Keni dhimbje koke? Nostalgjia mund t’ju ndihmojë

Duke pasur parasysh lajmet aktuale që po lexojmë e shikojmë në media, mund të ndodhë të ndiheni nostalgjikë për të kujtuar kohët kur gjërat ishin më të thjeshta.

Një studim i ri sugjeron se ndjenjat e nostalgjisë, të nxitura nga shikimi i fotove dhe videove të vjetra, mund të ndihmojnë në zbutjen e dhimbjeve të zakonshme duke reduktuar aktivitetin e trurit, thonë studiuesit.

Raporti zbuloi se pjesëmarrësit, si meshkuj ashtu edhe femra, kishin reduktuar perceptimet e dhimbjes – veçanërisht në “intensitet të ulët dhimbje” – kur ndjenin nostalgji. Mungesa e dhimbjes lidhej me uljen e aktivitetit në dy rajone të trurit të lidhura me dhimbjen, vuri në dukje studimi.

Studimi, i kryer nga psikologë dhe neuroshkencëtarë në Akademinë Kineze të Shkencave në Pekin, u publikua së fundmi në revistën e rishikuar nga kolegët e Neuroscience. Pjesëmarrësit u lidhën me një makinë fMRI, një aparat fotografik funksional të rezonancës magnetike që mat aktivitetin e trurit dhe treguan një seri prej 26 imazhesh nostalgjike, duke përfshirë karikaturat e vjetra, lojërat në oborr të shkollës dhe ëmbëlsirat popullore.

Më pas, pjesëmarrësit u ekspozuan ndaj niveleve të ndryshme të dhimbjes, duke përdorur një gjenerator të vogël nxehtësie në parakrahun e tyre të djathtë. Aktiviteti i tyre i trurit u krahasua me leximet nga një grup kontrolli, duke treguar imazhe nga jeta moderne që nuk ngjallnin asnjë ndjenjë nostalgjie.

Njerëzit të cilëve iu treguan imazhet e fëmijërisë ndjenin nivele më të ulëta dhimbje, ndërsa përjetuan aktivitet të reduktuar në dy rajone të trurit që lidhen me dhimbjen: gyrusin gjuhësor të majtë dhe gyrusin parahipokampal, zbuloi studimi.

Nostalgjia ka qenë prej kohësh e njohur për të reduktuar perceptimin e individëve për dhimbjen fizike – por arsyeja shkencore pas saj ishte “e paqartë”. Një studim i vitit 2012 nga psikologët në Universitetin Sun Yat-Sen në Guangzhou, Kinë, për shembull, zbuloi se pjesëmarrësit në një gjendje nostalgjie “ishin në gjendje të mbanin dorën e tyre në një kovë me ujë shumë të ftohtë për një periudhë më të gjatë kohore në krahasim me pjesëmarrësit e tjerë të cilët duhet të mendonin për një ngjarje të zakonshme”.

Ndjenjat e nostalgjisë dhe dhimbjes vijnë nga disa pjesë të njëjta të trurit – dhe ndjenja e njërës mund të ndihmojë në uljen e ndjenjave tuaja ndaj tjetrës.

Burimi: CNBC 
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here