Shkollat po përballen me mungesën e mësuesve

Distriktet e shkollave rurale të Teksasit po kalojnë në javë katërditore këtë vjeshtë për shkak të mungesës së personelit. Florida po u kërkon veteranëve që nuk kanë trajnim në mësimdhënie të hyjnë në klasa. Arizona i lejon studentët të “ndërhyjnë” dhe të edukojnë fëmijët.

Mungesa e mësuesve në Amerikë ka arritur nivele krize – dhe zyrtarët e shkollave janë duke u përpjekur të sigurohen që kur studentët të kthehen në klasa, dikush do të jetë aty për t’i edukuar ata.

Nuk e kam parë kurrë kaq keq situatën,” tha Dan Domenech, drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Mbikqyrësve të Shkollës, për mungesën e mësuesve. “Tani për tani, është numri një në listën e problemeve me të cilat përballen distriktet shkollore… domosdoshmëria është nëna e shpikjes dhe rrethet ndodhura në këtë pozitë do të duhet të gjejnë një zgjidhje.

Studentët e këtij viti kanë nevojë për një shkollë verore. Disa rrethe nuk mund ta përballojnë për shkak të mungesës së stafit.

Është e vështirë të dihet saktësisht se sa klasa në SHBA kanë mungesë mësuesish për vitin shkollor 2022-2023; asnjë bazë e të dhënave kombëtare nuk e gjurmon me saktësi çështjen. Por raportet e nivelit të shtetit dhe qarkut janë shfaqur në të gjithë vendin duke detajuar mungesat e personelit që variojnë nga qindra në mijëra – dhe mbeten të hapura ndërsa vera mbaroi.

Shoqata e Arsimit Shtetëror të Nevadës vlerësoi se rreth 3,000 vende mësimdhënie mbetën vakante në 17 distriktet shkollore të shtetit që nga fillimi i gushtit. Në një raport të janarit, Shoqata e Drejtorëve Rajonal të Shkollave të Illinois zbuloi se 88% e distrikteve shkollore në mbarë vendin kishin “probleme të mungesës së mësuesve” – ndërsa 2,040 pozicione mësuesish ishin ose të lira, ose të mbushura me një punë “më pak se të kualifikuar“. Dhe në zonën e Hjustonit, pesë distriktet më të mëdha shkollore të gjitha raportojnë midis 200 dhe 1000 pozicione mësimore të hapura.

Carlton Jenkins, mbikëqyrësi i Distriktit të Shkollës Metropolitane Madison në Wisconsin, tha se mësuesit janë aq të paktë sa që mbikëqyrësit në të gjithë vendin kanë zhvilluar një rrjet “pëshpëritës” për të paralajmëruar njëri-tjetrin kur edukatorët lëvizin midis shteteve.

Ne jemi në një pikë tani, ku nëse kam njerëz që duan të transferohen në Kaliforni, unë telefonoj dhe jap një referim shumë shpejt,” tha ai. “Dhe nëse dikush vjen nga diku tjetër – le të themi Minesota – unë kam kolegë mbikëqyrës në Minesota, ata telefonojnë dhe thonë: “Hej, unë kam mësues që po vijnë tek ju.

Pse shkollat amerikane kanë mungesë të personelit? 

Ekspertët tregojnë për një grumbull faktorësh, duke përfshirë djegien e profesionit të mësuesit të shkaktuar nga pandemia, pagat e ulëta dhe ndjenjën e disa edukatorëve se politikanët dhe prindërit – dhe nganjëherë anëtarët e bordit të tyre të shkollës – kanë pak respekt për ta, dhe profesionin e tyre mes një lufte kulturore në rritje që ka parë që shumë rrethe dhe shtete të miratojnë politika dhe ligje që kufizojnë atë që mësuesit mund të thonë për historinë, racën, racizmin, seksualitetin gjinor dhe orientues të Shteteve të Bashkuara, si dhe për çështjet LGBTQ.

Situata politike në Shtetet e Bashkuara, e kombinuar me pasojat legjitime të Covid, ka krijuar këtë mungesë,” tha Randi Weingarten, president i Federatës Amerikane të Mësuesve. “Kjo mungesë është artificiale.”

