5 mënyra për t’u bërë një performues më i mirë në çdo kompani

Si të bëheni një punonjës i shquar, siç tregohet nga një CEO.

Shpesh më pyesin se çfarë kërkoj te talentet e reja. Çfarë e bën një punonjës vërtet të paçmuar? Çfarë e dallon një punonjës tipik nga një performues i lartë? Është një pyetje që të gjithë me siguri ia kemi bërë vetes në një moment gjatë karrierës sonë. Dhe ndërsa çdo kompani, fushë dhe rol kërkon një grup unik kualifikimesh dhe aftësish teknike, disa atribute janë të domosdoshme pavarësisht se ku punoni apo çfarë bëni.

Këtu janë pesë atributet që karakterizojnë një punonjës vërtet të shquar.

1. Kurioziteti
Këta individë nuk janë në organizatën tuaj vetëm për të bërë një punë, por për të lënë shenjën e tyre në kompaninë në tërësi. Ata janë thellësisht kureshtarë, që zakonisht do të thotë se ata shohin përtej vetëm roleve dhe përgjegjësive të përshkruara në një përshkrim pune prej 100 fjalësh. Në vend të kësaj, ata e shohin punën e tyre të përditshme si një mënyrë për të çuar përpara vizionin e organizatës në përgjithësi. Ata lidhin në thelb pikat – duke kuptuar se çdo detyrë, e madhe apo e vogël, mbështet një shtytje kolektive.

Këta punonjës janë gjithmonë të pranishëm. Me fjalë të tjera, ata sjellin të gjithë veten e tyre në punë dhe besojnë sinqerisht në ndikimin dhe efektin e valëzimit të një pune të kryer mirë. Prirja e tyre për të mësuar dhe për të zgjidhur problemet është jo vetëm e admirueshme, por edhe e pangopur. Kërkimi i zgjidhjeve kreative për problemet e biznesit është pothuajse si një refleks për to. Ata po i bëjnë vetes pyetje të rëndësishme, duke u mundësuar atyre të qëndrojnë proaktivë përpara se një menaxher të duhet të ndërhyjë – në fund të fundit duke reduktuar qarqet e reagimeve dhe duke nxitur produktivitetin në mbarë kompaninë.

2. Aftësia e lindur për të mësuar
Atributi i dytë shkon dorë për dore me të parën. Kurioziteti natyror i një punonjësi, në shumicën e rasteve, do të mprehë aftësinë e tij ose të saj për të mësuar shpejt. Megjithëse mund të duket e drejtpërdrejtë, prirja për të mësuar gjëra të reja shpejt dhe me efikasitet është një aftësi integrale. Aftësia për të përthithur me shpejtësi informacionin, përpunimin e tij dhe përfundimisht përkthimin e atij informacioni të ri në veprim, nxit rritjen në shkallë.

Unë nuk i besoj shumë diplomës së kolegjit të një punonjësi të mundshëm. Ndërsa disa role kërkojnë njohuri teknike, ajo që unë jam duke kërkuar në të vërtetë përqendrohet rreth mënyrës sesi një individ lundron në paqartësi. A mundet ai ose ajo të shkëlqejë gjatë periudhave të pasigurta? Kur ai ose ajo përballet me një detyrë të panjohur, a është ai ose ajo në gjendje të përshtatet në kohë reale? Nëse viti e gjysmë i fundit na ka mësuar të gjithëve diçka, është kjo: Organizatat (dhe njerëzit) që janë në gjendje t’u përshtaten rrethanave të reja, nëpërmjet mësimit, janë ato që shmangin krizën dhe mbizotërojnë në fund.

3. Të aftë për ta kthyer reagimin në veprim
Feedback-u është themeli i çdo marrëdhënieje të suksesshme, personale apo profesionale. Dhe, ndërsa dhënia e komenteve ndonjëherë mund të jetë e pakëndshme, bisedat e vështira janë të domosdoshme, veçanërisht në biznes. Përsosmëria nuk ekziston, as në mesin e punonjësve të shquar, kështu që reagimet janë të detyrueshme dhe të inkurajuara. Ajo që me të vërtetë i dallon performuesit më të mirë është mënyra në të cilën ata reagojnë ndaj reagimeve.

A janë ata në gjendje të shohin reagimet konstruktive për atë që është? Është sfiduese të pajtohesh me reagimet nganjëherë. Një punonjës i shquar, megjithatë, përdor reagimet si një mënyrë për të shfaqur dukshëm përmirësimin dhe rritjen. Ai ose ajo është shumë i vetëdijshëm për të metat e tij ose të saj dhe punon me zell për t’i shndërruar dobësitë në pika të forta. Pengesat i motivojnë këta punonjës, duke i bërë ata më të fortë dhe më elastikë.

4. Dyfish autonome dhe bashkëpunuese
Natyrisht, njerëzit që mund të punojnë me pak ose aspak udhëzime janë jashtëzakonisht të vlefshëm në punë. Ata marrin drejtimin mirë dhe nuk kërkojnë mbajtje dore. Thënë kjo, performuesit më të mirë nuk janë vetëm autonomë, por ata gjithashtu lulëzojnë në mjediset e grupit. Të aftë për të bashkëpunuar, për të ndarë idetë dhe për të grindur në mënyrë të pavarur, këta individë të rrallë janë një kërcënim i dyfishtë – në mënyrën më të mirë të mundshme.

Aftësia për të punuar vetëm dhe me një grup u ofron atyre shkathtësi. Me fjalë të tjera, ata do të lulëzojnë në shumë role të ndryshme në kompani – duke shkëlqyer në mjedise ndërfunksionale. Si CEO, ju mund t’u caktoni atyre një sërë projektesh dhe të mbështeteni te ta; sado bazike të tingëllojë, është shumë e rëndësishme. E thënë thjesht, shokët e skuadrës i respektojnë ata, menaxherët u besojnë atyre dhe organizata përparon për shkak të tyre.

5. Fuqizoni ata që i rrethojnë
Ky atribut përfundimtar mund të jetë më i rëndësishmi. Duke pasur parasysh të gjitha gjërat, punonjësit e vërtetë të shquar janë ata që i bëjnë të gjithë rreth tyre më të mirë. Nëse është një menaxher ose drejtues i shquar, kjo do të thotë të zhvilloni dhe të ushqeni talentin që i raporton. Nëse është një punonjës i ri ose i nivelit fillestar, kjo përfshin ngritjen dhe frymëzimin e bashkëmoshatarëve me të cilët ata bashkëpunojnë rregullisht.
Ky komponent mbështetet më shumë në inteligjencën emocionale të një individi. Punonjësit e shquar janë në gjendje të empatizojnë njerëzit me të cilët punojnë së bashku. Në shumë mënyra, ata i shohin kolegët e tyre si një zgjatim të familjes së tyre. Kjo është për shkak se ata e kuptojnë se kur një punonjës rritet dhe ka sukses, është një fitore për të gjithë. Në fund të fundit, punonjësit e shquar janë thjesht njerëz, dhe se humanizmi është një avantazh – jo një pengesë.
Burimi: Entrepreneur
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here