A janë të vërtetë shpirtrat binjakë, sipas shkencës?

Ne të gjithë kemi lindur me një neuroqark për të parë një person tjetër si më të veçantë se kushdo tjetër.

Për njerëzit, duke folur biologjikisht, shpirtrat binjakë janë plotësisht realë. Por ashtu si të gjitha marrëdhëniet, shpirtrat binjakë mund të jenë të ndërlikuar.

Sigurisht, nuk ka një përkufizim të pranuar shkencërisht për “shpirtin binjak“. Por njerëzit janë në një klub të vogël në mbretërinë e kafshëve që mund të krijojnë marrëdhënie afatgjata. Nuk po flas për monogaminë seksuale. Njerëzit evoluan me neuroqarqet për të parë një person tjetër si të veçantë. Ne kemi aftësinë të veçojmë dikë nga turma, ta lartësojmë mbi të gjithë të tjerët dhe më pas të kalojmë dekada me të.

Me fjalë të tjera, shpirtrat binjakë na mundësohen për shkak të mënyrës se si truri ynë është i ndërtuar.

Ajo që është magjepsëse për mua është se ne të gjithë jemi unikë. ADN-ja jonë është unike. Fytyrat tona janë unike. Truri ynë është unik. E megjithatë ne të gjithë kemi neuroqarkun e trurit për të parë një person tjetër si më të veçantë se kushdo tjetër. Ajo që ndodh kur e bëjmë dikë të veçantë të tillë është se ai bëhet më i vlefshëm se të tjerët. Ka shumë më tepër në lojë nëse na thërrasin apo nuk na telefonojnë.

Ne e marrim këtë aftësi si të mirëqenë, por në mbretërinë e kafshëve, nuk është aq e zakonshme. Ky neuroqark quhet lidhje çift. Ekziston një brejtës i vogël i quajtur një vole preri që ka një version të tij. Këto janë krijesa gri-kafe, të ngjashme me miun, që nuk duken veçanërisht të veçanta.

Kur një vole preri gjen një tjetër, ata çiftëzohen një herë, dhe kaq. Ata grumbullohen së bashku dhe ndjekin njëri-tjetrin kudo. Ajo që është interesante është se ka vola shumë të ngjashme, volat malore dhe volat e livadheve, që janë të shthurura. Dallimet në trurin e këtyre dy brejtësve janë bërë një mënyrë klasike e studimit të biologjisë së monogamisë dhe lidhjes në çift.

Rezulton se volat e preries kanë më shumë receptorë oksitocinë dhe vazopresinë në striatumin e tyre, zona e trurit që lidhet me shpërblimin. Këto hormone janë të lidhura me ndjenjat e besimit, dashurisë dhe lidhjes. Është një ndryshim që i lejon volat e preries të krijojnë afërsi me shokët e tyre.

Por edhe brenda specieve, volat e preries mund të formojnë nivele të ndryshme lidhjeje. Disa vola kanë më shumë receptorë oksitocine dhe disa më pak. Disa janë më të vëmendshëm ndaj partnerit të tyre – ata i ushqejnë dhe lëpijnë më shumë në krahasim me volat e tjera të prerive. Dhe ka vola endacake që kanë “disa lidhje“.

Ne e shohim këtë ndryshueshmëri edhe te njerëzit. Ne mund të ndryshojmë shumë në forcën e lidhjes që krijojmë. Disa njerëz kanë më shumë prirje përkujdesjeje; disa njerëz kanë më pak.

Shkëndijat dhe erërat
Pyetja miliona dollarëshe është: Si ndodh shkëndija dhe pse ne tërhiqemi nga disa njerëz dhe jo nga të tjerët? Ligjet e tërheqjes nuk janë kuptuar plotësisht. Ka shumë teori psikologjike, aspak të mbështetura nga shkenca. Disa njerëz thonë se po kërkojmë prindërit tanë. Por studimet ofrojnë një këndvështrim tjetër për këtë.

Kur shikoni kërkimin e neuroshkencës, shihni se për brejtësit që janë monogamë, është aroma që i lidh ata së bashku. Për njerëzit, ndoshta ka të bëjë me shikimin dhe nuhatjen.

Ne kemi një sistem vizual shumë të zhvilluar dhe hulumtimet kanë treguar se pamja është një pjesë e rëndësishme e mënyrës se si i zgjedhim bashkëshortët tanë. Aroma e trupit të tyre bëhet ngushëlluese për ne dhe madje mund të ndihmojë në ruajtjen e marrëdhënies.

