A janë përvojat afër vdekjes vetëm ëndrra apo halucinacione?

Përvojat afër vdekjes janë përvoja të thella, subjektive që shumë njerëz i kanë kur i afrohen vdekjes ose ndonjëherë kur në fakt shpallen të vdekur. Dhe ato përfshijnë fenomene të tilla të vështira për t’u shpjeguar si: një ndjenjë e largimit nga trupi fizik, rishikimi i gjithë jetës së dikujt, takimi me disa entitete të tjera që nuk janë fizikisht të pranishme që ndonjëherë i interpretojnë si hyjni ose njerëz të dashur të vdekur. Dhe në një moment vijnë në një pikë pa kthim përtej së cilës ata nuk mund të vazhdojnë dhe përsëri kthehen në jetë.

Është e natyrshme që njerëzit të mendojnë se përvojat afër vdekjes janë si ëndrrat ose halucinacionet. Nuk ka dy njerëz që kanë të njëjtin lloj halucinacioni. Ndërsa përvojat afër vdekjes janë në thelb të njëjta midis njerëzve, nëpër kultura, ndër shekuj. Unë mendoj se nëse shikoni gjërat që zakonisht shkaktojnë halucinacione – ndryshime metabolike, droga, ndryshime në nivelin e oksigjenit, dëmtim të trurit, ato gjëra prodhojnë disa efekte të njohura: konfuzion, agjitacion, armiqësi. Ata janë shumë të ndryshëm nga përmbajtja tipike e qetë, paqësore, e qëndrueshme e një përvoje afër vdekjes. Ne kemi parë gjëra specifike që mund të shkaktojnë halucinacione. Mendohej se ndoshta mungesa e oksigjenit në tru do të kishte një rol në përvojat afër vdekjes, pasi pavarësisht se si i afroheni vdekjes, mungesa e oksigjenit në tru është një nga rrugët përfundimtare, të zakonshme. Por ata që raportojnë përvoja afër vdekjes kanë në fakt rrjedhje më të mirë të oksigjenit në tru sesa njerëzit që nuk raportojnë.

Po kështu, ne menduam se drogat që u jepen njerëzve ndërsa i afrohen vdekjes mund të shkaktojnë këto përvoja. Dhe ajo që ne gjejmë përsëri është se sa më shumë droga u jepen njerëzve ndërsa i afrohen vdekjes, aq më pak ka gjasa që ata të raportojnë një përvojë afër vdekjes. Pra, barnat dhe mungesa e oksigjenit nuk po shkaktojnë një përvojë afër vdekjes. Ato në fakt mund të frenojnë të paturit e një një përvojë afër vdekjes.

Ju mund ta shikoni një ëndërr thjesht si një seri të rastësishme vizionesh; një mënyrë për të përpunuar problemet në jetën tuaj dhe për të gjetur zgjidhje. Ka dallime fenomenologjike, dallime në përmbajtje midis ëndrrave dhe përvojave afër vdekjes. Përvojat afër vdekjes shpesh kanë perceptime të sakta jashtë trupit, ndërsa ëndrrat dhe halucinacionet jo. Dhe kjo për mua është ndoshta një nga mënyrat më të mira për të dalluar një ëndërr dhe një përvojë afër vdekjes. A ka ndonjë lidhje midis ëndrrave dhe përvojave afër vdekjes? Fakti që të dyja përpunohen nga truri ynë në fund të fundit thotë se duhet të ketë disa ngjashmëri në mënyrën se si i përshkruajmë, si i kuptojmë, si i lidhim me njerëzit e tjerë.

Shumë përvojë afër vdekjes raportojnë gjëra që njerëzit e tjerë nuk mund t’i verifikojnë menjëherë. Pra, ne supozojmë se ata ishin thjesht imagjinatë ose fantazi, dhe megjithatë ata këmbëngulin, “Është e vërtetë. Më ka ndodhur mua. Unë e di“. Filozofi Abraham Kaplan flet për historinë e një udhëtari që shkoi në një vend të largët dhe u kthye me një histori fantastike për një bishë që mund të udhëtojë për ditë, ditë dhe ditë pa ujë. Dhe ai ua thotë këtë njerëzve të tij në qytetin e tij dhe ata mblidhen dhe thonë: “Ne nuk e dimë nëse kjo mund të jetë e vërtetë, por ne do t’i mbledhim njerëzit e mençur dhe do të bëjmë një takim dhe do të vendosim nëse kjo bishë mund të ekzistojë apo jo.” Dhe udhëtari thotë: “Çfarë do të thotë mund të ekzistojë? Unë e pashë atë.” Pra, është sikur të goditeshit nga një kamion dhe dikush të thotë se po e imagjinonit. Ju e dini nëse ju godet një kamion apo jo. Nuk ka asnjë dyshim në mendjen tuaj. Dhe kjo është mënyra se si përjetuesit afër vdekjes lidhen me përvojën afër vdekjes së tyre. Ata ndihen sikur: ‘Nuk ka dyshim në mendjen time, kjo është një përvojë e vërtetë që kam pasur. Më e vërtetë se kjo botë.’

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here