Rregulli 5 orësh: Si ta ktheni një ditë të humbur në një të suksesshme?

Secili prej nesh kemi të njëjtat 24 orë në ditë. Si do t’i shpenzoni orët tuaja?

Më pëlqen të bisedoj herë pas here. Një nga temat e mia të bisedave kryesore – tema kryesore e bisedës së shumicës së njerëzve – është televizioni. Mund të filloj me pyetje, “a po shikon ndonjë gjë të mirë për momentin?” Kjo shpesh hap një diskutim gjysmë të mirë, kryesisht argëtues. Por ndonjëherë, entuziazmi im i hapjes bie. Personi tjetër thotë diçka si, “Oh, nuk kam kohë për të parë TV”.

Është një përgjigje që më shqetëson. E para, është e shoqëruar me një frymë jo të vogël përbuzjeje: nëse shikoni TV, duhet të jeni dembel. Por më së shumti, më shqetëson sepse nuk është rreptësisht e vërtetë. Ajo që njerëzit nënkuptojnë është: “Unë i kam dhënë përparësi gjërave të tjera në ditën time.” Dhe kjo është diçka e mirë. Secili prej nesh ka vlerat, shqetësimet dhe preferencat tona personale.

Nuk kam kohë për të parë TV” do të thotë “TV nuk më intereson aq shumë sa kjo apo ajo gjë“.

Fakti është se ne të gjithë kemi të njëjtin numër orësh në ditë dhe na takon ne të vendosim se si do t’i kalojmë ato. Disa njerëz me siguri do të kenë më shumë “orë të lira” se të tjerët, por për shumicën prej nesh, ne kemi të paktën disa orë për të shpenzuar siç duam. Dhe sipas “rregullit 5-orësh“, mënyra se si ne zgjedhim t’i kalojmë ato orë mund të nënkuptojë ndryshimin midis suksesit dhe mediokritetit.

Anatomia e një dite
Një ditë ka 24 orë (ose 1,440 minuta, nëse vërtet ju pëlqen ta llogaritni jetën tuaj). Mesatarisht, një person fle rreth 8 orë (me holandezët që flenë më së shumti dhe singaporianët më pak). Kjo lë 16 orë zgjimi për t’u shpenzuar (kam frikë se kasetat “mësoni ndërsa jeni duke fjetur” nuk ka të ngjarë të funksionojnë). Ne duhet të zbresim shtatë deri në tetë orë në ditë gjatë të cilave shumica e njerëzve punojnë, megjithëse holandezët e përgjumur punojnë pak më pak. Pra, kemi nëntë orë të mbetura.

Pjesa më e madhe e këtyre nëntë orëve merren nga administrimi i jetës: pazari, punët e shtëpisë, puna e papaguar (p.sh. kujdesi për fëmijët) dhe ngrënia dhe pirja. Sigurisht, ka dallime masive kulturore që fshihen në atë kategori. Për shembull, siç zbulojnë të dhënat e Our World Data njerëzit në Francë, Greqi, Itali dhe Spanjë raportojnë se shpenzojnë më shumë kohë duke ngrënë sesa njerëzit në shumicën e vendeve të tjera evropiane. Vendi ku njerëzit shpenzojnë më pak kohë duke ngrënë dhe pirë janë SHBA-të (63 minuta).

Çuditërisht, ka një pabarazi të madhe në mënyrën se si puna e kujdesit ose puna e papaguar ndahet sipas gjinive. Sipas OECD, “Në gjithë botën, gratë shpenzojnë dy deri në dhjetë herë më shumë kohë në punë të kujdesit të papaguar sesa burrat“. Kjo ka një efekt negativ në sa orë të kohës së lirë duhet të kalojnë gjinitë. Për shembull, në Norvegji dhe Zelandën e Re ndryshimi është pothuajse i papërfillshëm. Megjithatë, në Portugali dhe Indi, burrat kanë 50% më shumë kohë të lirë sesa gratë.

Rregulli 5 orësh
Shumica e njerëzve kanë të paktën disa orë për të bërë atë që duan. Për më shumë se gjysmën e popullsisë, ato orë harxhohen për adhurimin e telefonit që nuk lidhet me punën. Por këta nuk janë njerëzit që do të bëhen sipërmarrësit, novatorët dhe historitë e suksesit të së nesërmes.