Zgjidhjet paliative për mungesën e personelit përfshijnë ofrimin e pagave më të mira për mësuesit deri te rritja e grupit të njerëzve të kualifikuar si edukatorë dhe rritja e numrit të klasave. Por shumë nga këto rregullime të përkohshme ka të ngjarë të dëmtojnë studentët duke zvogëluar aftësinë e tyre për të mësuar, parashikoi Dawn Etcheverry, president i Shoqatës së Arsimit Shtetëror të Nevadës.

Kur filloni të dyfishoni orët e mësimit, mësuesit nuk e kanë atë kontaktin një-në-një me studentët, atë aftësi personale për të kuptuar se çfarë ka nevojë studenti, si në aspektin akademik ashtu edhe në atë shoqëror“, tha Etcheverry.

Danika Mills, një ish-terapiste në shkollë dhe drejtoreshë shtetërore e Unite Us, një kompani teknologjie që lidh ofruesit e shërbimeve shëndetësore dhe sociale, tha se kjo rënie në cilësinë e arsimit vjen në momentin më të keq të mundshëm. Fëmijët e shkollave amerikane janë ende duke luftuar për t’u rikuperuar nga pandemia e koronavirusit, tha ajo, dhe muajt e të mësuarit në internet kanë shkaktuar ndikimin e tyre në përparimin akademik, aftësitë sociale dhe shëndetin mendor te nxënësit.

Ne e dimë se studentët e të gjitha moshave kanë përjetuar një rënie të mprehtë të performancës akademike gjatë pandemisë dhe tani është koha për t’i korrigjuar ato ndryshime,” tha Mills. “Në vend të kësaj, unë mendoj dhe kam frikë se po përballemi me një rënie edhe më të madhe.

Të dhënat federale tregojne se çështjet e sjelljes dhe mungesat në shkollë janë në rritje

Rrethi Shkollor i Qarkut Clark në Nevada, i cili u shërben 320,000 nxënësve, është një nga shumë sisteme shkollore që marrin një qasje të thjeshtë ndaj mungesës së personelit duke provuar zgjidhje të shumta në të njëjtën kohë. Duke shpresuar për të reduktuar rreth 1,300 vendet e lira të mësimdhënies, distrikti ka rritur pagat fillestare të mësuesve me 7,000 dollarë dhe po ofron një “bonus zhvendosjeje” prej 4,000 dollarësh për mësuesit e rinj që largohen nga shkolla, shteti ose më shumë se 100 milje. Në një intervistë, kryeinspektori Jesus F. Jara tha se distrikti po u jep punonjësve gjithashtu një “bonus mbajtjeje” deri në 5,000 dollarë për të qëndruar në punët e tyre.

Por, me shkollën që ka filluar sor, distrikti ka ende vetëm 92% personel, tha Jara. Dhe – megjithë përpjekjet “rreth orarit” të ekipit të tij të burimeve njerëzore – ai nuk mendon se distrikti do ta mbyllë hendekun në kohë.

Më 8 gusht, distrikti filloi masat korrigjuese, tha Jara, duke përfshirë tërheqjen e administratorëve të zyrave qendrore për të punuar si zëvendësues dhe kombinimin e klasave të shumta në hapësira të mëdha si auditore apo gjimnaze.

Rrethe dhe shtete të tjera po përpiqen për zgjidhje më pak ortodokse. Një ligj i ri shtetëror në Arizona, i nënshkruar nga guvernatori Doug Ducey (R) muajin e kaluar, i lejon studentët të marrin punë mësimore. Një ligj i ngjashëm, i cili hyri në fuqi në Florida më 1 korrik, ofron pozicione mësimore në K-12 për veteranët ushtarakë që kanë shërbyer të paktën katër vjet. Veteranët nuk kanë nevojë për një diplomë bachelor, por duhet të kenë fituar të paktën 60 kredite kolegji duke ruajtur një mesatare minimale të notës 2.5.

Andrew Spar, president i Shoqatës së Arsimit në Florida, tha se nevoja për mësues në shtetin e tij është e tmerrshme: shoqata e tij vlerëson se ka të paktën 8,000 vende të lira mësimore këtë vit, nga 5,000 vitin e kaluar. ish. Por Spar nuk mendon se programi i veteranëve është “me të vërtetë një zgjidhje” sepse mund të çojë njerëz të pakualifikuar në klasa.

