Kur ndjekja e pasionit bëhet toksike

Si është në të vërtetë të ndjekësh pasionin tënd? Të gjithë e kemi dëgjuar këshillën popullore: “Nëse bëni atë që doni, nuk do të punoni më kurrë në jetën tuaj”. Por një numër në rritje i kërkimeve tregon një histori tjetër: Ata që janë të apasionuar pas roleve të tyre kanë më shumë gjasa të shfrytëzohen – u kërkohet të punojnë më shumë orë dhe të marrin përsipër detyra poshtëruese që nuk lidhen me punën e tyre. Kjo është kryesisht për shkak se punëdhënësit priren të mendojnë se njerëzit e pasionuar e shohin “punën shtesë” si një shpërblim.

Për të testuar këtë teori, ne intervistuam tre profesionistë të rinj, dy prej të cilëve gjetën punët e tyre të ëndrrave në industritë kreative dhe një që po ndjek pasionin e saj në krah. Ne përzgjodhëm secilin individ në mënyrë specifike për shkak të interesit të tyre në fushat artistike, të cilat janë të njohura për tërheqjen e profesionistëve të rinj me shumë pasion për të punuar në kushte të vështira. Ne i kërkuam secilit të intervistuar të përshkruante përvojat e tyre, duke vënë në dukje të mirat dhe të këqijat dhe mënyrën se si ata lundruan.

Përsëri dhe përsëri, ne dëgjuam të njëjtën histori: Ndjekja e pasionit, veçanërisht në fillimin e karrierës, është jashtëzakonisht sfiduese, kryesisht për shkak të mjediseve të pakëndshme të punës.
Secili nga të intervistuarit tanë zhvilloi strategjinë e tij unike për t’u përballur dhe nganjëherë për të kapërcyer situatën e tyre. Nëse e gjeni veten në një rol toksik, të cilin e keni kërkuar veçanërisht sepse përputhet me “punën tuaj të ëndrrave“, ju sugjerojmë të konsideroni përdorimin e qasjeve të tyre për të menaxhuar më mirë (ose për të vazhduar me) karrierën tuaj.

 

[Rasti studimor 1]
Puna e ëndrrave u kthye në makth
Sakura e filloi karrierën e saj si një animuese “dougaman” në Japoni, një rol i nivelit fillestar përgjegjës për transformimin e ilustrimeve në blloqe çast pas çasti që më vonë lidhen së bashku për të krijuar iluzionin e lëvizjes. Fillimi i kësaj pune ishte një ëndërr. Sakura kishte ushqyer një pasion të përjetshëm për vizatimin dhe animimin dhe të shihte veprat e saj artistike të shfaqeshin në shfaqje dhe filmat e njohur anime ishte fillimisht e paçmueshme.

Megjithatë, me kalimin e kohës, kërkesat e punës u bënë të tepërta. Paga e saj varej nga numri i ilustrimeve që ajo vizatonte në një muaj. Për çdo vizatim ajo kompensohej afërsisht një dollar dhe nëse nuk plotësonte të paktën 300 vizatime çdo muaj, ajo nuk paguhej fare. Presioni ishte traumatizues. Edhe pse Sakura kishte ilustruar gjithë jetën e saj, ajo e kishte të vështirë të vazhdonte, ashtu si edhe kolegët e saj. Ajo dhe bashkëmoshatarët e saj vizatonin pandërprerë gjatë gjithë ditës, rrallë herë bënin pushim dhe punonin aq vonë gjatë natës sa të shihje familjen ose miqtë shpesh ishte e paimagjinueshme.

Kur, pas gjashtë muajsh, Sakura vendosi të largohej, vendimi i saj mori një dëm të madh. Kjo ishte një punë që ajo duhej ta donte, një pozicion që ajo aspironte ta mbante për shumë vite. Ajo po prodhonte atë lloj pune që kishte shpresuar gjithmonë. Por tani që “të bënte atë që donte” nuk ishte më e dëshirueshme për të, ajo e kishte të vështirë të pajtonte identitetin e saj si ilustratore dhe nga frika e përvojave të ngjashme, kërkoi të punonte në një industri krejtësisht të ndryshme.

