Katër minuta bisedë e shkurtër mund të zbulojnë tiparet kryesore të personalitetit

Britanikët mund të tallen për bisedat e tyre të lidhura me motin, por shkëmbimi i kënaqësive të vogla mund të lërë një përshtypje të qëndrueshme dhe të ndikojë në ndërveprimet sociale të ardhshme, sugjeron hulumtimi.

Studimi zbuloi se vetëm katër minuta bisedë mund të dhurojnë aspekte të personalitetit tonë, të tilla si nëse jemi ekstrovertë apo introvertë, dhe të ndikojë në ndërveprimet e mëvonshme sociale.

Mund të duket si një harxhim i kohës dhe produktivitetit, por hulumtimi ynë sugjeron se bisedat e vogla janë një mënyrë e rëndësishme për të mësuar rreth personalitetit të të tjerëve, gjë që nga ana tjetër na ndihmon të parashikojmë më mirë se si do të sillen ata në të ardhmen,” tha Prof. Daniel Sgroi nga Universiteti i Warwick, bashkautor i studimit të botuar në revistën PLoS ONE.

Studiuesit rekrutuan 338 pjesëmarrës dhe i ndanë në dy grupe përpara se të takoheshin personalisht, ku secilit pjesëmarrës iu kërkua të plotësonte një test personaliteti dhe IQ. Brenda secilit grup, pjesëmarrësit u çiftuan dhe ose u përfshinë në një bisedë katër minutëshe me tekst ose nuk kishin asnjë kontakt me partnerin e tyre.

Më pas pjesëmarrësit duhej të merrnin me mend aspekte të personalitetit të partnerit të tyre, të tilla si sa ekstrovertë ishin ata dhe të parashikonin nëse do të vepronin në mënyrë bashkëpunuese apo egoiste në dy lojëra strategjike të bazuara në para.

Ekipi zbuloi se ata që biseduan kishin rezultate më të larta në parashikimin e IQ-së së partnerit të tyre dhe përgjigjet ndaj testit të personalitetit, megjithëse ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të projektonin tiparet e tyre të personalitetit tek partneri i tyre.

Në pak minuta do të fillojmë të formojmë një model mendor të personit me të cilin po flasim: a janë ata ekstrovertë apo introvertë, a duken optimistë apo jo, bashkëpunues apo jo bashkëpunues? Këto lloj përshtypjesh nuk do të jenë perfekte, por do të jenë të dobishme”, tha Sgroi.

Më pas, pjesëmarrësit u takuan dhe luajtën me partnerin e tyre të bisedës – ose me një të huaj nëse ishin në grupin pa kontakt – gjë që i lejoi shkencëtarët të vlerësonin ndikimin e bisedave të mëparshme në taktikat e tyre.

Studiuesit i dhanë secilit pjesëmarrës 20 £ dhe u kërkuan atyre të kontribuonin në një arkë të përbashkët të ndarë me partnerin e tyre, një eksperiment njohës i quajtur loja e të mirave publike.

Ekipi thotë se ata që kishin biseduar me partnerët e tyre kishin më shumë gjasa të parashikonin saktë kontributin e tyre në arkë. Për më tepër, ata që kishin biseduar më parë kontribuan 30% më shumë se ata që nuk kishin bërë – një gjetje që studiuesit sugjerojnë ishte gjithashtu për shkak të marrëdhënies që ata kishin krijuar përmes bisedave të vogla.

Ata që u përfshinë në biseda të vogla me partnerin e tyre kishin një kuptim më të mirë të personalitetit të partnerit të tyre – ata patën rezultate shumë të mira në parashikimin e tipareve të karakterit të tyre dhe nga ana tjetër kjo i ndihmoi ata të parashikonin se si do të silleshin”, tha Sgroi. “Përfundimi është se ata performuan më mirë dhe fituan më shumë para sesa ata që nuk patën mundësinë të bisedonin.

Georgie Nightingall, themeluesja e Trigger Conversations, tha se bisedat e vogla janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të lehtësuar bashkëpunimin në vendin e punës: “Është qesharake se si e kalojmë jetën tonë në punë, por mezi i njohim njerëzit me të cilët punojmë. Nëse nuk po flasim, po humbasim mundësinë për të shijuar jetën tonë në vendin e punës”.

Njerëzve u duket e vështirë biseda, sepse mund të ndihet sikur nuk do të përfundojë kurrë. Pasi të keni të gjitha informacionet që ju nevojiten, mund të duket e sikletshme dhe e pakuptimtë. Por nëse e shihni atë si një portë dhe bëni pyetje vijuese, mund t’ju ndihmojë të lidheni me njerëzit. Nëse do të tregoni motin, mendoni për mënyra për t’u zgjeruar përtej kësaj. Moti është një hap i shkëlqyeshëm për çdo moment të jetës sonë ku është e rëndësishme, “tha Nightingall. “Njerëzit janë më të gatshëm të ndajnë nëse tregoni kujdes. Këshilla ime është: jini vërtet kurioz.”

Burimi: The Guardian
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here