Kina regjistron rënien e parë të popullsisë në 60 vjet

Popullsia e Kinës u tkurr në vitin 2022 për herë të parë në më shumë se 60 vjet, një moment historik i ri në thellimin e krizës demografike të vendit me implikime të rëndësishme për ngadalësimin e ekonomisë së saj.

Popullsia ra në 2022 në 1.411 miliardë, rreth 850,000 njerëz më pak nga një vit më parë, njoftoi Byroja Kombëtare e Statistikave të Kinës (NBS) gjatë një konference të martën mbi të dhënat vjetore.

Analistët thanë se rënia ishte e para që nga viti 1961 gjatë zisë së madhe të bukës që shkaktoi Hapi i Madh Përpara i ish-udhëheqësit Mao Ce Dun.

Popullsia ka të ngjarë të bjerë nga këtu në vitet e ardhshme. Kjo është shumë e rëndësishme, me implikime për rritjen e mundshme dhe kërkesën e brendshme,” tha Zhiwei Zhang, president dhe kryeekonomist në Pinpoint Asset Management.

Shkalla e lindjeve ra gjithashtu në një nivel rekord të ulët prej 6.77 lindjesh për 1000 njerëz, nga 7.52 një vit më parë dhe niveli më i ulët që nga themelimi i Kinës komuniste në vitin 1949. Rreth 9.56 milionë foshnja lindën, krahasuar me 10.62 milionë në 2021 – pavarësisht një shtysë nga qeveria për të inkurajuar më shumë çifte të martuara të kenë fëmijë.

Të dhënat e reja erdhën së bashku me njoftimin e një prej performancave më të këqija ekonomike vjetore të Kinës në gati gjysmë shekulli, me ekonominë që u zgjerua me vetëm 3% për këtë vit – shumë më poshtë objektivit të qeverisë – duke nënvizuar sfidat e mëdha ekonomike me të cilat përballet vendi si tkurrja e forcës së punës dhe rritja e pensionistëve.

Ai gjithashtu pason një parashikim të OKB-së vitin e kaluar se India do të kalojë Kinën për t’u bërë vendi më i populluar në botë në vitin 2023.

Zgjidhje politike?
Kriza demografike e Kinës, e cila pritet të ketë një ndikim në rritje në rritjen në vitet në vijim, ka qenë një shqetësim kryesor për politikëbërësit.

Pekini hoqi politikën e tij prej dekadash dhe shumë të diskutueshme “një fëmijë” në vitin 2015, pasi kuptoi se kufizimi kishte kontribuar në një popullsi në plakje të shpejtë dhe në tkurrje të fuqisë punëtore që mund të shqetësonte rëndë stabilitetin ekonomik dhe social të vendit.

Për të ndaluar rënien e natalitetit, qeveria kineze njoftoi në vitin 2015 se do të lejonte çiftet e martuara të kishin dy fëmijë. Por pas një rritjeje të shkurtër në vitin 2016, niveli kombëtar i lindjeve ka vazhduar të bjerë.

Politikëbërësit lehtësuan më tej kufijtë për lindjet në vitin 2021, duke lejuar tre fëmijë dhe shtuan përpjekjet për të inkurajuar familjet më të mëdha, duke përfshirë një plan të lëshuar vitin e kaluar për të forcuar pushimin e lehonisë dhe për të ofruar zbritje tatimore dhe përfitime të tjera për familjet. Por këto përpjekje duhet të shohin ende rezultate mes ndryshimit të normave gjinore, kostos së lartë të jetesës dhe arsimit dhe pasigurisë ekonomike në rritje.

Shumë të rinj po zgjedhin të martohen më vonë ose vendosin të mos kenë fëmijë fare, ndërkohë që dekada lindjesh beqare kanë çuar në fenomenin social të diskutuar gjerësisht të familjeve me një fëmijë të rritur si kujdestarin e vetëm të dy prindërve – duke shtrydhur brezin e pas viteve 1980, të cilët pritet të kujdesen për prindërit e moshuar dhe të rrisin fëmijë të vegjël.

