Një projekt pilot në Detin e Veriut do të zhvillojë panele diellore lundruese që ngjajnë ‘si një qilim’

Firma gjermane e energjisë RWE do të investojë në një projekt pilot të përqendruar rreth vendosjes së teknologjisë diellore lundruese në Detin e Veriut, si pjesë e një bashkëpunimi më të gjerë të fokusuar në zhvillimin e “parqeve diellore lundruese“.

I vendosur për t’u instaluar në ujërat jashtë Ostendit, Belgjikë, piloti, i quajtur Merganser, do të ketë një kapacitet prej 0.5 megavat, ose MWp. Në një deklaratë në fillim të kësaj jave, RWE tha se Merganser do të ishte piloti i parë në det i hapur i firmës holandeze-norvegjeze SolarDuck.

RWE tha se Merganser do t’i sigurojë vetes dhe SolarDuck “përvojë të rëndësishme të dorës së parë në një nga mjediset më sfiduese në det të hapur në botë“.

Mësimet e nxjerra nga projekti do të mundësonin një komercializim më të shpejtë të teknologjisë nga viti 2023, shtoi ai.

RWE e përshkroi sistemin e SolarDuck si të bazuar në një dizajn që mundëson që panelet diellore të “notojnë” metra mbi ujë dhe të ngasin valët “si një qilim“.

Një synim afatgjatë i bashkëpunimit është që teknologjia e SolarDuck të përdoret në një projekt më të madh demonstrimi në fermën e erës në det të hapur Hollandse Kust West që ende nuk është zhvilluar, për të cilën RWE aktualisht po tenderon.

Në deklaratën e saj, RWE tha se “integrimi i diellit lundrues në det të hapur në një fermë me erë në det të hapur” ishte “një përdorim më efikas i hapësirës oqeanike për prodhimin e energjisë“.

Ideja e kombinimit të erës dhe diellit nuk është unike për RWE. Ferma e erës Hollandse Kust (noord), e cila do të jetë gjithashtu e vendosur në Detin e Veriut, po planifikon gjithashtu të vendosë një demonstrim lundrues të teknologjisë diellore.

CrossWind, konsorciumi që punon në Hollandse Kust (noord), është një sipërmarrje e përbashkët midis Eneco dhe Shell.

Në fillim të këtij muaji, firma portugeze energjetike EDP përuroi një park diellor lundrues 5 MW në Alqueva. Ai e përshkroi parkun, i cili përbëhet nga rreth 12,000 panele fotovoltaike, si “më i madhi në Evropë në një rezervuar“.

Projekti do të mundësonte kombinimin e energjisë diellore dhe energjisë hidroelektrike nga diga në Alqueva, tha EDP. Ka gjithashtu plane për të instaluar një sistem të ruajtjes së baterive.

Të gjitha projektet e mësipërme ushqehen me idenë e “hibridizimit“, ku teknologji dhe sisteme të ndryshme të energjisë së rinovueshme kombinohen në një vend.

Në komentet e publikuara javën e kaluar, CEO i EDP, Miguel Stilwell d’Andrade tha se “basti për hibridizimin, duke kombinuar energjinë elektrike të prodhuar nga uji, dielli, era dhe ruajtja” përfaqësonte një “rrugë logjike rritjeje“.

EDP do të vazhdojë të investojë në hibridizim sepse optimizoi burimet dhe i mundësoi kompanisë të prodhonte energji që ishte më e lirë, shtoi ai.

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here