Kuptimi i të folurit të tepërt: shenjat, shkaqet dhe menaxhimi

Të folurit e tepërt shpesh mund të hidhet poshtë si një tipar personaliteti, por në të vërtetë mund të sinjalizojë kushte themelore të shëndetit mendor si çrregullimi i deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD), autizmi, çrregullimi i ankthit të përgjithësuar dhe çrregullimi bipolar.

Shawn Horn, tani 54 vjeç, kujton se si të folurit e tepërt e futi në telashe kur ishte fëmijë. Ajo ndante lirshëm detajet personale, ndërpriste bisedat dhe luftonte për t’u lidhur me bashkëmoshatarët. Mësuesit e qortonin për sjelljen e saj dhe ajo shpesh ndihej e refuzuar nga shokët e klasës.

Ndërsa mendjemadhësia mund t’i atribuohet tipareve të personalitetit, ajo gjithashtu mund të lidhet me kushtet shëndetësore. Për Horn, një diagnozë e të rriturve të ADHD hodhi dritë mbi tendencën e saj për të folur tepër, së bashku me simptoma të tjera si rrëmuja dhe vështirësia në fokus.

ADHD, e karakterizuar nga simptoma si impulsiviteti dhe hiperaktiviteti, mund të shfaqet si të folurit e tepruar tek disa individë. Sipas L. Eugene Arnold, impulsiviteti luan një rol kyç në nxitjen e të folurit të tepruar te njerëzit me ADHD.

Në mënyrë të ngjashme, autizmi, i karakterizuar nga vështirësi në komunikimin shoqëror dhe interesa të kufizuara, mund të çojë gjithashtu në të folur të tepruar. Andy Shih shpjegon se ndërsa disa individë autikë mund të jenë joverbalë, të tjerë mund të shfaqin sjellje shumë biseduese. Vështirësia në marrjen e shenjave sociale gjatë bisedave mund të kontribuojë në këtë tendencë.

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit, i shënuar nga shqetësimi i vazhdueshëm, mund të rezultojë gjithashtu në të folurit e tepërt pasi individët kërkojnë siguri dhe reagime. Christian Kohler vëren se njerëzit me këtë çrregullim mund të shprehin fjalë të tepërta ndërsa përpunojnë shqetësimet e tyre me zë të lartë.

Në rastet e çrregullimit bipolar, ndryshimet ekstreme të humorit nga depresioni në mani ose hipomani mund të çojnë në të folur të shpejtë dhe me presion. Kohler shpjegon se gjatë episodeve maniake, individët mund të shfaqin një fluks idesh, duke u hedhur nga një temë në tjetrën me rritje të shpejtësisë së të folurit dhe ulje të koherencës.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se vetëm të folurit e tepërt nuk tregon një problem të shëndetit mendor. Simptoma të tjera specifike për secilën gjendje duhet të jenë të pranishme për një diagnozë. Për më tepër, anëtarët e familjes dhe kujdestarët luajnë një rol vendimtar në identifikimin e simptomave, veçanërisht tek individët më të rinj.

Për të menaxhuar të folurit e tepërt, strategjitë si shënimi i mendimeve, të folurit me fjali të përmbledhura dhe përshtatja me sinjalet bisedore mund të jenë të dobishme. Këto qasje mund t’i ndihmojnë individët të rregullojnë fjalimin e tyre dhe të angazhohen në mënyrë më efektive në biseda.

Në fund të fundit, mirëkuptimi dhe durimi janë thelbësore kur ndërveproni me individë që mund të shfaqin të folurit e shpejtë për shkak të kushteve themelore të shëndetit mendor. Të qenit mendjehapur dhe marrja e kohës për të dëgjuar mund të nxisë ndjeshmëri dhe mbështetje më të madhe për ata që lundrojnë në këto sfida.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here