Si lufta e Rusisë po shkurton prodhimin global të automjeteve

Pushtimi rus i Ukrainës ka bërë që ekspertët e industrisë së automobilave të ulin parashikimet e prodhimit dhe shitjeve për dy vitet e ardhshme. Kriza ka mbyllur fabrikat në Evropën Lindore dhe ka shkaktuar rritje të çmimeve të lëndëve të para.

Disa fabrika në Ukrainë janë përpjekur të vazhdojnë në mes të pushtimit. Punëtorëve thuhet se u është dashur të largohen nga puna për të ikur nga zjarri i raketave.

Në mars, S&P Global Mobility, më parë IHS Markit, uli parashikimin e prodhimit global të automjeteve me 2.6 milionë automjete si në vitin 2022 ashtu edhe në vitin 2023 për shkak të konfliktit. Skenari i rastit më të keq arrinte deri në 4 milionë automjete të humbura.

Prodhimi evropian i automjeteve pritet të bjerë rreth 9% – afërsisht 1 milion makina.

Një pjesë e tyre do të jetë për shkak të humbjes së shitjeve të makinave në Rusi dhe Ukrainë, por këto vende së bashku përbëjnë një pjesë të vogël të tregut global të automobilave – rreth 2% të totalit në 2021.

Shqetësimi më i madh është mungesa e materialeve dhe pjesëve që tashmë po godasin prodhuesit evropianë të automjeteve dhe, sipas raportit, mund të përhapen në tregje të tjera nëse lufta vazhdon.

Analistët e kreditit në S&P Global Ratings parashikojnë gjithashtu se në vitin 2022 shitjet globale të automjeteve do të bien 2% nën nivelet e vitit 2021. Kjo është një rënie e ndjeshme nga rritja 4%-6% e shitjeve për vitin 2022 që grupi kishte parashikuar për herë të fundit në tetor 2021.

Raporti theksoi ndërprerjet në furnizimin e pjesëve kritike të automobilave nga rajoni, më së shumti nga Ukraina. Në rrezik janë gjithashtu lëndët e para – Rusia prodhon rreth 40% të paladiumit të papërpunuar në botë – i cili përdoret për të pastruar shkarkimin e automjeteve. Rajoni është gjithashtu një prodhues i nikelit, i cili përdoret në bateritë e automjeteve elektrike. Edhe mineralet dhe metalet e zakonshme, si hekuri, preken.

Të gjitha këto janë materiale kryesore që përdoren për të bërë makina.

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here