë, të gjithë jemi të njohur me ritualin e kalimit të telefonit në modalitetin e aeroplanit përpara nisjes. Por çfarë ndodh në të vërtetë nëse harrojmë? E vërteta është më komplekse nga sa mund ta imagjinoni.

Ndryshe nga besimi popullor, lënia e telefonit tuaj të ndezur gjatë një fluturimi nuk ka të ngjarë të bëjë që avioni të bjerë nga qielli. Çuditërisht, një numër i konsiderueshëm pasagjerësh e kapërcejnë krejtësisht hapin e modalitetit të aeroplanit, me 17.2% që pranojnë se nuk i kanë vendosur kurrë telefonat e tyre në modalitetin e aeroplanit, sipas një sondazhi të vitit 2017 nga Allianz Travel Insurance. Ndërsa raportet anekdotike sugjerojnë ndërhyrje të mundshme midis pajisjeve elektronike personale (PED) dhe avionikës, ngjarje të tilla janë sfiduese për t’u përsëritur, siç vërehet nga Boeing.

Pavarësisht mungesës së provave përfundimtare, ekziston ende një shqetësim se telefonat celularë aktivë mund të ndërhyjnë në instrumentet e navigimit. Siç shpjegon Dan Bubb, një profesor dhe ish-pilot i linjës ajrore, Administrata Federale e Aviacionit (FAA) dhe Komisioni Federal i Komunikimeve (FCC) i japin përparësi sigurisë, prandaj rregulloret detyrojnë mbylljen e telefonit celular gjatë fluturimit.

Përtej ndërhyrjes së mundshme, tendosja në kullat e qelizave me bazë tokësore është një konsideratë tjetër, veçanërisht gjatë ngritjes dhe uljes. Me shumë pasagjerë që lidhen me kulla të shumta në të njëjtën kohë, bllokimi i rrjetit pranë aeroporteve të ngarkuar është një shqetësim i vlefshëm.

Hyrja në epokën e rrjeteve 5G, po bën të shfaqen kërcënime të reja. Afërsia e gjerësisë së brezit 5G me lartësimatësit e radios përbën një rrezik të konsiderueshëm. Lartësitë e radios drejtojnë pilotët gjatë fazave vendimtare të uljes dhe çdo ndërhyrje mund të rrezikojë uljen e sigurt. Ky shqetësim shtohet nga fakti se shumica e aksidenteve të aviacionit ndodhin gjatë uljeve.

Ndërsa Bashkimi Evropian përqafon zbatimin e 5G në avionë, SHBA-ja mbetet e kujdesshme për shkak të problemeve të afërsisë së frekuencës. Ndryshe nga rrjetet evropiane, 5G-ja amerikane operon në një frekuencë më të afërt me atë të lartësimatësve të radios, duke rritur rreziqet e ndërhyrjeve.

Në fund të fundit, edhe nëse telefonatat lejohen në bord, etiketa dikton kundër bisedave me zë të lartë në hapësira të përbashkëta dhe të mbyllura. Ndërsa ne navigojmë teknologjinë në zhvillim, respektimi i udhëzimeve të ekuipazhit të fluturimit mbetet thelbësor për një udhëtim ajror të sigurt dhe të sjellshëm.

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here