Shkencë: Një model i embrionit njerëzor, pa spermë apo vezë

Shkencëtarët kanë rritur një entitet që i ngjan shumë një embrioni të hershëm njerëzor, pa përdorur spermë, vezë apo mitër.

Ekipi i Institutit Weizmann thotë se “modeli i tyre i embrionit“, i bërë duke përdorur qeliza staminale, duket si një shembull tekstual i një embrioni të vërtetë 14-ditor.

Madje ky embrion lëshoi hormone që e ktheu në rezultat pozitiv testin e shtatzënisë në laborator.

Ambicia për modelet e embrionit është të sigurojë një mënyrë etike për të kuptuar momentet më të hershme të jetës sonë.

Javët e para pasi një spermë fekondon një vezë është një periudhë ndryshimi dramatik – nga një koleksion qelizash të paqarta në diçka që përfundimisht bëhet e dallueshme në një skanim të foshnjës.

Kjo kohë vendimtare është një burim kryesor i abortit dhe defekteve të lindjes, por i kuptuar keq.

Është një kuti e zezë dhe kjo nuk është një klishe – njohuritë tona janë shumë të kufizuara,” tha Prof. Jacob Hanna, nga Instituti i Shkencave Weizmann.

Materiali fillestar
Hulumtimi i embrionit është ligjërisht, etikisht dhe teknikisht i ngarkuar. Por tani ka një fushë me zhvillim të shpejtë që imiton zhvillimin natyror të embrionit.

Ky hulumtim, i publikuar në revistën Nature, përshkruhet nga ekipi izraelit si modeli i parë “i plotë” i embrionit për imitimin e të gjitha strukturave kryesore që dalin në embrionin e hershëm.

Në vend të një sperme dhe veze, materiali fillestar ishin qelizat burimore naive të cilat u riprogramuan për të fituar potencialin për t’u bërë çdo lloj indi në trup.

Kimikatet u përdorën më pas për të nxitur këto qeliza burimore në katër lloje qelizash të gjetura në fazat më të hershme të embrionit njerëzor:

  • qelizat epiblaste, të cilat bëhen embrioni i duhur (ose fetusi)
  • qelizat trofoblaste, të cilat shndërrohen në placentë
  • qelizat hipoblastike, të cilat bëhen qese mbështetëse e të verdhës
  • qelizat e mezodermës ekstraembrionale
Një total prej 120 prej këtyre qelizave u përzien në një raport të saktë.

Rreth 1% e përzierjes filloi udhëtimin e grumbullimit spontan të tyre në një strukturë që i ngjan, por jo identike, një embrioni njerëzor.

Modelet e embrionit u lejuan të rriteshin dhe zhvillohen derisa të ishin të krahasueshme me një embrion 14 ditë pas fekondimit. Në shumë vende, ky është kufiri ligjor për kërkimin normal të embrionit.

Shpresa është se modelet e embrionit mund t’i ndihmojnë shkencëtarët të shpjegojnë se si shfaqen lloje të ndryshme qelizash, të dëshmojnë hapat më të hershëm në ndërtimin e organeve të trupit ose të kuptojnë sëmundjet e trashëguara ose gjenetike.

Tashmë, ky studim tregon se pjesë të tjera të embrionit nuk do të formohen nëse qelizat e hershme të placentës nuk mund ta rrethojnë atë.

Madje flitet për përmirësimin e shkallës së suksesit të fekondimit in vitro (IVF) duke ndihmuar për të kuptuar pse disa embrione dështojnë ose duke përdorur modelet për të testuar nëse ilaçet janë të sigurta gjatë shtatzënisë.

Por shkalla aktuale e dështimit prej 99% do të duhet të përmirësohet. Do të ishte e vështirë të kuptohej se çfarë po shkonte keq në abortin spontan ose infertilitet nëse modeli nuk arrinte të mblidhej vetë shumicën e kohës.

Puna ngre gjithashtu pyetjen nëse zhvillimi i embrionit mund të imitohet pas fazës 14-ditore.


Dhe sa më shumë që këto modele i afrohen një embrioni aktual, aq më shumë pyetje etike ngrihen.

Ata nuk janë embrione normale njerëzore, janë modele embrionale, por janë shumë afër tyre.

Studiuesit theksojnë se do të ishte joetike, e paligjshme dhe në fakt e pamundur për të arritur një shtatzëni duke përdorur këto modele embrionale – grumbullimi i 120 qelizave së bashku shkon përtej pikës që një embrion mund të implantohet me sukses në mukozën e mitrës.
Burimi: bbc.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here