Gjatë dekadave të fundit, ka lindur një industri e shtëpive që shqyrton dhe zbërthen zakonet dhe vlerat e milionerëve “të bërë vetë“. Një nga gjetjet kryesore që shfaqet vazhdimisht dhe përsëri njihet si “rregulli 5-orësh“. Me pak fjalë, ky është rregulli ku ne kalojmë një orë në ditë duke mësuar, reflektuar dhe menduar. Rregulli daton nga Benjamin Franklin, i cili do t’i kushtonte (të paktën) një orë çdo ditë në mënyrë specifike për të mësuar diçka të re. Franklin ngrihej herët për të lexuar dhe shkruar. Ai madje ngriti klubin e tij të artizanëve dhe eksperimentuesve. Sot, Elon Musk, Oprah Winfrey dhe Bill Gates përdorin të gjithë një version të rregullit 5-orësh.

Ideja është që t’i kushtoni një orë të ditës tuaj edukimit: ushtron mendjen, përmirëson aftësitë tuaja dhe provon një disiplinë të madhe. Në edukim, rregulli 5-orësh na jep njohuri dhe aftësi.

Si ta kaloni orën tuaj
Edhe duke pranuar urtësinë në rregullin 5-orësh, ai ende mund të jetë i frikshëm. Pas një dite të gjatë, me sy të lodhur dhe një dhimbje koke pulsuese, shumica prej nesh do të synojnë telekomandën e televizorit, jo Tolstoin. Por këtu janë tre “hapat e parë” drejt rregullit 5-orësh.

Mësoni… sido që të mundeni. Leximi i një libri të printuar është një mënyrë për të mësuar, por nuk është e vetmja mënyrë. Në fakt, nëse nuk ju pëlqen të lexoni aq shumë, ka të ngjarë që gjithsesi të mësoni më pak prej tij. Sot, podkastet, librat audio dhe radioja e folur janë të gjitha mënyra të shkëlqyera për të kaluar orën tuaj. Për më tepër, interneti është plot me artikuj edukativë, zbavitës dhe ndriçues me formë të gjatë, të cilët janë shumë më të tretshëm sesa artikujt e mëdhenj e të mundimshëm.

Eksperimentoni. Të përmirësosh veten nuk do të thotë gjithmonë të mbushësh kokën me fakte. Njerëzit më të suksesshëm në jetë nuk ishin ata që u penguan në një thesar magjik në pyll, por që u përpoqën dhe dështuan, u përpoqën dhe dështuan përsëri. Në librin e tij Adapt: Pse suksesi gjithmonë fillon me dështime, Tim Harford thotë se suksesi do të thotë që ne “së pari, të kërkojmë ide të reja dhe të provojmë gjëra të reja; së dyti, kur provoni diçka të re, bëjeni atë në një shkallë ku dështimi është i mbijetueshëm; së treti, kërkoni reagime dhe mësoni nga gabimet tuaja ndërsa ecni përpara.” Provoni diçka të re. Provoni diçka ndryshe. Kur eksperimentojmë, argëtohemi dhe mësojmë shumë.

Pasqyrimi. Dështimi është i vlefshëm vetëm për aq sa përmirëson të ardhmen. Sipas fjalëve të Samuel Beckett, “Provo sërish. Dështo përsëri. Dështo më mirë.” Çdo dështim është i ndryshëm dhe çdo humbje është më afër fitores se e fundit. Ka shumë mënyra për të reflektuar. Për disa, mund të nënkuptojë një ditar, ose dhjetë minuta të shpenzuara thjesht duke përtypur. Për të tjerët, mund të nënkuptojë t’i bisedosh gjërat dhe të shpaketosh atë që ndodhi. Kur reflektojmë për ditët tona dhe gabimet tona, ne i kthejmë dështimet në përvoja mësimore.

Pra, pse të mos e lëshoni rregullin 5-orësh? Në rastin më të keq, do t’ju bëjë pak më interesant në mbledhjen e ardhshme familjare. Në rastin më të mirë, mund t’ju bëjë të vleni të paktën disa milionë dollarë.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here