Vitet e pandemisë iu shtuan këtij stresi, pasi Covid-19 dhe reagimi i rreptë i Partisë Komuniste ndaj shpërthimit goditi ekonominë dhe gjeneroi zhgënjim të thellë politik, me disa të rinj që u mblodhën rreth frazës “Ne jemi brezi i fundit“, pas ndëshkimit të izolimit total dy-mujor nga Shangai.

Trajtimi i sfidave demografike ka mbetur një prioritet kryesor politik, me udhëheqësin kinez Xi Jinping që u zotua të “përmirësojë strategjinë e zhvillimit të popullsisë” dhe të lehtësojë presionin ekonomik mbi familjet gjatë një fjalimi kyç në fillimin e Kongresit pesë-vjeçar të Partisë të Kinës në tetor.

“Ne do të krijojmë një sistem politikash për të rritur normat e lindjeve dhe për të ulur kostot e shtatzënisë dhe lindjes, rritjes së fëmijëve dhe shkollimit,” tha Xi.

Ne do të ndjekim një strategji kombëtare proaktive në përgjigje të plakjes së popullsisë, do të zhvillojmë programe dhe shërbime të kujdesit për të moshuarit dhe do të ofrojmë shërbime më të mira për të moshuarit që jetojnë vetëm.

Ngadalësimi ekonomik
Të moshuarit e Kinës përbëjnë një të pestën e 1.4 miliardë njerëzve të saj, me numrin e atyre 60 e lart që u zgjerua në 280 milionë – ose 19.8% e popullsisë – vitin e kaluar, thanë zyrtarët të martën. Kjo është një rritje prej rreth 13 milionë njerëzve të moshës 60 vjeç e lart nga viti 2021.

Thinja e popullsisë së Kinës ndjek një trajektore të ngjashme që luhet në ekonomitë e zhvilluara të Azisë.

Japonia dhe Koreja e Jugut kanë parë gjithashtu rënien e shkallës së tyre të lindjeve dhe plakjen e popullsisë së tyre, e cila filloi të tkurren së bashku me zhvillimin e tyre ekonomik, duke paraqitur sfida për qeveritë e tyre në mbështetjen e një numri të madh demografik të të moshuarve, ndërsa përballen me një fuqi punëtore në pakësim.

Popullsia në moshë pune e Kinës arriti kulmin në vitin 2014 dhe parashikohet të tkurret në më pak se një të tretën e këtij kulmi deri në vitin 2100, ndërsa numri i njerëzve të moshës 65 vjeç e lart parashikohet kryesisht të vazhdojë të rritet, duke tejkaluar popullsinë në moshë pune të Kinës afër vitit 2080, sipas analizave të publikuara nga Forumi Ekonomik Botëror vitin e kaluar.

Të dhënat më të fundit kombëtare tregojnë se numri i të rriturve në moshë pune vazhdoi të tkurret – deri në fund të vitit 2022, duke përbërë 62% të popullsisë, gjysmë pikë përqindjeje më pak se një vit më parë, me analistët që tregojnë për sfida të mëdha përpara.

Ekonomia kineze po hyn në një fazë kritike të tranzicionit, e cila nuk është më në gjendje të mbështetet në një fuqi punëtore të bollshme, konkurruese me kosto për të nxitur industrializimin dhe rritjen”, tha shefi i HSBC-së, ekonomisti për Azinë, Frederic Neumann.

Ndërsa oferta e punëtorëve fillon të tkurret, rritja e produktivitetit do të duhet të rritet për të mbështetur ritmin e shpejtë të zgjerimit të ekonomisë.”

Neumann shtoi se ndërsa rritja ekonomike e Kinës ka të ngjarë të tejkalojë atë të tregjeve të zhvilluara për vitet në vijim, ajo ka të ngjarë të ngadalësohet “pasi rritja e produktivitetit nuk është në gjendje të kompensojë plotësisht zvarritjen nga një fuqi punëtore në tkurrje“.

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here