SHBA autorizon vaksinën Pfizer për fëmijët 5 deri në 11 vjeç

Administrata e Ushqimit dhe Barnave autorizoi të premten vaksinën me dozë më të ulët Covid-19 të Pfizer-BioNTech për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, duke e bërë atë të disponueshme për 28 milionë fëmijë në SHBA, shkruan Reuters.

Lëvizja e FDA-së vjen disa ditë pasi komiteti i saj këshillues votoi 17-0, me një abstenim, në favor të rekomandimit të vaksinës për fëmijët. Komiteti arriti në përfundimin se përfitimet e vaksinimit tejkalojnë rreziqet e tij.

Gjatë një konference për shtyp të premten, Komisioneri në detyrë i FDA Dr. Janet Woodcock dhe drejtoresha e Qendrës së FDA për Vlerësimin dhe Kërkimin Biologjik Dr. Peter Marks theksoi sigurinë dhe efektivitetin e vaksinës.

Megjithëse fëmijët janë më pak të ndjeshëm ndaj të qënurit të sëmurë në gjendje të rëndë nga Covid, më shumë se 1.9 milionë fëmijë të moshës 5 deri në 11 vjeç kanë rezultuar pozitivë për koronavirus gjatë rrjedhës së pandemisë dhe më shumë se 8,400 janë shtruar në spital në SHBA, tha Dr. Fiona Havers, një zyrtar mjekësor me Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, komitetit këshillues të FDA të martën.

Nëntëdhjetë e katër fëmijë kanë vdekur nga Covid, duke e bërë atë shkakun e tetë kryesor të vdekjes në këtë grupmoshë, tha ajo. Fëmijët që rezultojnë pozitivë për Covid janë gjithashtu në rrezik për sindromën inflamatore multisisteme tek fëmijët, ose MIS-C, një gjendje e rrallë inflamatore.

Që nga tetori. 4, deri në 5,217 fëmijë të të gjitha moshave kanë zhvilluar MIS-C dhe 46 kanë vdekur, tha Havers, duke shtuar se gjendja ishte më e zakonshme tek fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç.

Vaksina për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç është një dozë më e vogël se ajo që u jepet atyre 12 vjeç e lart – 10 mikrogramë mARN kundrejt 30 mikrogramëve. Ashtu si tek të rriturit, seria e plotë e vaksinimit përbëhet nga dy doza të dhëna me një distancë prej tre javësh.

Vaksina e Pfizer për Covid është plotësisht e aprovuar për adoleshentët dhe të rriturit 16 vjeç e lart dhe mund të jepet nën autorizimin e përdorimit urgjent për fëmijët dhe adoleshentët 12 deri në 15 vjeç. Është vaksina më e përdorur në SHBA, me më shumë se 243 milionë doza të dhëna që nga e marta, sipas CDC-së.

Burimi: Reuters

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here