Presidentja e parë femër në Meksikë thyen tavanin e qelqtë

Claudia Sheinbaum është zgjedhur presidentja e parë femër e Meksikës në një fitore historike dërrmuese, duke siguruar midis 58% dhe 60% të votave. Ish-kryetarja e bashkisë së Mexico City, ajo do të zëvendësojë mentorin e saj, presidentin në largim Andrés Manuel López Obrador, më 1 tetor.

Fitorja e saj shënon një moment historik të rëndësishëm për barazinë gjinore në Meksikë, me Sheinbaum që theksoi në fjalimin e saj se kjo arritje është për të gjitha gratë. Sfondi shkencor dhe përvoja politike e Sheinbaum-it e pozicionojnë atë në mënyrë unike për presidencën, duke premtuar vazhdimësi me programet e mirëqenies popullore të López Obrador.

Fushata e Sheinbaum u fokusua vazhdimin e projektit politik të iniciuar nga López Obrador. Ky projekt politik synon të lartësojë Meksikën përmes pensioneve universale, granteve studentore dhe pagave familjare. Angazhimi i saj për këtë axhendë pati jehonë te votuesit, duke reflektuar një dëshirë për progres të vazhdueshëm shoqëror.

Pavarësisht kritikave ndaj populizmit, Sheinbaum këmbëngul se qeverisja e saj do të drejtohet drejt të varfërve, duke ndarë fuqinë ekonomike nga ndikimi politik. Sfondi i saj si shkencëtare mjedisore dhe stili i saj i matur retorik sugjerojnë se ajo do të sjellë një qasje teknokratike në presidencë, e ndryshme nga metodat më populiste të López Obrador.

Një nga sfidat kryesore të Sheinbaum do të jetë luftimi i krimit, veçanërisht i lidhur me kartelet e drogës. Ajo synon të ulë shkallën kombëtare të vrasjeve, duke shfrytëzuar suksesin e saj si kryetare bashkie, ku mbikëqyri një ulje të ndjeshme të shkallës së vrasjeve në kryeqytet. Megjithatë, ekipi i saj pranon se strategjitë efektive në nivel qyteti mund të mos zbatohen drejtpërdrejt në nivel kombëtar.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here