Studimi: Shenjat e para të Alzheimerit mund të shfaqen në sytë tuaj

Sytë janë më shumë se një dritare drejt shpirtit – ata janë gjithashtu një reflektim i shëndetit njohës të një personi.

Syri është dritarja në tru,” tha okulistja Dr. Christine Greer, drejtore e edukimit mjekësor në Institutin për Sëmundjet Neurodegjenerative në Boca Raton, Florida. “Ju mund të shihni drejtpërdrejt në sistemin nervor duke parë në pjesën e pasme të syrit, drejt nervit optik dhe retinës.

Hulumtimet kanë eksploruar se si syri mund të ndihmojë në diagnostikimin e sëmundjes së Alzheimerit përpara se të fillojnë simptomat. Sëmundja është e avancuar mirë nga koha kur preken kujtesa dhe sjellja.

“Sëmundja e Alzheimerit fillon në tru dekada përpara simptomave të para të humbjes së kujtesës,” tha Dr. Richard Isaacson, një neurolog parandalues i Alzheimerit i cili është gjithashtu në Institutin për Sëmundjet Neurodegjenerative.

Nëse mjekët janë në gjendje të identifikojnë sëmundjen në fazat e saj më të hershme, njerëzit mund të bëjnë zgjedhje të shëndetshme jetese dhe të kontrollojnë “faktorët e rrezikut të modifikueshëm, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti”, tha Isaacson.

Syri e di

Sa herët mund të shohim shenja të rënies njohëse? Për ta zbuluar, një studim i fundit ekzaminoi indet e dhuruara nga retina dhe truri i 86 njerëzve me shkallë të ndryshme të rënies mendore.

Studimi ynë është i pari që ofron analiza të thella të profileve të proteinave dhe efekteve molekulare, qelizore dhe strukturore të sëmundjes së Alzheimerit në retinën e njeriut dhe se si ato korrespondojnë me ndryshimet në tru dhe funksionin njohës,” tha autori i vjetër Maya Koronyo-Hamaoui, një profesor i neurokirurgjisë dhe shkencave biomjekësore në Cedars-Sinai në Los Anxhelos, në një deklaratë.

Këto ndryshime në retinë lidhen me ndryshimet në pjesët e trurit të quajtura korteks entorhinal dhe temporal, një qendër për kujtesën, navigimin dhe perceptimin e kohës”, tha Koronyo-Hamaoui.

Studiuesit në studim mblodhën mostra të retinës dhe indeve të trurit gjatë 14 viteve nga 86 donatorë njerëzorë me sëmundjen e Alzheimerit dhe dëmtim të butë njohës – grupi më i madh i mostrave të retinës të studiuara ndonjëherë, sipas autorëve.

Studiuesit më pas krahasuan mostrat nga donatorët me funksion normal njohës me ata me dëmtim të lehtë njohës dhe ata me sëmundjen e Alzheimerit në fazën e mëvonshme.

Studimi, i botuar në shkurt në revistën Acta Neuropathologica, zbuloi rritje të konsiderueshme në beta-amiloide, një shënues kryesor i sëmundjes së Alzheimerit, tek njerëzit me Alzheimer dhe rënie të hershme njohëse.

Qelizat mikrogliale ranë me 80% në ato me probleme njohëse, zbuloi studimi. Këto qeliza janë përgjegjëse për riparimin dhe mirëmbajtjen e qelizave të tjera, duke përfshirë pastrimin e beta-amiloidit nga truri dhe retina.

U gjetën gjithashtu shënues të inflamacionit, të cilët mund të jenë një shënues po aq i rëndësishëm për përparimin e sëmundjes,” tha Isaacson, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Gjetjet ishin gjithashtu të dukshme te njerëzit pa simptoma ose me simptoma minimale njohëse, gjë që sugjeron se këto teste të reja të syve mund të jenë të pozicionuara mirë për të ndihmuar në diagnostikimin e hershëm.”

Studiuesit zbuluan një numër më të madh të qelizave imune që rrethojnë fort pllakat beta të amiloidit, si dhe qelizat e tjera përgjegjëse për inflamacionin dhe vdekjen e qelizave dhe indeve.

Studimi zbuloi se atrofia e indeve dhe inflamacioni në qelizat në periferinë e largët të retinës ishin më parashikuesit e statusit kognitiv.

Këto gjetje mund të çojnë përfundimisht në zhvillimin e teknikave të imazhit që na lejojnë të diagnostikojmë sëmundjen e Alzheimerit më herët dhe më saktë,” tha Isaacson, “dhe të monitorojmë përparimin e saj në mënyrë joinvazive duke parë përmes syrit.

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here