Një dietë anti-inflamatore mund të jetë alternativa juaj më e mirë për shëndetin mendor

Ndërsa njerëzit plaken, inflamacioni brenda sistemit të tyre imunitar rritet, duke dëmtuar qelizat. Një studim i ri tregon se njerëzit që konsumonin një dietë anti-inflamatore që përfshin më shumë fruta, perime, fasule dhe çaj ose kafe, kishin një rrezik më të ulët të zhvillimit të demencës më vonë në jetë.

Studimi shqyrtoi 1059 njerëz në Greqi me një moshë mesatare 73 vjeç, të cilët nuk kishin demencë.

“Mund të ketë disa mjete të fuqishme ushqyese në shtëpitë tona për të ndihmuar në luftimin e inflamacionit, i cili mund të kontribuojë në plakjen e trurit,” tha autori i studimit Nikolaos Scarmeas, MD, Ph.D., i Universitetit Kombëtar dhe Kapodistrian të Athinës në Greqi dhe një bashkëpunëtor i Akademisë Amerikane të Neurologjisë. “Dieta është një faktor i stilit të jetesës që mund ta modifikoni dhe mund të luajë një rol në luftimin e inflamacionit, një nga rrugët biologjike që kontribuon në rrezikun e demencës dhe dëmtimit njohës më vonë në jetë.”

Çdo person iu përgjigj një pyetësori mbi frekuencën e ushqimit që përdoret zakonisht për të përcaktuar potencialin inflamator të dietës së një personi.

Pyetësori kërkoi informacion mbi grupet kryesore të ushqimeve të konsumuara gjatë muajit të kaluar, duke përfshirë produktet e qumështit, drithërat, frutat, perimet, mishin, peshkun, bishtajoret, të cilat përfshijnë fasulet, thjerrëzat dhe bizelet, yndyrat e shtuara, pijet alkoolike, stimuluesit dhe ëmbëlsirat.

Një rezultat i mundshëm inflamator dietik mund të variojë nga -8.87 në 7.98, me rezultate më të larta që tregojnë një dietë më inflamatore, e cila përfshin më pak porcione frutash, perimesh, fasule dhe çaj ose kafe. Scarmeas vëren se shumë lëndë ushqyese në të gjitha ushqimet kontribuojnë në natyrën inflamatore të dietës së një personi.

Studiuesit i ndanë pjesëmarrësit në tre grupe të barabarta: ata me rezultatet më të ulëta inflamatore dietike, rezultatet mesatare dhe rezultatet më të larta. Ata në grupin me rezultatet më të ulëta prej -1.76 dhe më të ulëta, që tregon një dietë më anti-inflamatore, hëngrën mesatarisht në javë 20 porcione fruta, 19 perime, katër fasule ose bishtajore të tjera dhe 11 kafe ose çaj për javë.

Ata në grupin me rezultatet më të larta, 0.21 e lart, që tregon një dietë më inflamatore, hëngrën mesatarisht në javë nëntë racione fruta, 10 perime, dy bishtaja dhe nëntë kafe ose çaj.

Studiuesit ndoqën çdo person për një mesatare prej tre vjetësh. Gjatë studimit, 62 persona, ose 6%, iu zhvillua demenca.

Njerëzit që zhvilluan demencia kishin rezultate mesatare prej -0.06, krahasuar me rezultatet mesatare prej -0.70 për ata që nuk zhvilluan këtë sëmundje.

Pas përshtatjes për moshën, seksin dhe arsimin, studiuesit zbuluan se çdo rritje me një pikë në rezultatin inflamator dietik shoqërohej me një rritje prej 21% në rrezikun e demencës. Krahasuar me të tretën më të ulët të pjesëmarrësve që konsumonin dietën më pak inflamatore, ata që ishin në të tretën e parë kishin tre herë më shumë gjasa të zhvillonin demencë.

Studimi u krye një bazë të vëzhgimit, dhe jo nga një provë klinike. Nuk vërteton se ngrënia e një diete anti-inflamatore parandalon plakjen e trurit dhe demencën, ajo vetëm tregon një lidhje me të. Një kufizim tjetër i studimit është koha e shkurtër e ndjekjes prej tre vjetësh. Nevojiten studime më të gjata për të konfirmuar dhe përsëritur këto gjetje.

Burimi: Neurology.org

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here