Z.K.: Mos e bëni dasmën tuaj një barrë financiare për të gjithë të tjerët

Askush nuk duhet të hyjë në borxh për dasmën e tij, e aq më pak për atë të dikujt tjetër.

Propozimi është bërë. Vendi është i rezervuar. Debati DJ kundër grupit është i nxehtë. Për shumë çifte moderne, planifikimi i dasmës është një sulm rraskapitës i vendimeve, pritjeve dhe opinioneve të shtrenjta. Pra, më falni që jam një person më shumë për t’ju ofruar këshilla të pakërkuara, por kjo është e rëndësishme.

Çdo vit, ka njerëz që hyjnë në borxhe për të festuar ditën e veçantë të dikujt tjetër. Një sondazh i vitit 2021 zbuloi se 35% e shoqërueseve të nuses dhe 30% e të anketuarve nga ana e dhëndrit hynë në borxhe për dasmën e një miku. Çiftet ka të ngjarë të shohin çmime më të larta këtë vit për shkak të kërkesës dhe inflacionit më të lartë, dhe ata duhet të konsiderojnë se si do të ndikohen edhe të ftuarit dhe dasma e tyre.

Falë një ngecjeje pandemike, viti 2022 do të jetë një vit bumi për dasma, me 2.5 milionë dasma që pritet të ndodhin në SHBA, sipas The Wedding Report. Nëse po planifikoni një mori ngjarjesh para dasmës ose thjesht po e mbani dasmën tuaj në një vend të shtrenjtë ose të largët, mendoni se si të shmangni një barrë financiare për të dashurit që dëshironi atje.

Ndoshta ju jeni duke menduar: “Epo, ata nuk duhet të thonë po!” Sigurisht, ata nuk duhet – por ji i sinqertë me veten. Miqtë, dhe veçanërisht familja, ndoshta nuk do të thonë jo. Mund të jetë e pakëndshme të refuzosh ftesat në përgjithësi, aq më tepër kur është një ngjarje historike e jetës. Njerëzit do të duan të jenë aty për ty dhe do të përpiqen ta bëjnë atë të funksionojë.

Nëse je duke bërë një dasmë tradicionale, një hap mund të jetë zgjedhja e shoqërueseve të nuses dhe dhëndrit. Procesi i planifikimit duhet të fillojë me ju dhe partnerin tuaj duke diskutuar se cilat kosto do të subvenciononi për dasmën. Ju duhet të planifikoni mënyra për të minimizuar koston e të qenit atje për ditën tuaj të veçantë, veçanërisht nëse përfshihet udhëtimi.

Pasi të ndani një buxhet për subvencionimin e kostove aktuale të dasmës, është koha të vendosni për ngjarjet para dasmës. A do ketë vetëm dasëm, apo edhe festa beqarie? Nëse po, pritshmëria nuk duhet të jetë që të gjithë të marrin pjesë në gjithçka, veçanërisht nëse të gjitha përfshijnë udhëtimin. Mbani mend: dikush që thotë po për të qenë në dasmën tuaj nuk është i detyruar për t’u pajtuar me çdo tekë tuajën. Dhe mos e merrni personalisht kur dikush refuzon një ftesë.

Ju gjithashtu duhet të mendoni se kush po paguan për çdo ngjarje. Ju duhet të flisni me partnerin, prindërit dhe vjehërrit e ardhshëm për pritshmëritë e ngjarjeve para dasmës dhe kush do të paguajë. Këto biseda duhet të ndodhin brenda disa javësh pas fejesës dhe të mos jenë një surprizë e papritur financiare për festën tuaj të nusërisë një muaj përpara.

Vendosni që herët pritshmërinë që shoqërueset e nuses dhe dhëndrit nuk duhet të jenë në çdo mbledhje. Ndani se cilat ngjarje do t’i jepnit përparësi dhe jepni një njoftim të mjaftueshëm për datat, në mënyrë që njerëzit të kenë kohë për të planifikuar dhe kursyer.

Asnjëherë mos e merrni personalisht një refuzim – ose mos lejoni një anëtar tjetër të festës së beqarisë – të marrë vendime të njëanshme për destinacionet, akomodimet ose aktivitetet e festës së beqarisë, pa diskutuar më parë buxhetin me pjesën tjetër të grupit.

Krijoni një formular në Google ose përdorni SurveyMonkey për të kërkuar informacion nga festa juaj në lidhje me buxhetet dhe merrni parasysh se ku dhe si mund të bëheni të gjithë pak krijues. Kur bëhet fjalë për dhuratat, ju mund t’u thoni njerëzve se prania, mbështetja dhe dashuria e tyre është dhuratë e mjaftueshme.

Gjatë gjithë këtij procesi, mbani mend se ndërsa kjo është dita juaj e veçantë, në realitet është vetëm një martesë më shumë për shumicën e të tjerëve të përfshirë. Shoqëruesit tuaj mund të kenë shumë dasma këtë sezon. Jini të kujdesshëm për atë që është më e mira për shumicën e të ftuarve dhe pranoni kufijtë që njerëzit duhet të vendosin për të mbrojtur jetën e tyre financiare.

Burimi: Bloomberg Opinion
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here