Pse ekspertët thonë se ‘akti i dashurisë’ i Will Smith në Oscars është i rrezikshëm

Dashuria do t’ju bëjë të bëni gjëra të çmendura.” Kështu tha aktori Will Smith gjatë fjalimit të tij teksa pranonte çmimin e Oscars në ceremoninë e Academy Awards të së dielës.
Kjo nuk duhet të përfshijë përdorimin e dhunës, tha Joel Wong, profesor dhe kryetar i departamentit të këshillimit dhe psikologjisë arsimore në Universitetin e Indianës, Bloomington.
Smith nxitoi në skenë dhe e goditi Chris Rock-un në Oscar për shkak se bëri shaka me gruan e tij, Jada Pinkett Smith, dhe kokën e saj të rruar. Jo shumë kohë pasi ndodhi incidenti, Smith u kthye në skenë duke marrë çmimin për aktorin më të mirë dhe u përpoq të justifikonte veprimet e tij duke thënë se dashuria e bëri atë ta bënte si veprim dhe se ai po mbronte familjen e tij. Pinkett Smith vuan nga rënia e flokëve për shkak të alopecisë.
Kur një burrë që mishëron sjellje të pashëndetshme mashkullore si dhuna sheh një anëtar të familjes duke u sulmuar, ai shpesh e merr atë si një fyerje personale për nderin e tij, tha Wong.

Familja, veçanërisht bashkëshorti juaj, shihet si një zgjatim i vetes suaj, kështu që fyerja e gruas ose fyerja e fëmijëve tuaj do të shihej po aq kërcënuese sa edhe fyerja e vetvetes”, tha Wong.

Për dikë me këtë mentalitet, e vetmja mënyrë për të ruajtur nderin tuaj është të reagoni në një mënyrë publike dhe sociale, shtoi ai. Ngjarja duhet të jetë e disponueshme për t’u parë, në mënyrë që njerëzit të dinë se nderi i tij është rikthyer.
Në rastin e Smith, 15.3 milionë shikues Oscar, së bashku me miliona të tjerë në internet panë përgjigjen e tij.
Turpi mund të ketë luajtur gjithashtu një rol, tha Wizdom Powell, drejtor i Institutit të Pabarazive Shëndetësore dhe profesor i asociuar i psikiatrisë në UConn Health në Farmington, Connecticut.
Smith mund të ketë ndjerë turp duke qeshur fillimisht me shakanë para se të shihte pakënaqësinë e gruas së tij, ose në mënyrë mëkëmbëse ndjeu turpin e saj, tha ajo.
Është më pak e pranueshme nga shoqëria që burrat të jenë të prekshëm, kështu që ata mund të përpiqen të rimarrin kontrollin në një mënyrë të dhunshme, shpjegoi Powell.

Dashuria si kokë turku për dhunën

Për të mbijetuarit e abuzimit në familje, retorika e Smith ishte shumë e njohur. Kur disa burra veprojnë me dhunë, ata pretendojnë se është në emër të dashurisë së vërtetë, sipas një studimi të botuar në Revistën Ndërkombëtare të Kërkimit Mjedisor dhe Shëndetit Publik.
Njerëzit që përfshihen në sjellje të keqe shpesh kanë një ndjenjë të paqartë se po sillen në një mënyrë që mund të mos jetë në përputhje me atë që janë, tha Wong.
Ata duhet të gjejnë një mënyrë për të justifikuar atë që kanë bërë dhe ta bëjnë vendimin të duket i drejtë, shpjegoi ai.
Unë mendoj se është e rëndësishme që njerëzit ta quajnë atë siç është dhe të mos lejojnë që Will Smith të ikë duke thënë se gjithçka ka të bëjë me dashurinë,” tha Wong.
Gjatë gjithë jetës së fëmijëve tanë, ne u mësojmë atyre se dashuria nuk duhet të lëndojë, tha Powell.

Sa herë që e barazojmë dashurinë me dhunën fizike apo agresionin, ekziston rreziku që ato linja të mjegullohen”, tha ajo.

Si të prishni ciklin
Mentaliteti “macho” është i rrënjosur thellë në shoqërinë tonë, kështu që do të duhet kohë për t’u çmësuar, tha Wong.
Kur një burrë sulmon me dhunë, ai mund të mendojë se më shumë burra e miratojnë sjelljen e tij sesa ata në të vërtetë, tha ai.
Në realitet, shumica e njerëzve nuk besojnë se burrat duhet të jenë agresivë, sipas një studimi të vitit 2020 të kryer nga Wong.
Një nga hapat më kritikë për të filluar ndryshimin kulturor është që kalimtarët të dënojnë aktet e dhunshme, të njohura si sjellje pozitive e kalimtarëve, tha ai.
Është shumë e rëndësishme që burrat të thonë se nuk marrin pjesë në këto lloj gjërash,” tha Wong, sepse është një mënyrë praktike për të minuar sjelljen e pashëndetshme mashkullore.
Është gjithashtu thelbësore të dallohen burrat nga sjelljet e pashëndetshme mashkullore, sepse ne nuk po i sulmojmë vetë burrat, tha Wong. “Ne duam të festojmë mirësinë e burrave dhe gjithashtu të shprehim shqetësimin kur burrat shfaqin sjellje që përputhen me normat e pashëndetshme mashkullore.”
Kultura e nderit mashkullor dhe normat mashkullore shpesh kushtëzohen te djemtë e rinj me kalimin e kohës, kështu që zgjidhjet duhet të fillojnë aty, tha Ronald Levant, profesor emeritus i psikologjisë në Universitetin e Akronit në Ohio.

Kur burrat janë djem të rinj, ata mësohen të mos qajnë ose të tregojnë emocione, tha Levant. Njerëz të tillë si mësuesit, prindërit dhe kujdestarët e tjerë duhet t’i kushtojnë vëmendje mesazhit që po u dërgojnë djemve për maskulinitetin.

Ata duhet të dinë se nuk është e detyrueshme, se mund të jenë ata që janë dhe se nuk ka një grup tiparesh të paracaktuara të personalitetit që duhet të plotësojnë,” tha Levant.
Djemtë dhe vajzat mund të jenë njësoj emocionalë, por kur djemve u thuhet “të burrërohen“, kjo u zhduk aftësinë e tyre për të qenë të pambrojtur dhe për të treguar emocione, tha Powell.
Të rriturit duhet t’u mësojnë djemve të rinj se si të jenë të pambrojtur dhe të përdorin fjalët e tyre në një konflikt dhe jo grushtat, tha ajo.
Këto janë llojet e bisedave që na çojnë drejt një shoqërie ku burrat dhe gratë janë të lirë të përjetojnë një gamë të plotë emocionesh që nuk ka gjasa të kompensojnë mungesën e aksesit me dhunë,” tha Powell.
Burimi: CNN Relationships
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here