Unë mendoj se ne të gjithë e vlerësojmë atë që veteranët tanë kanë bërë për vendin tonë në drejtim të mbrojtjes së lirive tona këtu dhe jashtë vendit,” tha ai. “Por vetëm sepse keni qenë në ushtri nuk do të thotë se do të jeni një mësues i madh.”

Ndërkohë, bordi i shkollës dhe mbikëqyrësi i Distriktit të Pavarur Shkollor në Tucson, Arizona, planifikojnë të plotësojnë boshllëkun e mësuesve të matematikës – sistemi nuk ka 24 persona, së bashku me 102 mësues të tjerë – duke dërguar një numër të vogël nxënësish në mësimin online për një pjesë të ditës. Distrikti mund të punësojë mësues matematike virtuale nga një kompani arsimore në internet me bazë në Çikago, raportoi Tucson Sentinel. Kryeinspektori nuk iu përgjigj një kërkese për koment.

Dhe në Distriktin Shkollor të Pavarur të Mineral Wells dhe Distriktin Shkollor të Pavarur Chico në Teksas, zyrtarët kanë kaluar në një javë shkollore katër-ditore për vitin e ardhshëm shkollor. Në të dy rrethet, të cilat janë të vogla dhe rurale, drejtuesit e shkollave thanë se ndryshimi kishte për qëllim tërheqjen dhe mbajtjen e mësuesve mes mungesave të konsiderueshme të stafit, raportoi Texas Tribune. Asnjë rajon nuk iu përgjigj një kërkese për koment.

Në distriktin shkollor të Madison, Wisconsin, mbikëqyrësi Jenkins tha se me një muaj deri në fillimin e shkollës më 1 shtator, zyrtarët po punonin ende për të plotësuar 199 pozicione mësimdhënëse dhe 124 pozicione jo mësimdhënëse.

Por asnjë fëmijë nuk do të ketë mungesë të një të rrituri në klasë në vjeshtë, tha ai, pasi distrikti rekrutoi me sukses 269 mësues zëvendësues të kualifikuar – kryesisht duke rritur normat e pagave zëvendësuese këtë pranverë. Jenkins tha se shpreson që gjatë vitit distrikti mund të bindë të paktën disa nga ata zëvendësues që të kthehen në mësues me kohë të plotë.

Ne thjesht do t’i ndjekim ata,” tha Jenkins. Stimujt fillestarë do të përfshijnë “furnizime të menjëhershme. Çdo mësues e pëlqen kalendarin e tyre, apo jo? Pra, ne u ofrojmë orare, gjëra të vogla – dhe kemi planifikuar gjëra të tjera që nuk dua t’i zbuloj, sepse nuk dua të prish surprizën.”

Shkollat luftojnë për të përmbushur nevojat në rritje të shëndetit mendor, tregojnë të dhënat

Në shkollat publike në kontenë Fairfax, distrikti më i madh i Virxhinias, kryeinspektorja Michelle Reid tha se 97% e pozicioneve të mësimdhënies plotësohen rreth tre javë përpara fillimit të semestrit.

Ne rekrutojmë dhe përpunojmë aplikime dhe punësojmë edukatorë gjatë gjithë kohës,” tha ajo. “Ne synojmë të vazhdojmë të rekrutojmë dhe punësojmë mësues çdo ditë me afrimin e vitit të ri shkollor.”

Sidoqoftë, distrikti ka filluar të zhvillojë plane rezervë, tha Reid. Edhe pse detajet ndryshojnë nga kampusi në kampus, një strategji e mundshme është që të kthehen administratorët me licenca mësimore në klasa – por “shpresojmë se nuk do të na duhet ta përdorim atë”.

Leslie Houston, presidente e Shoqatës së Arsimit Fairfax, tha se ajo kurrë nuk kishte parë kaq shumë mësues të largoheshin nga postet e tyre, sepse ata ndjeheshin të përçmuar, kryesisht nga politikanët dhe disa prindër.

Kur njerëzit po rrihnin mësuesit dhe ishin vërtet keqdashës për atë që po bënim dhe çfarë nuk po bënim,” tha Houston, “Unë nuk mendoj se ata me të vërtetë po mendonin, ‘Kush do t’i mësojë fëmijët e mi? “

Burimi: GAA Times
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here