Qumështi i papërpunuar mund të jetë arsyeja e re e gripit të shpendëve

Qumështi i papërpunuar po fiton popullaritet, por ekspertët janë të shqetësuar se mund të përhapë gripin e shpendëve.

Videot që promovojnë qumështin e papasterizuar janë në trend në internet, me miliona shikime pavarësisht paralajmërimeve të shëndetit publik.

Në fermën e saj në Jutah, Hannah Neeleman bën latte me shafran të Indisë duke përdorur qumësht të papërpunuar direkt nga lopa, duke e ndarë këtë me vajzën e saj. Kjo video ka 8 milionë shikime në llogaritë e saj në mediat sociale të Balerina Farm që nga 11 maji. Shumë përdorues të mediave sociale pretendojnë se qumështi i papërpunuar ruan lëndët ushqyese të humbura gjatë pasterizimit, madje disa e pinë atë direkt nga lopa.

Fermerët e qumështit raportojnë rritje të kërkesës për qumësht të papërpunuar, por zyrtarët e shëndetit publik paralajmërojnë kundër rreziqeve të tij, veçanërisht me një shpërthim të gripit të shpendëve që prek lopët qumështore.

CDC raportoi së fundmi se një punonjës i qumështit në Michigan mori gripin e shpendëve, rasti i dytë në SHBA në dy muaj i lidhur me shpërthimin e H5N1. Ndërsa rreziku për njerëzit është i ulët, CDC thekson se pasterizimi vret virusin.

Një studim i New England Journal of Medicine zbuloi se minjtë që iu dha qumësht i papërpunuar nga lopët e infektuara zhvilluan nivele të larta të virusit në traktin e tyre të frymëmarrjes, duke ngritur shqetësime për rreziqet te njerëzit. Virologu Richard J. Webby vuri në dukje se ndërsa nuk ka prova përfundimtare që qumështi i papërpunuar do të infektojë njerëzit, lopët e infektuara rëndë kanë nivele të larta të virusit në qumështin e tyre.

Qumësht i papërpunuar kundrejt qumështit të pasterizuar

Mbrojtësit e qumështit të papërpunuar pretendojnë se ai përmban enzima të dobishme dhe vitamina të humbura gjatë pasterizimit. Megjithatë, shkencëtarët e ushqimit argumentojnë se nuk ka ndonjë ndryshim të rëndësishëm ushqyes. Nicole Martin nga Universiteti Cornell vuri në dukje se pasterizimi vetëm pak redukton disa vitamina dhe çaktivizon enzimat pa përfitime të vërtetuara shëndetësore. Nivelet e ulëta të probiotikëve të qumështit të papërpunuar janë gjithashtu të pamjaftueshme për përfitime shëndetësore.

Pavarësisht nga popullariteti në rritje, konsumi i qumështit të papërpunuar është i rrallë, me rreth 4% të të rriturve në SHBA që e pinë atë të paktën një herë në vit, sipas të dhënave të FDA.

Mark McAfee, CEO i Raw Farm në Kaliforni, vuri në dukje një rritje të kërkesës për qumësht të papasterizuar. Raw Farm përpunon rreth 85,000 gallon në javë dhe furnizon afro 400 dyqane në Kaliforni, me shitje 36% në krahasim me vitin e kaluar. “Kërkesa është dukshëm më shumë sesa mund të prodhoj unë”, tha Aaron McAfee, president i Raw Farm.

Rreziqet shëndetësore dhe rregullimi

Qumështi i papërpunuar mund të strehojë baktere të dëmshme si E. coli dhe Salmonella, duke shkaktuar sëmundje të rënda, veçanërisht në popullatat vulnerabël si fëmijët dhe gratë shtatzëna. Martin theksoi, “Qumështi i papërpunuar përfaqëson një rrezik më të lartë të sëmundjes“.

Ndërsa shumë shtete lejojnë shitjen e qumështit të papërpunuar, ligji federal ndalon shitjen e tij ndërshtetërore. CDC raporton se aksesi më i madh në qumështin e papërpunuar lidhet me më shumë shpërthime të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Dennis D’Amico nga Universiteti i Connecticut theksoi rëndësinë e pasterizimit për sigurinë. John Lucey nga Universiteti i Wisconsin-Madison e krahasoi atë me gatimin e mishit në një temperaturë të sigurt.

Pikëpamjet e mbështetësve

Noah Young, një fermer i Nebraskës me një ndjekës të madh të mediave sociale, minimizon rreziqet e qumështit të papërpunuar në videot e tij. Aaron McAfee siguroi se lopët e tij testohen rregullisht për H5N1, duke vënë në dukje se nuk ka pasur asnjë rast në baxhot e Kalifornisë. Brigitte Ruthman, një fermere në Massachusetts, tha se klientët e saj vazhdojnë të blejnë qumësht të papërpunuar pavarësisht shqetësimeve të saj për ndotjen bakteriale.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here