Miliarderi Ray Dalio: Falimentimi ‘ishte një nga gjërat më të mira që më ka ndodhur ndonjëherë’

Përpara se investitori miliarder Ray Dalio të ndërtonte fondin më të madh mbrojtës në botë, ai falimentoi.

Në një episod të kohëve të fundit të podcast-it “Armchair Expert” të aktorit Dax Shepard, Dalio tha se ai për pak sa nuk e kishte fundosur fondin mbrojtës Bridgewater Associates për më pak se 10 vjet në drejtimin e tij: Pasi parashikoi gabimisht se tregu botëror do të rrëzohej në 1982, Dalio humbi investitorët, klientët dhe një shumë të madhe parash.

Duke iu afruar falimentimit, tha Dalio, atij iu desh të merrte hua 4000 dollarë nga babai i tij për të mbështetur familjen e tij në rritje. “Ishte shumë, shumë e dhimbshme, megjithatë më ndryshoi mënyrën e të menduarit,” tha ai. “Ishte një nga gjërat më të mira që më ka ndodhur ndonjëherë.”

Dalio tha se furça e falimentimit e detyroi të mësonte se si t’i pranonte gabimet e tij me përulësi, duke marrë përgjegjësi për dobësitë e tij. Në vitin 2019, ai shkroi për atë luftën me vetveten, duke vënë në dukje: “Më duhej të balancoja agresivitetin tim dhe të zhvendosja mentalitetin tim nga të menduarit ‘kam të drejtë’ në pyetjen e vetes: ‘Si e di që kam të drejtë?’

Në podcast, Dalio tha se e kuptoi gjithashtu se mund të llogariste më mirë rreziqet – dhe nëse duhet t’i merrte apo jo – duke punësuar njerëz që mendonin ndryshe nga ai. “Më mësoi të gjeja njerëzit më të zgjuar që mund të gjeja, të cilët nuk pajtoheshin me mua, për të testuar stresin e të menduarit tim dhe për të dëgjuar pikëpamjet e tyre,” tha ai. “Më mësoi një mendjehapësi radikale.”

Adam Grant, një profesor i psikologjisë organizative në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë, vuri në dukje në librin e tij të vitit 2016 “Origjinalet” se Dalio merrte shpesh emaile nga punonjësit e Bridgewater duke e mbajtur atë përgjegjës për gabimet e tij. Në fakt, shkroi Grant, punonjësit “mund të pushohen nga puna për dështimin për të sfiduar status quo-në“.

Dalio, i cili dha dorëheqjen si CEO i Bridgewater në 2017, mund të ketë qenë përpara kurbës: Hulumtimet tregojnë se ai “diversitet mendimi” mund t’u japë kompanive një avantazh të rëndësishëm konkurrues.

Në të vërtetë, administrimi i Bridgewater nga Dalio pas përvojës së tij gati në falimentim e ndihmoi atë të bëhej një nga njerëzit më të pasur në botë. Sot, ai ka një pasuri neto prej 22 miliardë dollarësh, sipas Forbes. Dhe ai ia atribuon suksesin e tij mësimit të vetëm: gabimeve.

Nëse kam një përvojë të dhimbshme, e shoh atë si një enigmë,” tha Dalio në podcast. “Dhe nëse zgjidh enigmën – që është: “Si funksionon realiteti dhe si do ta trajtoja më mirë në të ardhmen?” – do të marr një perlë. Ky gur i çmuar është një parim, të cilin fjalë për fjalë do ta shkruaj dhe do të them: “OK, tani do ta bëj këtë gjë ndryshe në të ardhmen.”

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here