Rikthehen maskat në shkollë, ndërsa variantet e fundit të koronavirusit rriten

Mbajtja e maskave me detyrim po kthehen në shkollat publike në Louisville. Ata mund të kthehen në Los Angeles, pas një vendimi të mundshëm këtë javë. Dhe jashtë Atlantës, ku mësimet fillojnë brenda pak ditësh, ato kërkohen për punonjësit e shkollës.

Kjo nuk është ajo për të cilën shpresonin drejtuesit e shkollave kur përshkruanin fillimin e vitit shkollor 2022-2023. Por një pjesë e konsiderueshme e vendit po sheh një rritje të rasteve me Covid-19, sipas të dhënave të postuara nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Për një vit tjetër, pedagogët po përpiqen të përshtaten me luhatjet e Covid. Të dhënat e CDC tregojnë një “nivel komuniteti të lartë” të Covid-19 – një masë e madhe e rasteve dhe shtrimit në spital – në qindra qarqe, pasi nënvariantet e omicron BA.4 dhe BA.5 janë përhapur.

Të gjithë dëshirojnë që të mos kemi nevojë të mbajmë maska, por ekspertët e shëndetit rekomandojnë t’i mbajmë ato për t’i mbajtur njerëzit të sigurt,” tha Bernard Watson, zëdhënës i Shkollave Publike të Qarkut Gwinnett në Gjeorgji, ku niveli i komunitetit është i lartë dhe më shumë se 20,000 punonjësve do t’ju kërkohet ta mbajnë në ndërtesa nëse zona mbetet në një nivel të lartë në ditën e parë të shkollës, 3 gusht. Nxënësit inkurajohen fuqimisht të mbajnë maskë, por nuk  ë shtë e detyrueshme  për shkak të një ligji të fundit shtetëror të quajtur “Akti i heqjes së maskës për Studentët e Gjeorgjisë“, i cili u lejon prindërve të vendosin nëse fëmijët e tyre do të mbajnë maska në shkollë, ose jo.

Por ndërsa disa rrethe shkollore po ndjekin udhëzimet e CDC, i cili rekomandon mbajtjen e maskave në mënyrë universale në ambiente të mbyllura kur nivelet e komunitetit janë të larta, të tjerët po marrin një qasje opsionale të maskave. Disa sisteme shkollore nuk kanë vendosur, duke shpresuar që virusi të zhduket para se të hapet.
Ekspertët vendas të shëndetit kanë këshilluar që megjithëse rastet janë të larta tani, qarku ynë mund të jetë jashtë nivelit “të lartë” deri në fund të gushtit kur mësimet të rifillojnë,” thanë në një email zyrtarët e Distriktit të Unifikuar të Shkollës San Diego.
Ndërkohë, është e paqartë nëse CDC planifikon të nxjerrë më shumë udhëzime për shkollat ndërsa ato rihapen. “Ne po vlerësojmë vazhdimisht udhëzimet tona dhe ndërsa dalin prova të reja të bazuara në shkencë, bëhen përditësimet e nevojshme,” tha në një deklaratë zëdhënësja e CDC, Kristen Nordlund. Rekomandimet më të fundit erdhën në një përditësim të CDC nga maji.

Daniel Domenech, i AASA, shoqata kombëtare e mbikëqyrësve të shkollave, tha se presioni intensiv politik ndikon në vendimmarrje. Edhe në zonat me rrezik të lartë, “ka një rezistencë të tillë nga ana e prindërve, nga ana e komunitetit, nga ana e politikanëve … sa që shumë njerëz thjesht hedhin duart lart në ajër dhe thonë: Mirë, rrimë pa maska.” Mbajtja e maskës ka qenë një shenjë dalluese e jetës shkollore për shumicën e dy viteve të fundit, por gjithnjë e më shumë është bërë si një zgjedhje, jo një kërkesë, në një kohë të vaksinimeve dhe testimeve të përhapura.

Randi Weingarten, presidenti i Federatës Amerikane të Mësuesve, tha se është e qartë se mbajtja e maskës sjell dëme klasë – kur nxënësit me astmë e kanë të vështirë të marrin frymë, për shembull, ose kur fëmijët nuk mund të marrin sinjale nga mësuesit sepse ata nuk mund t’i shohin të gjitha fytyrat e tyre.
Unë i kuptoj plotësisht të dyja anët e kësaj – anën që thotë se ato janë një pengesë për të mësuar dhe anën që thotë se kur varianti omicron është në rritje, ne duhet ta mbajmë atë,” tha Weingarten. Megjithatë, tha ajo, “luftërat rreth mbajtjes së maskës kanë qenë shumë minuese të mësimdhënies dhe të nxënit“.
Çdo komunitet është i ndryshëm,” tha John Heim, drejtori ekzekutiv i Shoqatës Kombëtare të Bordeve të Shkollave. “Ndërsa një komunitet mund të ndjejë se maskat janë të nevojshme, një tjetër jo. Kjo është arsyeja pse vendimet e mbajtjes së maskave duhet të merren në nivel lokal, bazuar në të dhënat shëndetësore lokale dhe të dhëna nga prindërit, studentët, edukatorët dhe anëtarët e tjerë të komunitetit.”
Caitlin Rivers, një epidemiolog dhe studiues i lartë në Qendrën Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore, vuri në dukje se vendimet shtetërore dhe lokale do të luhaten në përgjigje të ndryshimit të numrave të rasteve. Politikat do të tërhiqen kur të bien numrat, tha ajo, “por nëse intensifikohet mjaftueshëm për të tendosur sistemin e kujdesit shëndetësor, për shembull, atëherë është koha për të rifutur kontrollet.”

Dhe pavarësisht lodhjes pandemike, nivelet e larta të komunitetit të Covid duhet të nënkuptojnë mbajtjen e maskës në shkollë dhe testimin e mbikëqyrjes, tha Meagan Fitzpatrick, një epidemiolog dhe një modelues i transmetimit të sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland.

Shkollat nuk duhet të injorojnë që Covid ekziston,” tha Fitzpatrick. “Nëse shkollat nuk marrin hapa për të ndërprerë Covid-in, atëherë Covid do të ndërpresë vitin shkollor.”
Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here