Cikli menstrual shkakton ndryshime strukturore të trurit

Studimet e fundit të kryera në tetor zbulojnë një lidhje midis ciklit menstrual të një gruaje dhe ndryshimeve strukturore në tru. Studiuesit nga Instituti i Menaxhimit të Kohës në UNSW zbuluan se rajone specifike të trurit pësojnë ndryshime në vëllim ose trashësi së bashku me luhatjet hormonale gjatë ciklit menstrual.

Studimet, të cilat përfshinin skanime të detajuara të trurit, u fokusuan në sistemin limbik – një grup strukturash të trurit që rregullojnë emocionet, kujtesën dhe sjelljen. Këto gjetje, ndërsa hedhin dritë mbi reagimin e trurit ndaj ndryshimeve hormonale, nxisin eksplorim të mëtejshëm nëse këto ndryshime ndikojnë në veprimet dhe mendimet e përditshme.

Cikli menstrual i një gruaje, i orkestruar nga ndryshimet hormonale, përgatit trupin për shtatzëni të mundshme. Dy fazat e studimeve hetuan reagimin e trurit gjatë ovulacionit, menstruacioneve dhe fazave të mesme luteale – kjo e fundit e shënuar nga një kulm i progesteronit.

Viktoriya Babenko, studiuesja kryesore nga Universiteti i Kalifornisë në Santa Barbara, kreu skanime të trurit duke përdorur metoda të avancuara MRI, duke zbuluar se përqendrimet më të larta të estrogjenit dhe hormonit luteinizues lidhen me transferimin e zgjeruar të informacionit, veçanërisht në lëndën e bardhë të trurit. Ndërkohë, hormoni stimulues i folikulit u shoqërua me rritjen e trashësisë kortikale dhe progesteroni tregoi efektin e kundërt.

Një studim tjetër, i botuar në Nature Mental Health, u përfshi në gjashtë faza të ciklit menstrual, duke u fokusuar në hipokampus dhe zonat ngjitur. Ky studim lidhi rritjen e estrogjenit me zgjerimin në korteksin parahipokampal, ndërsa progesteroni i ngritur u shoqërua me vëllim më të madh në korteksin perirhinal. Estrogjeni i lartë i kombinuar me progesteron të ulët lidhet me një hipokampus të zgjeruar.

Edhe pse të dy studimet ekzaminuan aspekte të ndryshme anatomike, ata vazhdimisht pohuan se morfologjia e trurit pëson ndryshime të njëkohshme me nivelet e hormoneve gjatë ciklit menstrual.

Studimet hapin rrugën për hetimet e ardhshme mbi ndikimin e mundshëm të strukturës së trurit në funksionalitetin dhe sjelljen, duke pasur implikime për shëndetin mendor. Këto gjetje ofrojnë një bazë të fortë për të kuptuar më tej marrëdhënien e ndërlikuar midis luhatjeve hormonale dhe natyrës dinamike të trurit.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here