Brenda industrisë së animacionit, njerëzit zakonisht raportojnë situata të ngjashme të frikshme, duke u paguar pak dhe duke punuar jashtë orarit, të gjitha duke sakrifikuar nevojat dhe marrëdhëniet e tyre themelore.

Si të përballoni situatën: Lëreni dhe ecni përpara
Kur lëmë gjërat për të cilat jemi të pasionuar, mund të ndihemi të dështuar për shkak të theksit që shoqëria jonë i jep këmbënguljes. Por, siç ilustron historia e Sakura-s, nëse një punë bëhet aq toksike sa ndikon në shëndetin tuaj fizik dhe mendor, një opsion për t’u marrë parasysh seriozisht është të largoheni dhe të ecni përpara, pa e kthyer kokën pas në asnjë moment.

Kjo mund të jetë e vështirë për profesionistët e rinj të cilët, si Sakura, ndihen sikur kanë arritur një pozicion shumë të lakmuar në një industri konkurruese, ose për ata prej nesh që lidhin pjesë të mëdha të identitetit tonë me punët tona. Pasionet tona priren të jenë të lidhura ngushtë me atë se kush jemi ne si njerëz, si e shohim veten dhe si na shohin të tjerët. Shumë prej nesh mund të ndiejnë sikur humbja e “punëve të ëndrrave” është e ngjashme me “humbjen e vetvetes“.

Nëse kjo ju rezonon, mund të jetë më mirë të përmbushni pasionin tuaj jashtë punës. Është më pak e rrezikshme dhe ju lejon të krijoni kufij midis punës dhe jetës suaj personale. Më tej, ju heq presionin për ta kthyer “pasionin” tuaj në një “performancë” të matshme, dhe si rezultat, mbron pasionin tuaj dhe e bën atë më të këndshëm në tërësi.

Edhe pse Sakura vendosi të linte punën e saj në animim, ajo filloi të vizatonte sërish disa muaj më vonë, vetëm për argëtim. Ajo kuptoi se ishin kushtet e punës që lidhen me pasionin e saj dhe jo vetë pasionin me të cilat ajo nuk mund të jetonte.

[Rasti studimor 2]
Praktika e pafundme
Jennifer ndoqi një shkollë të njohur arti në Kanada. Gjatë vitit të dytë, ajo pranoi një praktikë të papaguar duke punuar në konceptin e artit për një aplikacion për zhvillimin e gjuhës. Ajo u sigurua se një ofertë me kohë të plotë në kompani pas përfundimit të praktikës ishte shumë e mundshme. Por kur ajo kohë kaloi, oferta nuk erdhi kurrë dhe as ajo nuk u kompensua për modelet që po përdoreshin në aplikacion.Ngjashëm me Sakura-n, kjo përvojë e hodhi Jennifer-in në “humnerë“. Ajo e pëlqente atë që bënte, por perspektiva për të krijuar një karrierë nga pasioni i saj – ku do të trajtohej me drejtësi – po pakësohej. A duhet që ajo të qendrojë dhe të shpresojë për më të mirën? Apo duhet të heqë dorë nga shpresa tani dhe të fillojë karrierën e saj të re në një industri tjetër?

Jennifer filloi të vinte re shenja të djegies në jetën e saj të përditshme. Ajo e urrente të shkonte në punë. Tundimi për të bërë një ndryshim dhe për t’u larguar përgjithmonë nga industria u bë më i fortë. Megjithatë, në fund të fundit, ajo mori një vendim për ta mbajtur atë vend derisa të mbaronte shkollën, duke bërë gjithçka që mundi për të gjetur një pozicion me kohë të plotë në një kompani që vlerësonte barazinë, drejtësinë dhe përfshirjen. Nëse kjo nuk funksiononte, ajo vendosi se do ta linte ëndrrën e saj pas para se të ndikonte në mirëqenien e saj financiare dhe psikologjike.

