Rrjedhja e gazit Nord Stream mund të jetë një fatkeqësi e re klimatike

Pishina e gjerë 700 metra e ujit që flluskon në Detin Baltik e shkaktuar nga këputja e tubacioneve të gazit Nord Stream tregon për një katastrofë të re klimatike.

Është më e dukshme nga tre rrjedhjet e mëdha të gazit që rrjedhin nga tubacionet që lidhin Rusinë me Gjermaninë. Shkencëtarët po përpiqen të zbulojnë se sa metan, një nga gazrat më të fuqishëm serë, ka ikur tashmë në atmosferë. Frika është se mund të jetë një nga shpërdarjet më të këqija ndonjëherë.

Shkaku i tre çarjeve pothuajse të njëkohshme të tubacionit nuk është konfirmuar, por zyrtarët gjermanë dhe amerikanë thanë se incidenti dukej si sabotim.

Ndërsa tubacionet Nord Stream 1 u ndaluan – dhe Nordstream 2 nuk kishte filluar asnjëherë – të gjithë përmbanin gaz natyror nën presion, pjesa dërrmuese e të cilit është metan.

Duke pasur parasysh se, mbi njëzet vjet, një ton metan ka një ndikim klimatik më shumë se 80 herë më shumë se CO2, potenciali për një ngjarje masive dhe shumë të dëmshme emetimi është shumë shqetësues,” tha David McCabe, shkencëtar i lartë në Task Forcën e Ajrit të Pastër, një organizatë jofitimprurëse për klimën. “Ka një sërë pasigurish, por nëse këto tubacione dështojnë, ndikimi në klimë do të jetë katastrofik dhe madje mund të jetë i paprecedentë.”

Vlerësimi i sasisë së saktë të metanit që ka dalë në atmosferë është një detyrë jashtëzakonisht sfiduese. Shumë të ashtuquajtura ngjarje super-emetuese – shkarkime të mëdha të vazhdueshme të metanit – janë kapur nga imazhet satelitore mbi tubacionet me bazë tokësore ose vendet e prodhimit të karburanteve fosile. Por kapja e të dhënave të sakta mbi ujë, është shumë më sfiduese duke pasur parasysh dritën që reflekton në sipërfaqe.

Ka një sërë pasigurish të tjera kryesore – sa gaz kishte në tubacione në atë kohë, në çfarë temperature dhe presioni po mbahej dhe sa e madhe ishte madhësia e këputjes në tubacione. Edhe kur gazi del, një pjesë ka të ngjarë të jetë shpërndarë në ujë, por kjo varet gjithashtu nga dendësia e jetës mikrobike, si dhe nga thellësia. Për të marrë lexime të sakta, një aeroplan ndoshta do të duhet të marrë matje nga ajri.

Përkundër kësaj, shkencëtarët në mediat sociale shpejtuan të bënin disa llogaritje se sa metan mund të kishte shpëtuar. Andrew Baxter, drejtor i strategjisë së energjisë në Fondin e Mbrojtjes së Mjedisit, vlerësoi se rreth 115,000 tonë metrikë metan janë përhapur, ekuivalente me rreth 9.6 milionë tonë metrikë dioksid karboni. Në terma realë, ky është i njëjti ndikim klimatik si emetimet nga 2 milionë makina me benzinë gjatë një viti, ose dy termocentrale e gjysmë me qymyr.

Njësia e Bashkimit Evropian e Greenpeace e vendos shifrën edhe më të lartë – potencialisht deri në 30 milionë tonë metrikë ekuivalent CO2. Nëse këto vlerësime janë afër të qënit të sakta, do të ishte një nga rrjedhjet më të mëdha të metanit ndonjëherë. Lëshimi më i madh i njohur në SHBA, ndodhi në objektin e magazinimit të gazit në Aliso Canyon, Los Angeles, në vitin 2015, ku rreth 97,100 tonë metrikë metan u emetuan gjatë disa muajve.

Efekti më i drejtpërdrejtë i këtyre rrjedhjeve të gazit në klimë është shtesa e metanit të fuqishëm të gazit serrë”, tha Dave Reay, drejtor ekzekutiv i Institutit të Ndryshimeve Klimatike në Edinburg. “Thënë kjo, kjo është një flluskë e vogël në oqean në krahasim me sasitë e mëdha të të ashtuquajturit ‘metan i arratisur’ që emetohen çdo ditë në mbarë botën për shkak të gjërave si fraktimi, minierat e qymyrit dhe nxjerrja e naftës.”

Ndërsa rrjedhjet e metanit janë të dëmshme për klimën, ato nuk përbëjnë një kërcënim të rëndësishëm për mjedisin detar, tha Ministria Gjermane e Mjedisit në përgjigje të një kërkese për koment, duke theksuar rastet e mëparshme kur gazi ishte shkarkuar për shkak të shpimeve në Detin e Veriut. Ata shtuan se po shkëmbenin informacione me ekspertë nga Danimarka dhe Suedia.

Unë nuk mendoj se është rastësi që kjo ka ndodhur në ditën kur u hap gazsjellësi Baltik,” tha Jutta Paulus për ngjarjen. Presidenti Vladimir Putin po na thotë “sigurohuni që e dini se çfarë po bëni kur po aplikoni më shumë sanksione ndaj nesh. Ne duhet të përdorim të gjitha mundësitë për të aplikuar efiçencën e energjisë dhe për të rritur burimet e rinovueshme.”
Burimi: Financial Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here