Injeksionet në gju me acid hialuronik ekuivalent me placebo

Në Shtetet e Bashkuara, ku mbi 300 milionë dollarë shpenzohen çdo vit për injeksione intraartikulare të acidit hialuronik, një studim tjetër tregon se një terapi e tillë nuk është më e mirë se placebo.

BMJ ka publikuar një metanalizë të efikasitetit dhe sigurisë së viskosuplementimit (injeksioni intraartikular i acidit hialuronik) në pacientët me osteoartrit të gjurit. Ky është një nga shumë rishikime të tilla, ku të gjitha kanë të njëjtin përfundim.

Autorët shqyrtuan 169 prova që përfshinin 21,163 pacientë të rastësishëm të osteoartritit të gjurit. Rezultati parësor i paracaktuar ishte intensiteti i dhimbjes. Rezultatet dytësore ishin funksioni dhe ngjarjet negative serioze.

Të dhënat nga 24 prova të mëdha, të kontrolluara me placebo (8997 pacientë) arritën në përfundimin se viskosuplementimi u shoqërua me një reduktim të vogël të dhimbjes kundrejt placebos (SMD -0.08, 95% interval besimi -0.15 në -0.02), me kufirin e poshtëm të besimit 95%. intervali duke përjashtuar dallimin minimal klinik të rëndësishëm ndërmjet grupit. Kjo korrespondon me një ulje prej 2 pikësh në një shkallë analoge vizuale 100 pikë (mm) për dhimbjen.

Studime të shumta që nga viti 2009 kanë treguar prova përfundimtare të ekuivalencës klinike midis viskosuplementimit dhe placebo.

Megjithatë, shqetësimet e sigurisë shpesh kalojnë pa u vënë re. Rezultatet e 15 provave të mëdha, të kontrolluara me placebo (6462 pacientë) treguan gjithashtu se viskosuplementimi shoqërohet me një rrezik dukshëm më të lartë të ngjarjeve të padëshiruara serioze sesa placebo (rreziku relativ 1,49, 95% intervali i besimit 1,12 deri në 1,98).

Për më tepër, në vitin 2018 shpenzimet e Medicare për viskosuplementim u vlerësuan të ishin 325 milionë dollarë, me afërsisht 28% e kësaj shume u shpenzua për trajtimin e infeksioneve të mëdha të kyçeve pas injeksioneve të viskosuplementit.

Viskosuplementim të gjurit dhe rrezik minimal (por domethënës) të ngjarjeve të padëshiruara serioze në krahasim me placebo.

Shumica e udhëzimeve ndërkombëtare aktualisht dekurajojnë përdorimin e derivateve të acidit hialuronik intra-artikular në trajtimin e osteoartritit të gjurit.

Burimi: Rheum Now
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here