Prindërit e fëmijëve të suksesshëm nuk shqetësohen për kohën para ekranit, thotë eksperti – i mësojnë këto 3 aftësi

A është në fakt koha e tepërt para ekranit shkaku kryesor i rezultateve negative tek fëmijët?

Një nga studimet më gjithëpërfshirëse mbi këtë temë zbuloi se në më shumë se 350,000 adoleshentë, përdorimi i teknologjisë u shoqërua me vetëm 0.4% të dallimeve të përgjithshme në mirëqenien mendore të adoleshentëve.

Dhe për aq sa dëshirojmë që të mundemi, nuk mund t’i mbrojmë plotësisht fëmijët tanë nga ekranet.

Ndërsa hulumtoja për librin tim të prindërve, zbulova se prindërit më të suksesshëm nuk shpenzojnë kohë duke u shqetësuar se sa kohë kalojnë fëmijët e tyre në pajisjet digjitale.

Në vend të kësaj, ata mësojnë këto tre aftësi për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të bëhen “të zgjuar në ekran“:

1. Si të vlerësojmë mediat
Kërkoni dhe eksploroni aplikacionet, lojërat dhe faqet e internetit me fëmijët tuaj. Lexoni së bashku marrëveshjen dhe komentet e përdoruesit dhe ndani me njëri-tjetrin çdo vlerë dhe shqetësim që keni.

Nëse një aplikacion ose faqe interneti duket si një mashtrim, ose sikur iu mëson vlera të këqija, diskutoni pse ndiheni kështu dhe si do të ndikonte kjo në vendimin tuaj për të shpenzuar kohë për të.

Këto biseda do t’i edukojnë ata se si duket përdorimi i përgjegjshëm i medias.

2. Si të vizatoni kufijtë e ekranit
Nëse mendoni se keni shumë pak kontroll mbi përdorimin e ekranit të fëmijëve tuaj, ose dëshironi të vendosni disa rregulla dhe pritshmëri, merrni parasysh të uleni për një takim familjar për të krijuar një hartë digjitale rrugore.

Ju mund të gjeni udhëzime që krijojnë një ekuilibër, mësojnë fëmijët tuaj se si të përdorin ekranet e tyre në mënyrë konstruktive dhe ndihmojnë në shmangien e disa prej efekteve jo të shëndetshme që mund të shfaqen.

Ju mund të dëshironi të diskutoni gjëra të tilla si:

  • Për të minimizuar humbjen e gjumit: A do të keni një “orë policore” pas së cilës të gjitha pajisjet portative duhet të jenë poshtë në një vend qendror?
  • Për të minimizuar shqetësimet e sigurisë: Ku do të lejohen fëmijët të përdorin pajisjet e tyre? A do të instalohen aplikacionet prindërore në pajisje?
  • Për të minimizuar grindjet: A do t’ju duhet që fëmijët tuaj t’ju kërkojnë leje përpara se të përdorin ekranet?

Lejojini fëmijët tuaj të përfshijnë kontributin e tyre dhe të ndajnë se si përdorimi i teknologjisë suaj do të përshtatet gjithashtu me udhërrëfyesin.

3. Si të përdorim ekranet për mirë
Mësojini fëmijët tuaj se ekranet dhe teknologjia nuk janë kategorikisht ndikime “të këqija“. Ato mund të jenë gjithashtu mjete për lidhje, mësim dhe rritje.

Jam shumë i sigurt se djali im mësoi të lexonte pjesërisht sepse ishte i fiksuar pas aplikacionit “Alfabeti i pafund” kur ishte parashkollor. Gjatë pandemisë, ai kaloi pjesën më të madhe të kohës së tij para ekranit duke luajtur shah në internet dhe duke koduar në Bitsbox, të cilat të dyja i mësuan atij aftësi të dobishme.

Shkarkoni lojëra dhe aplikacione edukative për fëmijën tuaj dhe inkurajojini të reflektojnë nëse po e përdorin teknologjinë e tyre për mirë apo jo.

Pasi të kalojnë kohë në telefonin e tyre, pyesni: “Çfarë mësuat?” ose “Me kë fole? Çfarë po ndodh në jetën e tyre?

Ekranet janë një mjet dhe si çdo mjet, ato mund të jenë të dobishme ose të dëmshme në varësi të mënyrës se si përdoren. Qëllimi ynë si prindër duhet të jetë të ndihmojmë fëmijët të mësojnë t’i përdorin ato në mënyra të shëndetshme dhe konstruktive.

Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here