Koha për të ulur borxhin publik. Ja ç’thonë ekspertët ndërkombëtarë

Shqipëria, si shumë vende të tjera në zhvillim, ka patur një rritje të ndjeshme të borxhit publik vitet e fundit. Borxhi i qeverisë ndaj PBB-së në Shqipëri ishte mesatarisht 55.53 për qind e PBB-së nga viti 1993 deri në vitin 2020, duke arritur nivelin më të lartë të historisë prej 77.90 për qind të PBB-së në vitin 2020 dhe një rekord të ulët prej 4.80 për qind të PBB-së në 1993, sipas Tradingeconomics.

Në terma afatgjatë, Borxhi i Qeverisë së Shqipërisë ndaj PBB-së parashikohet të jetë në prirje rreth 75.10 për qind të PBB-së në vitin 2022 dhe 72.00 për qind të PBB-së në vitin 2023.

Por kjo mbetet për t’u parë sesi do të jetë aftësia e Shqipërisë për të bërë pagesat e ardhshme të borxhit të saj.  Sa do të jenë kostot e huamarrjes së vendit nëse do të vazhdojnë të marrin hua nga jashtë nëse norma e shlyerjes do të jetë më ë ulët?

Në një blog të fundit tek Banka Botërore, eksperti mbi cështjet Makroekonomike, Tregtisë dhe Investimeve, Marcello Estevau shkruan sesi qevertië e vendeve në zhvillim duhet të ulin ose të menaxhojnë më mirë borxhin.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here