Ne shikojmë dikë dhe e nuhasim atë, dhe ata thjesht kanë kuptim për ne.

Duke folur biologjikisht, miqësitë e ngushta janë gjithashtu një lloj shpirti binjak. Njerëzit që bëhen miq të ngushtë shpesh kanë një afinitet të menjëhershëm për njëri-tjetrin. Ne e dimë se miqtë e ngushtë kanë modele të ngjashme të trurit. Një studim i këtij viti zbuloi se miqtë e ngushtë mbajnë erë thuajse të njëjtë se sa njerëzit që nuk kanë marrëdhënie të ngushta.

Në studim, shkencëtarët zgjodhën 20 grupe miqsh dhe mblodhën mostra të erës së trupit duke u kërkuar atyre të mbanin të njëjtën bluzë për disa ditë. Shkencëtarët përdorën një hundë elektronike për të përcaktuar gjurmët kimike të erës së trupit të çdo personi. Ata krahasuan miqtë e ngushtë dhe çiftet e të huajve të rastësishëm dhe zbuluan se nënshkrimet kimike të miqve të ngushtë ishin dukshëm më të ngjashme sesa njerëzit e bashkuar rastësisht.

Po, ju mund të keni më shumë se një shpirt binjak
Sfida me shpirtrat binjakë është se ata mund të gdhenden në trurin tonë. Është një sistem i fuqishëm biologjik që duhet ta respektojmë, dhe kërkon kohë për të kapërcyer dikë dhe për të shëruar, qoftë një ndarje apo humbje.

Por ja ku bëhet e ndërlikuar. Këtë aftësi ne kemi për të bërë dikë të veçantë – truri ynë mund ta bëjë atë përsëri dhe përsëri. Kjo është arsyeja pse ne mund të kemi më shumë se një shpirt binjak në jetën tonë.

Mikja dhe mentorja ime e vjetër, e cila vdiq së fundmi, kishte një lidhje me një burrë prej vitesh. Më pas ai vdiq nga kanceri.

Për dekada, ajo jetoi vetëm pa pasur një lidhje. Kur ishte 82 vjeç, ajo filloi të fliste për këtë njeriun që kishte takuar. Ajo filloi ta përmendte gjithnjë e më shumë. Dhe më pas ajo më tha se kishte rënë në dashuri, dhe ai po shpërngulej me të – pas gjithë atyre viteve.

Për tetë vjet, deri në vdekjen e saj, ata jetuan së bashku dhe udhëtuan nëpër botë.

Disa njerëz besojnë se ka vetëm një shpirt binjak në jetën tonë. Por kjo pengon të mendosh se mund të gjesh dikë tjetër pas ndarjes dhe të jesh i lumtur.

Prova është kudo që shikoni.

Më kujtohen këta fqinjët në ndërtesën time të mëparshme në Manhatan. Nuk i njihja mirë, por gjithmonë mendoja se ishin një çift kaq i lezetshëm. Burri ishte i shoqërueshëm dhe miqësor, dhe ajo ishte e gjithë e buzëqeshur.

Një ditë, pashë gruan, dhe ajo dukej ndryshe – buzëqeshja e saj ishte zhdukur dhe ajo dukej jashtëzakonisht e trishtuar. Portieri më tha se burri i saj kishte vdekur papritur nga një atak në zemër. Për një vit e gjysmë, ajo dukej e pikëlluar. Ishte zemërthyese. Ajo mori një retriever të vjetër të artë që e ndoqi kudo. Por ajo vazhdoi të ishte e trishtuar.

Pastaj e pashë duke ecur në ndërtesë dhe ajo ishte përsëri e buzëqeshur. “Ajo duket si një person tjetër. Është shumë mirë ta shohësh sërish të lumtur,” mendova. Ia përmenda portierit tonë. Ai më tha se kishte takuar dikë të ri.

Një javë më vonë, i pashë në ashensor të kapur për dore. Më mbushi me gëzim.

Kjo aftësi për të gjetur një shpirt binjak edhe pas humbjes së një dashurie të madhe është një nga arsyet që e dua kaq shumë këtë fushë: ka kaq shumë shpresë. Si terapist dhe neuroshkencëtar, unë i ndihmoj njerëzit me këtë biologji të fortë të pashlyeshme, sepse nëse dimë se si ta shtyjmë atë mjaftueshëm – për të ndihmuar të trajnojmë njerëzit në drejtimin e duhur – puna është kryer kryesisht. Biologjia merr përsipër dhe drejton shumë nga pjesa tjetër.

Burimi: The Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here