Një pjatë me makarona ju bën të lumtur… e thotë dhe shkenca, madje

Kënaqja me një pjatë me makarona nuk është vetëm një kënaqësi kulinare; është një përmirësues i humorit i provuar shkencërisht! Studiuesit nga Universiteti i Lirë i Gjuhëve dhe Komunikimeve të Italisë, IULM, konkretisht “Behavioral & Brain Lab“, kanë zbuluar njohuri magjepsëse se si njerëzit reagojnë emocionalisht dhe neurofiziologjikisht ndaj konsumit të makaronave. Le të thellohemi në detajet e këtij zbulimi të lezetshëm.

Makaronat, ndoshta pjata e dytë italiane më e njohur në botë pas picës, i ka tejkaluar kufijtë kulturorë, duke përshtatur salcat e tyre për t’iu përshtatur shijeve të ndryshme në mbarë botën.

Çfarë i bën makaronat kaq të dashura? Është natyra e shëndetshme apo thjeshtësia e recetave të saj?

Për shumë njerëz, është kombinimi i papërmbajtshëm i salcës së lezetshme, të gërshetuar me kafshimin e përsosur të makaronave që vazhdimisht magjeps shqisën e shijes. Është interesante se nuk është vetëm preferenca personale; tani ka vërtetim shkencor për gëzimin që sjellin makaronat.

Në një sondazh të kryer nga Organizata Ndërkombëtare e Makaronave, studiuesit ekzaminuan 40 subjekte (20 gra dhe 20 burra) të moshës nga 25 deri në 55 vjeç, të gjithë pa alergji ushqimore të regjistruara. Reagimet emocionale gjatë konsumimit të një pjate me makarona u krahasuan me përgjigjet e individëve ndaj aktiviteteve të ndryshme si dëgjimi i muzikës ose shikimi i një ndeshjeje. Rezultatet nuk ishin asgjë më pak se të jashtëzakonshme.

Konfirmuar nga studimi, konsumimi i makaronave shkakton një “gjendje emocionale-konjitive pozitive“, me rezultate të krahasueshme, nëse jo më të larta, me ato të regjistruara gjatë muzikës dhe aktiviteteve sportive. Përvoja emocionale e shijimit të makaronave të preferuara barazohet me rikrijimin e kujtimeve të lumtura.

Studimi shqyrtoi katër parametra kyç:

1. Indeksi i memorizimit:Përvoja e makaronave” shkëlqeu në aktivizimin e proceseve të kujtesës njohëse në krahasim me muzikën dhe sportin.

2. Indeksi i angazhimit: Makaronat u shfaqën si stimuluesi më i varur, duke tejkaluar angazhimin e muzikës dhe sportit.

3. Indeksi Emocional: Makaronat, kur kombinohen me muzikën, ia kalonin sportit në nxitjen e emocioneve pozitive.

4. Indeksi i lumturisë: E pozicionuar në të njëjtin nivel me këngën e preferuar dhe madje tejkaluar sportin e preferuar, makaronat janë një kontribues i rëndësishëm për lumturinë.

Vincenzo Russo, themelues dhe koordinator i Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM, theksoi se akti i të ngrënit të makaronave është kur individët janë emocionalisht më aktivë. Shijimi i pjatës me aromën e saj të plotë stimulon kujtimet dhe emocionet më pozitive, duke krijuar një përvojë vërtet të lezetshme.

Tani të armatosur me njohuritë e arsyeve shkencore pas lumturisë së shkaktuar nga makaronat, merrni parasysh ta shtoni këtë pjatë të dashur në dietën tuaj. Mos harroni, moderimi është çelësi për të mbajtur një mënyrë jetese të shëndetshme. Shijoni makaronat tuaja të preferuara me vëmendje, duke shijuar çdo kafshatë për një përvojë të lumtur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here