“Po, martohu për para”: Një ekonomist i lartë ndan përfitimet financiare befasuese të martesës

Dita e Shën Valentinit kaloi, dhe martesa është e gjitha për të bërë bujë. Sipas Wedding Report, do të ketë rreth 2.5 milionë dasma këtë vit – më shumë dasma që nga viti 1984.

Si ekonomist, unë jam për këtë: Martesa e mund partneritetin afatgjatë. Unë nuk jam ekspert se si të takoni dashurinë e jetës tënde; qëllimi im është të sigurohem që ju të shkoni drejt një bashkëshorti ose partneri duke kuptuar burimet e tyre ekonomike dhe detyrimet financiare që secili prej jush sjell në tryezë.

Po, shkëmbimi i dashurisë për para tingëllon e pashpirt, por shfaqet plotësisht në 1500 aplikacionet dhe faqet e internetit të takimeve në Amerikë.

Të martohesh për para nuk është gjë e keqe

Unë nuk po pretendoj se paratë janë faktori i vetëm vendimtar në çift. Për shumicën prej nesh, dashuria i kapërcen paratë.

Por ne njerëzit kemi aftësinë të biem në dashuri me shumë njerëz. Dhe nuk është turp të synoni dikë që mund t’ju sigurojë një standard më të lartë jetese.

Mendojeni kështu: Nëse dy njerëz janë të njëjtë në shumicën e aspekteve, përveçse njëri fiton dy herë më shumë se tjetri, mos e mendoni dy herë. Shkoni për atë që fiton më shumë dhe po, martohuni për para. Nuk do të jeni i pari që do të luani trukun më të vjetër financiar në libër.

Zgjedhja e martesës mbi partneritetin afatgjatë mund të nënkuptojë taksa disi më të larta neto, por ajo vjen me një sërë marrëveshjesh të vlefshme sigurimesh të nënkuptuara, të cilat formaliteti dhe ligjshmëria e martesës ndihmojnë në zbatimin.

Martesa mund të nënkuptojë përfitime të rëndësishme të sigurimeve shoqërore

Përveç përfitimeve financiare afatshkurtra të martesës, si bashkimi i nënkuptuar i burimeve, ka edhe përfitime afatgjata.

Së pari, pas vetëm nëntë muajsh, ju keni të drejtë të mbledhni përfitimet e ardhshme të sigurimeve shoqërore kur të mbeteni të ve. Plus, pas një viti martesë, ju dhe bashkëshorti juaj respektiv keni të drejtë të merrni përfitime të ardhshme bashkëshortore. Dhe nëse qëndroni i martuar për 10 vjet, keni të drejtë për përfitime të bashkëshortit të divorcuar dhe të vejushëve të divorcuar.

Por, për të qenë të qartë, me mënyrën se si funksionojnë formulat e përfitimeve të sigurimeve shoqërore, përfitimi bashkëshortor do të jetë i dobishëm vetëm për bashkëshortët që fitojnë shumë pak në terma absolute dhe gjithashtu fitojnë shumë më pak se partneri i tyre martesor.

Përfitimi i vejushëve, nga ana tjetër, mund të jetë me vlerë të jashtëzakonshme për bashkëshortin me të ardhura më të ulëta (ose personin e divorcuar), me kusht që bashkëshorti (ose ish-bashkëshorti) me të ardhura më të larta të vdesë i pari.

Martohuni, por gjithmonë supozoni se do të divorcoheni

Martesa mund t’ju sjellë përfitime edhe në standardin tuaj afatgjatë të jetesës, megjithëse në një masë shumë të papërsosur dhe të pasigurt, nëse ju jepet shuma e përfituar nga divorci.

Rreth 41% e të gjitha martesave të para do të përfundojnë me divorc ose ndarje, sipas të dhënave nga firma ligjore Wilkinson & Finkbeiner me bazë në Kaliforni. Rreth 60% e martesave të dyta shkojnë në jug, ndërsa 73% e martesave të treta fillojnë me “përgjithmonë” dhe përfundojnë me “lamtumirë”.

Megjithatë, ne të gjithë martohemi të bindur se do t’ia dalim. Ekonomistët e quajnë këtë fenomen “pritje irracionale” – kur njerëzit kolektivisht besojnë në diçka që ata e dinë se është kolektivisht e rreme.

Por mendimet e dëshiruara për martesën kanë një çmim të tmerrshëm. Shumë martesa përfundojnë në një luftë shumë të kushtueshme divorci, me fëmijët të detyruar të zgjedhin anë dhe lidhjet familjare të copëtuara përgjithmonë.

Ndoshta është koha për të rivendosur idenë tonë për martesën nga një partneritet i përjetshëm në një marrëveshje të përkohshme që duhet të festohet për aq kohë sa zgjat, jo të vajtojmë për ndarjen.

Bëni gati një kontratë paramartesore

Merrni rastin hipotetik të Sally, e cila dëshiron që bashkëshorti i saj i ardhshëm, Sam, të qëndrojë në shtëpi me fëmijët ndërsa ajo ndjek ëndrrën e saj të jetës për të qenë kontraktore. Sally është një tip që do vetëm të fitojë. Plani i saj është të marrë hua 1 milion dollar së bashku me bashkëshortin e saj, të ndërtojë dhe shesë një shtëpi të ëndrrave dhe ta përdorë atë për të shfaqur talentin e saj.

Problemi, nga këndvështrimi i Sam, është se përmbushja e ëndrrës së Sally do të thotë të heqi dorë nga karriera e tij. Plus, nëse ata ndahen dhe shtëpia shitet për 500,000 dollarë, Sam do të ngecë me 250,000 dollarë në borxhin “e tyre”.

Për më tepër, Sally dëshiron të jetojë në Texas, i cili është shumë më pak bujar në sigurimin e shumës së divorcit sesa, të themi, Massachusetts. Pra, nëse karriera e Sally merr hov, dhe ajo largohet me nënkontraktorin e pllakave, Sam do të korrë shumë pak nga investimi i tij.

Nëse Sally dhe Sam martohen pa zgjidhur këtë konflikt të mundshëm, Sam mund të ngrihet dhe të bëjë kërkesë për divorc përpara se të bashkë-nënshkruajë kredinë e ndërtimit. Por, çfarë ndodh nëse ata nënshkruajnë një kontratë paramartesore që i cakton, pas divorcit, të gjitha borxhet e ndërtimit tek Sally, por i siguron Samit gjysmën e fitimeve nëse kompania e Sally-t ka sukses për, të themi, 20 vjet?

Kjo e lejon Sally-n të provojë shansin e saj duke e mbrojtur Sam-in.

Pavarësisht përfitimeve të qarta të kontratës paramartesore, mos nënshkrimi i një të tillë është një gabim i madh që bëjnë shumë njerëz. Çfarëdo shqetësimi financiar që do të trajtohej në një kontratë paramartesore do të lindë në mënyrë të pashmangshme sapo të martoheni.

Është shumë më mirë të negociosh paraprakisht se si do të zgjidhen gjërat se sa njëra palë të ndiejë se, duke u martuar, ka humbur fuqinë negociuese në marrjen e vendimeve financiare që mund t’i dëmtojnë ata në kontekstin e divorcit.

Këshilla ime? Kur të bini në gjunjë dhe të propozoni, nxirrni dy gjëra nga xhepi – një unazë diamanti të shkëlqyeshme dhe një kontratë paramartesore me kapak lëkure, e cila me siguri do të vlejë shumë më tepër se pesha e saj në ar.

Burimi: CNBC

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here