Zemra e derrit tek pacienti njeri, mjekët kryejnë transplantin e parë eksperimental

Të premten, një ekip mjekësh kryen transplantin për herë të parë me zemrën, e modifikuar gjenetikisht, të një derri në një pacient njeri, duke shënuar një moment historik për fushën e mjekësisë.

Që nga e hëna, tre ditë pas operacionit, marrësi 57-vjeçar i organit, David Bennett, thuhet se ishte ende mirë. Ndërsa ekipi do të monitorojë Bennett nga afër në javët e ardhshme për të siguruar përfitime afatgjata nga procedura, momenti historik i tyre mjekësor padyshim që shtron bazën për një gjeneratë të re të transplanteve të organeve nga kafsha te njeriu, të njohur si xenotransplantimi, dhe i drejtohet drejtpërdrejt krizës së mungesës së organit.

Bartley P. Griffith, mjek i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Maryland, është ai i cili kreu transplantin me kirurgji të zemrës së derrit. Ai është gjithashtu profesor në kirurgjinë e transplantit në shkollën e mjekësisë.

Për të kryer operacionin për shpëtimin e jetës si alternativa e fundit, mjekët modifikuan gjenetikisht zemrën e një derri për të rritur shanset që trupi i Bennett ta pranonte atë si qendrën e vet të kontrollit të qarkullimit të gjakut. Pa modifikime të tilla, transplantet e organeve nga njeriu te njeriu mbartin rreziqe të tilla si nxitja e përgjigjeve imune të rënda dhe ndonjëherë fatale.

Duke u mbrojtur më tej nga gjasat e një refuzimi trupor, mjekët që qëndronin pas planit të operacionit gjithashtu administruan disa ilaçe që shtypin sistemin imunitar, të cilat sipas raportit të UMSOM-it ndihmuan trupin e Bennett të akomodonte organin e huaj.

“Ky është kulmi i viteve të hulumtimit shumë të ndërlikuar për të përmirësuar këtë teknikë te kafshët, me kohë mbijetese që kanë arritur më shumë se nëntë muaj,” Muhammad M. Mohiuddin, një profesor i kirurgjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland, i cili themeloi programi i xenotransplantimit kardiak me Griffith, thuhet në një deklaratë. “FDA përdori të dhënat dhe të dhënat tona për derrin eksperimental për të autorizuar transplantin në një pacient me sëmundje të zemrës në fazën përfundimtare, i cili nuk kishte mundësi të tjera trajtimi.”

Burimi: Universiteti i Maryland, Fakulteti i Mjekësisë

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here