Truri juaj ka nevojë për më shumë pushim sesa po i jepni. Ja 9 këshilla

Nëse përmendim fjalën “pushim”, cili është skenari i parë që ju vjen në mendje?

a) Një gjumë i qetë gjatë natës,
b) Një sy gjumë mesdite, apo
c) Të ulesh në divan ndërsa shikon televizor?

Ndërsa këto momente pushimi kanë meritat e tyre, është një ide e gabuar të konsiderosh pushimin si një përvojë vetëm pasive. Ekspertët argumentojnë se pushimi i vërtetë shkon përtej pozicioneve të thjeshta ulur ose shtrirë – ai përfshin dhënien e një pushimi restaurues të trurit tuaj që i nevojitet për të funksionuar në mënyrë optimale. Pavarësisht nga roli vendimtar i gjumit të mjaftueshëm në shëndetin e trurit, shumë forma të pushimit janë aktive dhe jo përgjumje.

Sipas Alex Soojung-Kim Pang, autori i “Pusho: Pse bën më shumë kur punon më pak“, llojet më restauruese të pushimit janë aktive dhe jo pasive. Aktivitete si shëtitjet e gjata, shëtitjet ose stërvitja mund të na japin energji dhe përtëritje mendore, duke na dhënë më shumë sesa më pak energji.

Ndryshimet kulturore dhe midis brezash kanë ndezur një interes të ripërtërirë për konceptin e pushimit. Praktikat e punës nga shtëpia të miratuara gjatë pandemisë kanë çuar në një rishqyrtim se si dhe ku punojnë njerëzit, duke ringjallur entuziazmin për një javë pune katër-ditore. Punëtorët Millennials dhe Gen Z, të njohur për vendosjen e kufijve, u kanë rezistuar zakoneve të punës pas orarit të gjeneratave të mëparshme.

Mbështetja shkencore mbështet mbrojtjen për më shumë pushim. Studiuesit, kur hartuan aktivitetin e trurit, zbuluan se truri në pushim mbetet aktiv. Zhvendosja e vëmendjes nga një detyrë në diçka që kërkon fokus mendor më pak aktiv aktivizon “rrjetin e modalitetit të paracaktuar” të trurit, që besohet të jetë i përfshirë në funksione të ndryshme njohëse, duke përfshirë të menduarit krijues.

Pavarësisht këtyre gjetjeve, shumë individë bëjnë jetë të strukturuar rreth ditëve të gjata të punës, duke kërkuar fokus dhe vëmendje të vazhdueshme. Koha e ndërprerjes shpesh shihet si kohë e humbur ose një mundësi për të arritur më shumë detyra që lidhen me punën. Pushimi i vërtetë është i pakapshëm deri në fund të ditës së punës.

Celeste Headlee, autore e “Mos bëj asgjë: Si të largohesh nga puna e tepërt, tejkalimi dhe mosjetesa“, thekson domosdoshmërinë për të mbrojtur pushimin dhe kohën e lirë. Edhe shijimi i punës nuk ofron pushim, duke kërkuar një përpjekje të vetëdijshme për të ruajtur momentet e prehjes.

Lajmi i mirë është se pushimi është një aftësi që mund të praktikohet dhe përmirësohet. Pang sugjeron zhvillimin e praktikave të përditshme për ta bërë pushimin një pjesë më të rëndësishme të jetës sonë.

9 strategji për të kultivuar zakonin e të pushuarit:

1. Përqafoni pushimin aktiv: Shkëputuni nga detyrat e fokusuara, si puna, dhe përfshihuni në aktivitete si ecja ose shkuarja në palestër. Edhe nëse jeni të lodhur fizikisht, stërvitja llogaritet si pushim për trurin tuaj.

2. Përvetësoni një hobi: Kushtojini kohë dhe vëmendje një hobi si piktura, leximi ose vëzhgimi i shpendëve – një formë tjetër pushimi.

3. Bëni më shumë pushime: Jepini pushimin e nevojshëm mendjes tuaj gjatë pushimeve për të nxitur kreativitetin. Studimet tregojnë se pushimet çojnë në ide më kreative.

4. Krijoni një listë “Sot: Përqendrohuni në detyrat thelbësore që mund të kryhen në mënyrë të arsyeshme brenda një dite. Shmangni shtimin e detyrave të reja pas përfundimit të listës.

5. Rimendoni ditët e gjata të punës: Hulumtimet tregojnë ulje të produktivitetit dhe kreativitetit me orë më të gjata pune. Synoni për një ekuilibër për të përmirësuar mirëqenien.

6. Praktikoni pauzat “Mikro”: Pushimet e shkurtra, të tilla si frymëmarrje të thella ose ushtrime të shkurtra, rrisin energjinë dhe reduktojnë lodhjen.

7. Merrni pushime teknologjike: Mbyllni pajisjet periodikisht për t’i lejuar trurit tuaj të shkëputet nga ndërprerjet e vazhdueshme.

8. Ndiqni kohën tuaj: Identifikoni modelet e përdorimit të kohës për të menaxhuar prioritetet në mënyrë efektive. Planifikoni kohë të paangazhuar për përdorim optimal.

9. Bëni pushime të rregullta: Pushimet e rregullta të shkurtra, në vend të atyre të gjata, janë të dobishme për shëndetin mendor. Planifikoni kohën e lirë për të parandaluar djegien dhe për t’i dhënë përparësi mirëqenies.

Zhbllokoni potencialin e vërtetë të trurit tuaj duke përfshirë këto strategji dhe duke e bërë pushimin një pjesë integrale të jetës suaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here