Kërkimi për punë nuk ishte i lehtë. Jennifer hasi në shumë mundësi, por shumica kishte “flamuj të kuq” që pasqyronin përvojën e saj të praktikës dhe përvojat e këqija me të cilat ishin përballur shumë nga kolegët e saj në fusha të tjera krijuese.

Si të përballoni situatën: Kontrolli i Dëmit
Strategjia e Jennifer-it ishte e përqendruar rreth kontrollit të dëmit. Ajo përdori procesin e intervistës për të testuar ujërat në kompanitë ku ajo aplikoi – dhe ju mund të bëni të njëjtën gjë. Nëse jeni aktualisht në një rol që ju djeg neuronet, zhvlerëson punën tuaj ose shpërndan pasionin tuaj, mendoni për këtë si një përvojë mësimi. Mundohuni të identifikoni se çfarë doni dhe çfarë nuk do të duroni në punë.

Në kërkimin tuaj të punës, përcaktoni “flamujt tuaj të kuq” përpara intervistave tuaja dhe përdorni ato për të udhëhequr pyetjet që u bëni intervistuesve tuaj, si dhe punonjësve aktualë dhe (idealisht) të mëparshëm. Këto flamuj mund të përfshijnë mungesën e fleksibilitetit, menaxherët mbizotërues ose pak hapësirë për rritje.

Për shembull, nëse një politikë “punoni nga kudo” është e rëndësishme për ju, pyesni drejtpërdrejt për të. Nëse dëshironi të kuptoni stilin e udhëheqjes së shefit tuaj të ardhshëm, bëni një pyetje si: “Si do ta përshkruanit Filanin si menaxher?” gjatë intervistave tuaja me ekipin e tyre. Ju gjithashtu mund të vëzhgoni shumë rreth kulturës së një kompanie përmes vizitave në vend ose duke lexuar komente nga ish-punonjësit në bazat e të dhënave në internet si Glassdoor.

Kur Jennifer vizitoi punëdhënësin e saj tashmë, ajo pa udhëheqësit që ecnin nëpër zyra dhe kontrollonin njerëzit në një mënyrë miqësore (jo mbizotëruese). Ishte e qartë se shefi i saj së shpejti kishte krijuar një hapësirë të sigurt për ekipin e tyre. Përveç kësaj, ajo mësoi se ilustruesve iu jepej fleksibilitet dhe autonomi e mjaftueshme rreth punës së tyre. Për sa kohë që ata plotësonin afatet, ata nuk duhej të ishin në zyrë 24/7 dhe mund të ndiqnin lehtësisht punë të pavarura në krahun tjetër – një faktor i rëndësishëm në vendimin e saj për të pranuar rolin.

Tani, pas disa vitesh në punë, ajo është promovuar në një rol që përputhet më shumë me pasionet e saj artistike.

Rezultati është: Nëse keni privilegjin të jeni selektiv, mbahuni fort pas standardeve tuaja dhe mos u përkulni derisa të gjeni diçka që të ndjeheni mirë. Nëse nuk jeni në gjendje të jeni përzgjedhës tani, pyesni veten se çfarë do t’ju duhet për të arritur atje. Për shembull, nëse financat janë një problem, mbase në fillim duhet të lini mënjanë një kursim urgjent, i cili mund t’ju ndihmojë të blini më shumë kohë dhe të jeni më selektiv gjatë kërkimit tuaj të ardhshëm të punës.

[Rasti studimor 3]
Dilema financiare e artistit
Amora Brown, një punonjëse e teknologjisë me kohë të plotë dhe prezantuese e podcast Corpartainment, vendosi të ndiqte punë me kohë të plotë jashtë pasioneve të saj të shumta artistike, duke përfshirë aktrimin, këndimin dhe krijimin e përmbajtjes. Shumë nga artistët dhe krijuesit e suksesshëm që ajo admiron, e filluan karrierën e tyre duke fituar pak ose aspak para. Amora vendosi të marrë një rrugë tjetër.

