Reklamat e sytjenave sportive të Adidas janë të ndaluara për shkak të gjinjve të zhveshur

Imazhet e gjinjve të dhjetëra femrave me ngjyra, forma dhe madhësi të ndryshme lëkure në një format rrjetë u shfaqën në një tweet dhe dy postera.

Agjencia e Standardeve të Reklamimit gjeti që të tre versionet mund të shkaktojnë ofendime të përhapura.

Adidas tha se reklamat “tregojnë sa të larmishëm janë gjinjtë” dhe për këtë arsye sa e rëndësishme është sytjena e duhur sportive.

Një zëdhënës i Adidas UK tha se qëndronte me krenari pas mesazhit që vazhdoi të shfaqte në faqen e saj të internetit.

Tweet-i u postua në shkurt me fjalët: “Ne besojmë se gjinjtë e grave në të gjitha format dhe madhësitë meritojnë mbështetje dhe rehati. Kjo është arsyeja pse gama jonë e re e sytjenave sportive përmban 43 stile, kështu që të gjithë mund të gjejnë përshtatjen e duhur për to.”

Dy posterat shfaqnin imazhe të ngjashme të prera të 62 dhe 64 grave dhe thuhej: “Arsyet që nuk bëmë vetëm një palë sytjena sportive“.

Organizata mbikqyrëse e reklamave mori 24 ankesa se përdorimi i lakuriqësisë nga reklama ishte i kotë dhe i objektivizonte gratë duke i seksualizuar dhe “i reduktuar në pjesë të trupit“.

Disa njerëz i kishin kontaktuar duke i pyetur nëse posterët ishin të përshtatshëm për t’u ekspozuar aty ku mund të shiheshin nga fëmijët.

Twitter tha gjithashtu se postimi ishte raportuar nga disa përdorues, por nuk u zbulua se ishte në kundërshtim me kushtet e tij të shërbimit.

ASA tha se nuk mendonte se mënyra se si gratë portretizoheshin në tweet ishte eksplicite seksuale ose i objektivizonte ato.

Por zbuloi se postimi në Twitter kishte të ngjarë të shihej si lakuriqësi e qartë dhe kërkonte shënjestrim të kujdesshëm për të shmangur shkaktimin e ofendimit.

Ajo vendosi që posterat nuk ishin të përshtatshëm për t’u përdorur në media të pashënjestruara ku mund të shiheshin nga fëmijët. Adidas UK tha se imazhet kishin për qëllim “të reflektonin dhe të kremtonin forma dhe madhësi të ndryshme, të ilustronin diversitetin dhe të demonstronin pse sutjenat e përshtatura sportive ishin të rëndësishme“.

Ata thanë se imazhet ishin prerë për të mbrojtur identitetin e modeleve dhe për të garantuar sigurinë e tyre, duke shtuar se të gjitha modelet e shfaqura kishin dalë vullnetare për të qenë në reklamë dhe ishin mbështetëse për qëllimet e saj.

Burimi: BBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here