Rëndësia e kontaktit lëkurë-me-lëkurë

Prekja, shqisa e parë që mësojmë, ka një rëndësi të pamohueshme në jetën tonë. Pavarësisht nëse është një përqafim i ngrohtë, një masazh qetësues ose thjesht mbajtja e duarve, kontakti lëkurë-me-lëkurë shkakton lirimin e oksitocinës, “hormonit të lidhjes“, duke ofruar një mori përfitimesh shëndetësore.

Nga ulja e niveleve të kortizolit, presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës tek rritja e sistemit imunitar dhe sigurimi i lehtësimit të dhimbjes, ndikimi është i thellë. Për më tepër, prekja ndihmon në zbutjen e stresit dhe ankthit, duke kontribuar në mirëqenien e përgjithshme.

Kjo nevojë për prekje fillon që në lindje, pasi foshnjat rriten me përqafim dhe dashuri. Studimet tregojnë se kontakti lëkurë-me-lëkurë është thelbësor për zhvillimin e sistemit të tyre imunitar. Mungesa e prekjes gjatë foshnjërisë mund t’i bëjë foshnjat të ndjeshme ndaj sëmundjeve.

Ndërsa prekja është jetike për foshnjat, rëndësia e saj vazhdon edhe në moshën madhore. Megjithatë, normat shoqërore dhe keqkuptimet rreth prekjes si “ngacmim seksual” kanë bërë që amerikanët të bëhen një nga popullatat më të privuara nga prekja në nivel global.

Pavarësisht kësaj, hulumtimet tregojnë ndikimin pozitiv të prekjes në aspekte të ndryshme të jetës.

Studimet tregojnë se prekja ndikon në perceptimin; individët që përjetojnë prekje të përshtatshme priren të vlerësojnë situatat dhe njerëzit në mënyrë më të favorshme. Edhe në sportet profesionale, kontakti fizik mes shokëve të skuadrës në fillim të sezonit parashikon suksesin individual dhe atë të ekipit, pavarësisht nga paga apo niveli i aftësive.

Në jetën tonë me ritme të shpejta, është e lehtë të neglizhojmë nevojën bazë për kontakt lëkurë-me-lëkurë. Masazhet e rregullta, një formë e fuqishme e prekjes, janë vërtetuar se reduktojnë stresin, ulin presionin e gjakut dhe ulin nivelet e kortizolit.

Megjithatë, masazhet profesionale nuk janë mënyra e vetme për të përjetuar këto përfitime. Veprimet e thjeshta si një fërkim i shpatullave nga një partner ose mik, një shtrëngim duarsh i fortë, apo edhe përkëdhelja e një kafshe mund të kontribuojnë në uljen e niveleve të stresit dhe përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

Në thelb, prekja nuk është një luks, por një domosdoshmëri për mbijetesë, performancë dhe mirëqenie. Le të kemi prioritet përfshirjen e më shumë kontaktit lëkurë-me-lëkurë në jetën tonë, duke përqafuar fuqinë e tij shëruese në çfarëdo mënyre që na sjell rehati dhe lidhje.

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here