Në vend që të jetonte pa kujdes shëndetësor apo siguri në punë, ajo kërkoi një punë në teknologji me stabilitetin financiar dhe përfitimet që i nevojiteshin për të bërë punën e saj krijuese. Plani i saj është të kuptojë se si të fitojë para nga pasionet e saj dhe më pas t’i ndjekë ato me kohë të plotë.

Për ta bërë këtë, Amora vendos kufij të qartë kohorë rreth punës së saj me kohë të plotë dhe siguron që ajo të bëjë një gjë në ndjekje të pasioneve të saj çdo ditë. Kjo mund të jetë pjesëmarrja në audicione ose gjetja e mënyrave për të qëndruar e lidhur me artistë të tjerë në fushat e saj të interesit.

Amora përdor podcast-in e saj si një mundësi për të mësuar nga të tjerët që kanë bërë atë që ajo shpreson të bëjë një ditë, duke intervistuar njerëz që po ndjekin pasionet e tyre, si dhe ata që i kthyen me sukses pasionet e tyre në punë me kohë të plotë.

Si të përballoni situatën: Filloni një punë dytësore
Për të arritur vërtet në një industri krijuese, na tha Amora, duhet të kuptoni si anën krijuese të asaj që bëni (pasionet tuaja artistike) dhe anën e biznesit (si t’i ktheni pasionet tuaja në fitim). Pa një ide të qartë për secilën anë të ekuacionit, mund të jetë sfiduese të ndërtosh një karrierë të qëndrueshme dhe afatgjatë duke bërë diçka që të pëlqen.Kuptimi i anës së biznesit do t’ju ndihmojë të merrni një vendim të informuar nëse mund ta ndiqni realisht pasionin tuaj me kohë të plotë – të paktën nëse planifikoni të jeni shefi i vetes suaj. Për ta bërë këtë, filloni duke studiuar njerëzit që kanë bërë atë që dëshironi të bëni para jush. Kërkoni mundësi për t’u lidhur dhe për të mësuar prej tyre. Duke studiuar udhëtimet e të tjerëve, ju mund të merrni një ndjenjë realiste se si të jeni të suksesshëm, cilat gracka dhe sfida mund t’ju presin dhe çfarë mund t’ju duhet të kapërceni.

Për më tepër, qëndroni të përditësuar mbi tendencat më të fundit në industrinë ose rolin që ju pëlqen, krijoni llogari në faqet e rrjeteve ose aplikacionet në të cilat janë njerëzit brenda asaj industrie dhe angazhohuni për të mësuar në mënyrë të vazhdueshme.

Si përfundim…
Çfarëdo që të bëni, të kuptuarit se si të ndiqni pasionin tuaj dhe sfidat që do ta shoqërojnë atë ndjekje, do t’ju përgatisë më mirë të vendosni nëse jeni në rrugën e duhur. Ne priremi të romantizojmë pasionin, por kjo romancë mund të na verbojë shpejt ndaj realiteteve të situatave toksike të punës, një faktor që është veçanërisht i rëndësishëm për t’u kujdesur nëse jeni duke ndjekur një rol në një industri krijuese.
Ndërsa një mjedis pune toksik ose sfidues është një çështje e drejtuar nga organizatat – dhe një çështje që organizatat dhe ekipet drejtuese duhet ta zgjidhin përfundimisht – ka gjithmonë gjëra që mund të bëni si një kontribues individual për të mbrojtur veten, shëndetin dhe karrierën tuaj. Mos lejoni që “pasioni” juaj të humbë nga kjo gjë. Vetëm për shkak se ju e doni punën tuaj nuk do të thotë që ju duhet të anashkaloni nevojat tuaja themelore.
Burimi: hbr.org
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here