Shumica e gjermanëve kërkojnë rikthimin e kufirit të shpejtësisë në autostradë

Qeveria e re e mundshme e Gjermanisë tashmë ka përjashtuar një kufizim të përgjithshëm të shpejtësisë së autostradë – edhe pse popullsia e dëshiron atë, sipas një sondazhi të ri.

Në marrëveshjen e tyre paraprake, partitë e koalicionit në bisedime për të formuar një qeveri të re – Social Demokratët (SPD), Të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë (FDP) – thanë se nuk kishin plane për të vendosur një kufi shpejtësie në rrjetin rrugor të Gjermanisë. Por një shumicë në rritje e njerëzve në Gjermani janë në favor të saj, tregon një sondazh nga transmetuesi gjerman ARD.

Kur u pyetën për masat e ndjeshme për mbrojtjen e mjedisit dhe klimës, një shumicë e qartë (60 përqind) thanë se një kufizim i shpejtësisë prej 130 kilometrash në orë në të gjitha shtrirjet e autostradave ishte një hap në drejtimin e duhur, sipas sondazhit të ARD-DeutschlandTrend.

Kjo shifër është tre përqindje pikë më e lartë se në qershor, duke sinjalizuar se mbështetja për një kufi shpejtësie po rritet.

Marrëveshja e përfunduar nga SPD, të Gjelbrit dhe FDP si bazë për bisedimet e koalicionit thotë se “nuk do të ketë kufi të përgjithshëm shpejtësie”.

Kjo do të thotë se partia e Gjelbër ka hequr dorë nga premtimi i tyre në manifeston e tyre për të vendosur një kufizim të përgjithshëm shpejtësie prej 130 km/orë në autostradat gjermane.

FDP liberale është ashpër kundër një kufiri të tillë në autostradat, të cilat janë të famshme në mbarë botën si disa nga të vetmet autostrada ku drejtuesit e makinave mund të ngasin aq shpejt sa të duan pa shkelur ligjin në disa vende.

Gjermanët kundër kostove më të larta për çmimet e ushqimit, karburantit dhe energjisë.

Sondazhi i ARD pyeti gjithashtu gjermanët se çfarë mendonin për masat e tjera të mundshme për mbrojtjen e klimës. Taksat më të larta për llojet e ushqimeve, karburanteve dhe çmimeve të energjisë si një mënyrë për të ndihmuar në mbrojtjen e klimës nuk u favorizuan nga popullsia. Vetëm 39 përqind e të anketuarve thanë se mendonin se rritja e çmimit për produktet me bazë shtazore ishte masa e duhur – nëntë pikë përqindje më pak se në qershor. Ndërkohë, 57 për qind thanë se rritja e çmimeve të mishit dhe produkteve të qumështit do të ishte një hap në drejtimin e gabuar. Një rritje e mundshme e mëtejshme e çmimit të benzinës u prit me edhe më shumë kundërshtime: 78 për qind ishin kundër dhe vetëm 19 për qind pro.

Burimi: ARD

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here