Psikologët më të njohur: IQ është parashikuesi numër 1 i suksesit në punë, veçanërisht i kombinuar me këto 5 tipare

Nuk është se çdo ditë duhet të shqetësoheni se mos ia u kalon në zgjuarsi një fëmijë i vogël. Gjithashtu, nuk ndodh çdo ditë që një 2-vjeçar të bëhet anëtari më i ri i Mensës.
Isla McNabb, një e re banore e Kentakit me një IQ në përqindjen e 99-të, u bë virale pasi fitoi pranimin në shoqërinë globale të individëve me IQ më të lartë në maj. Inteligjenca e saj e avancuar ka lënë shumë njerëz të mahnitur dhe duke parashikuar bëmat më mbresëlënëse për fëmijën.
Historia e saj shtron pyetjen: A i krijon një fëmijë IQ-ja e lartë sukses në karrierë apo sukses financiar gjatë rrugës? Sipas psikologut John Antonakis, përgjigjja është në thelb po.

IQ është parashikuesi i vetëm më i rëndësishëm i suksesit në punë”, thotë për CNBC Make It Antonakis, një profesor i sjelljes organizative në Universitetin e Lozanës të Zvicrës, i cili fokusohet në kërkimin e lidershipit dhe menaxhimit. “Është një parashikues shumë i fuqishëm dhe shumë i besueshëm.”

Në vitin 2012, studiuesit e psikologjisë të Universitetit Vanderbilt zbuluan se njerëzit me IQ më të lartë priren të fitojnë të ardhura më të larta, mesatarisht, sesa ata me IQ më të ulët. Studimet e kaluara kanë treguar gjithashtu se IQ-të e larta janë relativisht të besueshme në parashikimin e suksesit akademik, performancës së punës, potencialit të karrierës dhe kreativitetit.

Antonakis thotë se IQ-të e larta janë parashikues veçanërisht të dukshëm për suksesin në profesione shumë të komplikuara si fizikan, inxhinier apo edhe neurokirurg. Por mos u shqetësoni, shton ai: Ju mund të jeni ende shumë të suksesshëm pa qenë anëtar i Mensa-s. Këto pesë aftësi dhe tipare të tjera ndikojnë gjithashtu në suksesin në karrierën tuaj dhe lumturinë e përgjithshme:

  1. Aftësia për të qenë miqësor
  2. Vetëbesimi
  3. Të qenit i hapur ndaj përvojave të reja
  4. Aftësitë organizative
  5. Aftësi të forta komunikimi
Ja se si funksionon:

Personaliteti ka ende rëndësi
Korrelacioni midis IQ-së dhe suksesit të karrierës ose suksesit akademik në shkollë dhe punë është “pa mend“, tha Antonakis. Në fund të fundit, IQ-ja juaj – shkurt për koeficientin e inteligjencës – është një matje e aftësisë suaj për të arsyetuar, përpunuar informacionin dhe për ta përdorur atë për të zgjidhur një problem.

Përkufizimi modern i inteligjencës është aftësia për të mësuar,” tha Antonakis. Dhe sa më e madhe të jetë aftësia juaj për të mësuar – për të përmirësuar veten, për të fituar aftësi të reja dhe për të marrë vendime të zgjuara – aq më shumë ka gjasa që të performoni mirë në punë dhe të avanconi karrierën tuaj.

Por shumë kërkime tregojnë se suksesi kërkon më shumë sesa thjesht IQ. Të qenit miqësor, të sigurt, të hapur ndaj përvojave të reja dhe të mirëorganizuar janë të gjitha tipare të rëndësishme të personalitetit që mund t’ju ndihmojnë të ecni përpara në jetë, sipas studimeve psikologjike.

Me fjalë të tjera, një IQ më e ulët nuk ju dënon domosdoshmërisht me një jetë të pasuksesshme ose të paplotësuar, veçanërisht nëse punoni për të maksimizuar aftësitë dhe tiparet tuaja më të forta. “Ju mund të bëni një punë tjetër që kërkon aftësi të mira sociale,” tha Antonakis. “Nëse je i pranueshëm dhe nëse je ekstrovert, kjo është absolutisht mirë. Ju ende mund të keni sukses.”

Suksesi gjithashtu mund të përkufizohet në shumë mënyra të ndryshme, nga të ardhurat vjetore te lumturia e përgjithshme – dhe IQ nuk është aq i fortë si një parashikues për këtë të fundit, thotë studimi.

IQ i bën liderët më efektivë, por komunikimi është çelësi
IQ e lartë mund të jetë një parashikues i besueshëm për sukses, por nuk është garanci. Antonakis thotë se konteksti ka rëndësi: Për shembull, një person me një IQ të lartë që punon në një rol relativisht jo kompleks mund të mos lulëzojë, thjesht sepse nuk i intereson.

Duhet të ketë një përshtatje midis nevojave të punës dhe karakteristikave të personit që do të zërë vendin e punës,” tha Antonakis. “Pra, sigurisht, nëse vendosni një person shumë të zgjuar në pozicionin e portierit, ata do të mërziten, nuk do të sfidohen sa duhet.”

Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh se si puna e atij personi mund të perceptohet nga njerëzit që nuk ndajnë të njëjtin nivel inteligjence. Udhëheqësit mund të futen në telashe nëse IQ-ja e tyre është dukshëm më e lartë se e ekipit të tyre, dhe punonjësit mund të godasin në mënyrë të ngjashme pengesat nëse mendojnë se janë më të zgjuar se shefi i tyre.

Hulumtimi i vetë Antonakis tregon se udhëheqësit me IQ të lartë marrin rezultate më të mira se liderët më pak inteligjentë. Ndoshta çuditërisht, një studim i vitit 2013 zbuloi se CEO-të e Fortune 500 janë zakonisht të mbipërfaqësuar në mesin e 1% më të lartë për sa i përket aftësive njohëse.

Por, ekziston një gjë e tillë si të qenit shumë i zgjuar, veçanërisht kur bëhet fjalë për perceptimin.

Duhet të jesh më i zgjuar. Por nëse je shumë i zgjuar, atëherë njerëzit nuk do të identifikohen me ty dhe mund të të gjejnë shumë të përmbajtur”, tha Antonakis. “Dhe e bën më të vështirë udhëheqjen nëse hendeku IQ midis liderit dhe ndjekësve është shumë i madh.”

Këtu komunikimi është kyç. Antonakis citon liderë shumë inteligjentë nga Barack Obama dhe Bill Clinton te Margaret Thatcher dhe Winston Churchill, të cilët përdorën aftësitë e tyre komunikuese dhe karizmën për të paraqitur strategji komplekse në mënyra të tretshme për të fituar mbi një pjesë të madhe ndjekësish.

Studiuesit e kanë përshkruar këtë aftësi si inteligjencë emocionale, ose EQ. Antonakis pohon se EQ është në fakt një faktor i IQ-së: Nëse jeni një udhëheqës mjaft i zgjuar, do të kuptoni se si t’i komunikoni idetë tuaja në mënyrën më bindëse të mundshme.

Përfundimi, thotë ai, është se personi me IQ-në më të lartë në dhomë mund të mos i garantohet suksesi më i madh – por ata sigurisht kanë një fillim të mirë.

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here