Shkencëtari i Harvardit sugjeron se universi ynë u krijua në një laborator

Është një teori bindëse dhe e frikshme

Qytetërimet e avancuara
Një shkencëtar i Harvardit ka një teori interesante se si u formua universi ynë: në një laborator sipas “klasës” më të lartë të formës së jetës.

Avi Loeb, autori më i shitur dhe ish-drejtuesi i departamentit të astronomisë në Harvard, shkroi një shkrim në Scientific American këtë javë duke pohuar se universi mund të ishte formuar në një laborator nga një “qytetërim teknologjik i avancuar“. Nëse është e vërtetë, ai tha se historia e origjinës do të unifikonte idenë fetare të një krijuesi me idenë laike të gravitetit kuantik.

Meqenëse universi ynë ka një gjeometri të sheshtë me një energji neto zero, një qytetërim i avancuar mund të kishte zhvilluar një teknologji që krijoi një univers foshnje nga asgjëja përmes tunelimit kuantik,” shkroi Loeb.

Qytetërimi i klasës A
Një nga idetë më interesante të paraqitura në një artikull të mbushur me to është sistemi i klasifikimit të qytetërimit. Loeb tha se si një qytetërim teknologjik i nivelit të ulët, njerëzit janë të klasës C (ose një qytetërim i varur nga ylli i tij pritës).

Nëse dhe kur teknologjia jonë përparon deri në pikën ku mund të bëhemi të pavarur nga Dielli, do të ishim të klasës B. Nëse mund të krijojmë universet tona të foshnjave në një laborator (si krijuesit tanë teorikë) do të ishim të klasës A.

Natyrisht, ka një numër të madh gjërash në rrugën tonë – pengesa më e madhe është paaftësia jonë për të krijuar një “dendësi mjaft të madhe të energjisë së errët brenda një rajoni të vogël“, tha Loeb. Megjithatë, nëse dhe kur arrijmë ndonjëherë atje, do të jemi në gjendje t’u bashkohemi krijuesve tanë teorikë në klasën A!

Në çdo rast, teoria është bindëse, përulëse dhe paksa e frikshme gjithashtu. Nëse duhen besuar edhe teoritë e kaluara të Loeb-it, ka të ngjarë që të mos jemi të vetmit që mund të fitojmë statusin e klasës A.

Burimi: The Byte
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here